Νέα επίθεση στην Αθήνα αλλά και παράπονα απέναντι στις ΗΠΑ για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι 24 TV ο Καλίν αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον σύμβουλο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν την περασμένη εβδομάδα, στον οποίο παραπονέθηκε για τις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον λέγοντας: «θέλετε ηρεμία, δηλαδή να αποδεχθούμε όλες τις ελληνικές απαιτήσεις».
- Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: «Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε τρεις ηπείρους και επτά εποχές»
«Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν στη συνέντευξη του, όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα star. Και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να έχει σωστές σχέσεις με την Τουρκία σε ΄’λογική και νόμιμη βάση’, αναγνωρίζοντας τη δική της δύναμη και τα όριά της». «Όταν αυτό επιτευχθεί, μπορούμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο, τα νησιά του Αιγαίου, σε μια περιοχή όπου αναπτύσσονται η ειρήνη, η ηρεμία, οι αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις, οι επισκέψεις, ο τουρισμός και όλες οι άλλες περιοχές, όχι οι συγκρούσεις».
Οι παραινέσεις από τη Δύση
Ο Καλίν αναφέρθηκε και στις παραινέσεις που δέχεται η Τουρκία από τρίτες χώρες. Όπως ανέφερε «μας λένε οι δυτικοί και πάλι, βέβαια με την προπαγάνδα των Ελλήνων, ‘αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, μην τα κάνετε αυτά’. Εμείς λέμε, κοιτάξτε, αυτό που λέτε παραβίαση εναέριου χώρου είναι όταν τα αεροπλάνα μας πετούν στον δικό μας εναέριο χώρο, η Ελλάδα σας λέει ότι πρόκειται για παραβίαση εναέριου χώρου, και εσείς το δέχεστε αυτό ως δεδομένo. Eλάτε όμως σε εμάς».
Επανήλθε ακόμα στο ζήτημα της «στρατικοποίησης των νησιών», υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα απαντά στους συνομιλιτές της, «ελάτε να δείτε αντικειμενικά, ποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο, ποιος στρατιωτικοποιεί τα νησιά παρόλο που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς; Μερικά όπλα και τεθωρακισμένα αποστέλλονται στα νησιά που ονομάζουμε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δηλαδή με μη στρατιωτική ιδιότητα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό».
Όπως είπε αυτό το εξήγησε «λεπτομερώς στον Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. ‘Κοιτάξτε, λέτε να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο, να μην υπάρχει ένταση κλπ. Ορίζετε την ηρεμία ως αποδοχή όλων των ελληνικών απαιτήσεων. Και ορίζετε ένταση ως κάθε αντίρρησή μας. Η άποψή σας είναι λάθος’» υποστήριξε ο Καλίν.