Το Grexit είναι η μόνη ωραία λύση

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στην Ιντερ που θα δούμε απόψε στο Mega (στις 22.00) είναι το πρώτο μεγάλο ματς του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ, διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε για δεύτερη σερί χρονιά νωρίς τους Καταλανούς. Στην ιστορία της η Μπαρτσελόνα δεν έχει ποτέ προκριθεί από όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ όταν έχει κλείσει με μια μόνο […]

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στην Ιντερ που θα δούμε απόψε στο Mega (στις 22.00) είναι το πρώτο μεγάλο ματς του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ, διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε για δεύτερη σερί χρονιά νωρίς τους Καταλανούς. Στην ιστορία της η Μπαρτσελόνα δεν έχει ποτέ προκριθεί από όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ όταν έχει κλείσει με μια μόνο νίκη την τέταρτη αγωνιστική. Ο κίνδυνος να αποκλειστεί και φέτος φαίνεται στη βαθμολογία: αν δεν κερδίσει, στην Ιντερ που βρίσκεται 3 βαθμούς μπροστά της, θα είναι αρκετή μια νίκη στο ένα από τα δυο ματς που απομένουν – θα έχει μια πιθανή ισοβαθμία με τους Καταλανούς υπέρ της.

Δέκα

Πώς έμπλεξε έτσι η Μπαρτσελόνα; Κυρίως φταίει το γεγονός ότι είναι μια αρκετά καινούργια ομάδα: το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε δέκα ποδοσφαιριστές και από αυτούς οι επτά τουλάχιστον προορίζονταν για βασικοί. Ο θόρυβος που έγινε για την προσθήκη του μεγάλου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις άλλες της μεταγραφές, όμως παίκτες όπως ο Ραφίνια, ο Κεϊσί, ο Μπεγερίν, ο Τρινκάο, ο Κουντέ, ο Κρίστενσεν, ο Μάρκος Αλόνσο, ο Ινιάκι Πένια, δεν πήγαν στη Βαρκελώνη για να κάνουν βόλτες και να βλέπουν τα αξιοθέατα.

Μεταγραφές

Ο Τσάβι, που έχει τις ιδέες του Γκουαρντιόλα, αλλά όχι ακόμα και την προπονητική του προσωπικότητα, παρουσίασε μια ομάδα που για την ώρα βασίζεται λιγότερο στις καλοκαιρινές της μεταγραφές και πιο πολύ στους παίκτες που ο ίδιος βρήκε όταν επέστρεψε στην ομάδα τον περασμένο χειμώνα. Στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος, αυτό με τη Θέλτα, άφησε εκτός αρχικής ενδεκάδας όλους τους νεοφερμένους (πλην του «Λέβα» και του Ραφίνια), παρουσίασε μια ομάδα με οκτώ Ισπανούς (τέσσερις μάλιστα Καταλανούς από τις Ακαδημίες της ομάδας) και κέρδισε με 1-0. Γενικά στο πρωτάθλημα οι εμφανίσεις δεν είναι κακές, καθώς παρά τις πολλές αλλαγές και τους συχνούς πειραματισμούς, είναι μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή και την Κυριακή έχουν και το μεταξύ τους πρώτο ντέρμπι. Στην Ευρώπη όμως όλα αυτά έχουν κόστος. Στο Μόναχο, κόντρα στην Μπάγερν, η Μπάρτσα έκανε ένα εξαιρετικό ματς, αλλά έχασε 2-0 και στο Σαν Σίρο παρόλο που πίεσε την Ιντερ (και μάλιστα πολύ…) επίσης ηττήθηκε με 1-0 και στο τέλος ο Τσάβι φώναζε για τη διαιτησία.

Χρόνος

Γιατί ανησυχώ για την Μπαρτσελόνα; Γιατί ένας πιθανός αποκλεισμός της θα στερήσει από τη διοργάνωση μια ομάδα που μπορεί και να την αναστατώσει και να τη διεκδικήσει. Ο χρόνος είναι σύμμαχος του Τσάβι που έχει και στήριξη από τον κόσμο της Μπαρτσελόνα και καλές ποδοσφαιρικές ιδέες: αν περάσει τον σκόπελο στα νοκάουτ παιχνίδια θα είναι δύσκολος αντίπαλος για όλους. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την Ιντερ. Είναι ασταθέστατη, δεν πάει καλά στο Καμπιονάτο, δύσκολα θα βελτιωθεί πολύ ακόμα κι αν επιστρέψει ο Λουκάκου από τον τραυματισμό του. Αν αποκλείσει την Μπάρτσα θα προσθέσει ένα σημαντικό κατόρθωμα στην ιστορία της αλλά αυτό δεν θα παίξει κανένα ρόλο στη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ιντερ θα το αποχαιρετήσει γρήγορα…

