Θα σας μεταφέρω πρώτα στην Ουκρανία, στο Κίεβο και στην Οδησσό για να σας περιγράψω την επόμενη ημέρα των ρωσικών βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές. Οι Ουκρανοί ζουν αυτές τις ώρες με την απειλή νέας μαζικής επίθεσης. Οι πύραυλοι από τα ιρανικά drones, έπεσαν στο κέντρο του Κιέβου σκορπώντας τον θάνατο σε αμάχους. Ο προβληματισμός είναι ποιος θα είναι τώρα ο επόμενος στόχος του Πούτιν;

***
Η κατάρριψη των ιρανικών drones

Στην Οδησσό, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο πρόξενός μας Δημήτρης Δόχτσης μου έλεγε ότι ήδη έχουν καταρριφθεί (από τα συστήματα αεραμύνης) τρεις ρωσικοί πύραυλοι, τέσσερα ιρανικά drones, ενώ άλλοι τρεις πύραυλοι έπεσαν σε διάφορες περιοχές. Η αναχαίτηση των πυραύλων ή των ιρανικών drones, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, διότι όταν τα συστήματα αεραμύνης κτυπούν τους πυραύλους αυτούς τα θραύσματά τους μπορούν να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και πάνω σε σχολεία. Για αυτό χρειάζεται προσοχή.

***
Η ζωή μέσα στα καταφύγια

Τα σχολεία σε όλη την Ουκρανία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Οκτωβρίου, τα μαθήματα γίνονται όποτε είναι δυνατόν εξ αποστάσεως, οι πόλεις έχουν ερημώσει, ελάχιστοι πλέον περπατούν τους δρόμους. Τα καταφύγια γέμισαν από κόσμο και από μικρά παιδιά. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ αρχίζουν και αδειάζουν, τα μακαρόνια, οι φακές, τα φασόλια και οι κονσέρβες αρχίζουν και εξαφανίζονται. Οι τιμές πήγαν στα ύψη. Δύο κονσέρβες τόνου, όπως με διαβεβαιώνει ο πρόξενος, στοιχίζουν περί τα 11 ευρώ, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε και αυτή (είναι περίπου 1,5 ευρώ το λίτρο, τιμή σχεδόν απαγορευτική για τους Ουκρανούς).

***
Ο Πούτιν ρίχνει τους πυραύλους του οπουδήποτε

Οι Έλληνες που έμειναν στην Ουκρανία και αυτοί βρήκαν προστασία στα καταφύγια, ο Πούτιν ρίχνει τους πυραύλους τους οπουδήποτε, ο φόβος επέστρεψε και πάλι στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση κάνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος, το νερό άρχισε και πάλι να αποθηκεύεται στα καταφύγια, τα χαρακώματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

***
Τα παράσημα που δεν ήρθαν ακόμα

Με τα όλα τραγικά που συμβαίνουν και πάλι στο Κίεβο και στην Ουκρανία, ξέρετε τι θυμήθηκα; Κάποιες δηλώσεις ώστε να απονεμηθούν παράσημα στον πρόξενο της χώρας μας στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, που κράτησε την ελληνική σημαία στον ιστό του προξενείου, την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδιζαν την πόλη, ενώ ήταν ο τελευταίος Έλληνας διπλωμάτης που εγκατέλειψε την Μαριούπολη και τον πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ το προξενείο, δεν κατέβασε ποτέ την ελληνική σημαία και οργάνωσε τα επιτυχημένα κονβόι απομάκρυνσης ομογενών από την Ουκρανία. Τους υποσχέθηκαν πως θα τους παρασημοφορήσουν, πέρασε τόσος καιρός και ουδείς γνωρίζει γιατί δεν έγινε ακόμα η παρασημοφόρηση.

***
Γιατί συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Οι συνεχιζόμενες απειλές της Άγκυρας κατά της χώρας μας, που έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν ότι θα μας κόψουν ακόμα και το φυσικό αέριο (!!), η εμμονή των Τσαβούσογλου και Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα «ακαταλαβίστικα» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το τουρκολυβικό μνημόνιο, οι εκτεταμένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι μεταμεσονύκτιες υπερπτήσεις των τουρκικών UAV στα νησιά, ήταν θέματα αρκετά ώστε να προκαλέσουν την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Γιατί, πιθανόν να μην το θυμάστε αλλά το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να συνεδριάζει πιο τακτικά και όχι μόνον ad hoc, ώστε να αξιολογεί όλα τα δεδομένα όπως διαμορφώνεται. Να έχει δηλαδή μια πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί υπό τον Πρωθυπουργό θα είναι βεβαίως οι εξελίξεις στο παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο με τις απειλές Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα «εξέφρασε και πάλι τις ενστάσεις της», για να προσθέσει με ισχυρή δόση ειρωνείας: «Είναι σε κατάσταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε».

***
Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Χίο κοντά στους ακρίτες μας

Μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα μεταβεί στην Χίο σε μια συμβολική επίσκεψη, όπου θα συναντηθεί με τους ακρίτες, τόσο της αεροπορίας, όσο και του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, αφού θα επισκεφθεί το ελικόπτερο που βρίσκεται εκεί, ένα πολεμικό πλοίο και της δυνάμεις ξηράς.

***
Το γούρι του Μητσοτάκη

Θα πείτε ο Πρωθυπουργός πιστεύει σε γούρια; Δεν γνωρίζω ακριβώς αλλά πηγαίνοντας χθες στην Έδεσσα, στο Δημοτικό Περίπτερο «Καταρράκτες» αποκάλυψε ο ίδιος ενώπιος 300 και πλέον στελεχών της ΝΔ ποιο είναι το εκλογικό του… γούρι. Τους είπε λοιπόν πως αυτοί ακριβώς είναι το γούρι του καθότι ήταν η τελευταία προεκλογική ομιλία που έκανε (πριν από τη Θεσσαλονίκη) στις εκλογές του 2019 και βεβαίως κέρδισε τι εκλογές. Εν συνεχεία τους είπε ότι αυτούς επισκέφθηκε τελευταίους για να μιλήσει το 2015 και εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ. Δηλαδή θα πείτε, επειδή πήγε στους Καταρράκτες στην Εδεσσα, σημαίνει ότι θα είναι η τελευταία ομιλία του πριν από τις εκλογές; Όχι βεβαίως, μάλλον θα τους επισκεφθεί και πάλι γιατί όπως τους είπε θα περάσει χρόνος έως ότου να ξαναπάει στο γούρι του.

***

Η αρχαία παλαίστρα και η κολυμβητική δεξαμενή

Το πρωί στην Πέλλα ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων Ελισάβετ Τσιγαρίδα στο Μουσείο της Πέλλας και τον αρχαιολογικό χώρο του βασιλικού ανακτόρου της αρχαίας μακεδονικής δυναστείας και θαύμασε τις αρχαιότητες, τα ψηφιδωτά, τα κειμήλια, ενώ επιθεώρησε τις εργασίες στο ανάκτορο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο Ανάκτορο συγκεκριμένα έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, είσοδο, νέους χώρους υγιεινής και ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής.

***

Ειδική σύμβουλος του Μπάιντεν στην Αθήνα

Η Τζέσικα Στερν είναι ειδική σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Ο πλανητάρχης την έστειλε στην Αθήνα και χθες το βράδυ στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία, ο πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, επρόκειτο να παραθέσει δείπνο προς τιμή της. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και μέλη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζω ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρέσβης Τσούνης παρέθεσε δείπνο στην αδελφή του Τζο Μπάιντεν, Βάλερι Μπάιντεν.