Κύπελλο

Χθες είχαμε μια κλήρωση για το Κύπελλο Ελλάδος, την πρώτη στην οποία μπήκαν στην κληρωτίδα ομάδες της Σουπερλίγκας, όλες εκτός αυτών που αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις – η ΑΕΚ π.χ. θα παίξει ένα ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος φέτος έχει μεγαλύτερη σημασία από πέρυσι διότι ο νικητής του μπορεί να αγωνιστεί σε προκριματικό του Europa League κι όχι σε προκριματικό του UEFA Conference League όπως ο Παναθηναϊκός πέρυσι. Εχει διαφορά; Ναι διότι τυχόν αποκλεισμός δεν σε στέλνει σπίτι: έχεις μια δεύτερη ευκαιρία στο UEFA Conference League.

Αν κάποιος συνυπολογίσει και ότι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε ξανά δυο ομάδες (κι όχι μια) στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (στα οποία επίσης όποιος αποκλείεται δεν χάνεται, αλλά παίζει στον προκριματικό της κατώτερης διοργάνωσης), τότε είναι εύκολο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι του χρόνου μπορεί να έχουμε τρεις ομάδες σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Αλλά τι σημασία έχει άραγε αυτό, όταν όπως μάθαμε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλκτάκο, χάρη σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο βραδινό σόου «Δίκη», θα υπάρξει Grexit, δηλαδή αποκλεισμός όλων των ελληνικών ομάδων από τη FIFA. Γιατί θα συμβεί πάλι αυτή η συμφορά (λέω πάλι γιατί είναι η εικοστή απειλή τα τελευταία χρόνια);

Γιατί ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει στην ύπαρξη του Μητρώου Σωματείων για να μπει μια τάξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και γιατί η Λίγκα θέλει η διαιτησία να γίνει επαγγελματική. Για όλα αυτά τα πολύ άσχημα πράγματα (τρομακτικά και αληθινά δυσάρεστα σε σημείο που όλος ο κόσμος παρακολουθεί τη χώρα μας) οι ελληνικές ομάδες θα αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις.

Λάθη

Ετσι τουλάχιστον είπε ο πρόεδρος κι εγώ τον πιστεύω. Παραθέτω μάλιστα τη δήλωση κατά λέξη για να τρομάξετε κι εσείς. «Το Grexit μπορεί να γίνει με λάθη που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Κινδυνεύουμε, αν γίνουν συγκεκριμένα πράγματα.

Αν γίνει, θα γίνει λόγω κρατικών παρεμβάσεων» τόνισε κι αφού έβγαλε ένα λόγο στον οποίο μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στις τάξεις της ακροδεξιούς (!), κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου». Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω πώς στην ίδια συνέντευξη έδωσε τα προγνωστικά του και τα φώτα του για το τι πρέπει να κάνει η Εθνική μας για να προκριθεί από τα προκριματικά του Euro. Αφού περιμένει να γίνει Grexit, τι προκριματικά θα παίξει η Εθνική;

FIFA

Ωστόσο εγώ είμαι ολόψυχα με τον πρόεδρο: πρέπει πραγματικά να γίνει Grexit γιατί ο υγυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπερασπίζεται την ύπαρξη ερασιτεχνικών σωματείων (που υπάρχει στη Γαλλία π.χ.), αλλά και γιατί η Λίγκα θέλει επαγγελματική διαιτησία (κατά τα πρότυπα της Πρέμιερ Λιγκ). Το ότι τους Γάλλους και τους Αγγλους δεν τους έχει διώξει καμία FIFA είναι μάλλον τυχαίο: εμάς θα μας διώξει.

Και με τις ευχές μου διότι είναι η μόνη πιθανότητα που έχει το ποδόσφαιρό μας να γλιτώσει από τον Μπαλτάκο και όλους αυτούς που το διοικούν. Σε περίπτωση ενός Grexit, ακόμα κι αυτή η κυβέρνηση που θεωρεί τον στρουθοκαμηλισμό τρόπο διοίκησης του αθλητισμού, θα χρειαστεί κάτι σοβαρό να κάνει. Δηλαδή να πάρει μια σκούπα και να φροντίσει να την καθαρίσει την ΕΠΟ από μια διοίκηση επί των ημερών της οποίας σταμάτησαν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και οδηγούνται σωματεία σε αφανισμό…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.