***

Ένα Τούρκος… «στραταίος» στην καρδιά της Αεράμυνας

Στη Λάρισα και στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας βρέθηκαν στρατιωτικοί ακόλουθοι (κυρίως αξιωματικοί της Αεροπορίας) πολλών χωρών και όχι μόνον ακόλουθοι του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους και ο «σύμμαχος» Τούρκος ακόλουθος, ο οποίος όμως δεν ήταν της Αεροπορίας, αλλά του Στρατού Ξηράς («στραταίος»- όπως τους λένε). Γιατί όμως δεν έστειλαν αξιωματικό της Αεροπορίας οι Τούρκοι σε μια καθαρά επιχειρησιακή μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας και έστειλαν έναν αξιωματικό του Στρατού Ξηράς; Ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, αλλά ίσως κάποιος την αναζητήσει στους πολλούς Τούρκους αεροπόρους που βρίσκονται σε φυλακές της Τουρκίας ή εκτός ενεργού υπηρεσίας αφού τους φυλάκισε ή τους έδιωξε ο Ερντογάν λόγω του πραξικοπήματος. Στους στρατιωτικούς ακολούθους έγινε ενημέρωση και εν συνεχεία τους προσφέρθηκε δώρο ένα καλαθάκι με προϊόντα τη Λάρισας, όπως μέλι, τυριά, κρασί, ελιές και λικέρ. Ο Τούρκος έδειξε έκπληξη, δεν περίμενε μάλιστα να του δώσουν δωράκι, οι Έλληνες πιλότοι, τη στιγμή που ο Ακάρ τους στέλνει καθημερινώς τα αεροπλάνα του για να προκαλέσουν στο Αιγαίο. Έφυγε από την αίθουσα αλλά ξαναγύρισε και ρώτησε, αν μπορεί να πάρει το καλαθάκι με τα δώρα. Δεν το πίστευε ο άνθρωπος.

***
Αυτό που εκνευρίζει περισσότερο τους Τούρκους

Σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ (πλην βεβαίως Τουρκίας) χρησιμοποιεί πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μεταφορά αμυντικού υλικού. Μόλις προχθές κατέπλευσε ένα βρετανικό πλοίο, το οποίο ξεφόρτωσε 50 «κομμάτια» (όπως λένε τα στρατιωτικά οχήματα). Τις προάλλες ήλθε ένα ιταλικό πλοίο, το «Severine», καθώς και ένα ισπανικό. Επιπλέον κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται τα θηριώδη αμερικανικά «USNS Mendonca», «Yuma», η ακόμα το «ARC Endurance», τα οποία φορτώνουν και ξεφορτώνουν τα πάντα από ελικόπτερα έως άρματα μάχης.

Η Αλεξανδρούπολη είναι το λιμάνι που εκνευρίζει πιο πολύ τους Τούρκους γιατί με την χρήση του από το ΝΑΤΟ εξουδετερώνει την χρησιμότητα των Στενών. Και ακόμα θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο συγκοινωνιακός στρατιωτικός κόμβος με την δρομολόγηση ηλεκτρικών τρένων που θα πηγαίνουν κατευθείαν στην κεντρική Ευρώπη (μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο της διαδρομής) και με την επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται περισσότερα και βαρύτερα πλοία καθώς και με τη δημιουργία νέων προβλητών.

***
Ο Πλεύρης για τον ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα του

Καταπέλτης ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κώστα Πλεύρη μέσα στην δικαστική αίθουσα, κατά την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα: «Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει. Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μέσα σε μια δικαστική αίθουσα και μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί. Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση» είπε χαρακτηριστικά.

***
Οι 54 νέοι αστυνομικοί στην Δυτική Αθήνα

Στην Κατεχάκη βρέθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρέθηκε το θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία αλλά και το θέμα της αστυνόμευσης των περιοχών και της ασφάλειας των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, εκλογική περιφέρεια του Μιλτιάδη Bαρβιτσιώτη. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, 54 νέοι αστυνομικοί ήδη από αυτή την εβδομάδα ενισχύουν τα Αστυνομικά Τμήματα της Δυτικής Αθήνας.

***
Πράσινες θέσεις εργασίας

Στον 4ο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ συμμετείχε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, οικογένειας και ισότητας των φύλων, κα. Μαρία Συρεγγέλα. Κατά την τοποθέτησή της παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες δράσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, το πρόγραμμα “Green Jobs Initiative” το οποίο τρέχει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και στόχο έχει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία επιδοτώντας 5.000 νέες θέσεις εργασίας με έμφαση στις άνεργες γυναίκες, την μελέτη για την ενδυνάμωση των γυναικών στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες θέσεις εργασίας (green jobs), η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και τέλος το Greek Innovation Lab for Women βασισμένο στο μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος αναφέρθηκε στις συνέργιες που δρομολογούνται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την διεύρυνση της παρουσίας των γυναικών στις θετικές επιστήμες, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεδομένων, στην έρευνα και την καινοτομία, άλλα και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χορών στον τομέα αυτό.