Ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν «Αρμαγεδδώνα» εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην προσπάθεια του να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν.
Πρόκειται για την πλέον δραματική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ως προς την ενδεχόμενη απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει βρεθεί τόσο κοντά σε μία πυρηνική καταστροφή εδώ και εξήντα χρόνια.
- Διαβάστε επίσης: Είναι πιθανό ένα πυρηνικό χτύπημα;
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα μετά από τον Κένεντι και την κουβανική πυραυλική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη. «Εχουμε να κάνουμε με έναν τύπο που γνωρίζω αρκετά καλά» προσέθεσε, αναφερόμενος στον ρώσο πρόεδρο.
«Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, διότι ο στρατός του, θα μπορούσαμε να πούμε, δεν τα πάει καλά στον πόλεμο».
Οι απειλές της Ρωσίας
Τόσο ο Πούτιν όσο και πλήθος αξιωματούχων της κυβέρνησής του έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία, βοηθώντας τη να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή, επισημαίνει ο Guardian.
Και, πράγματι, υπάρχουν φόβοι ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο μικρής εμβέλειας προκειμένου να προσπαθήσει να σταματήσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας και να αναγκάσει το Κίεβο σε διαπραγμάτευση και παραχώρηση εδαφών, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αντιμετώπιζαν το δίλημμα πώς να απαντήσουν, με τους περισσότερους ειδικούς και πρώην αξιωματούχους να προβλέπουν ότι, εάν η Ουάσιγκτον απαντούσε στρατιωτικά, πιθανότατα θα ήταν με συμβατικά όπλα, επιδιώκοντας να να αποτρέψει την ταχεία κλιμάκωση σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις με ευκολία ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα». «Για πρώτη φορά μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, αντιμετωπίζουμε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εάν τα πράγματα ακολουθήσουν την τρέχουσα πορεία» συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Το σοκαριστικό στοιχείο πίσω από τις δηλώσεις Μπάιντεν δεν είναι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ο ρώσος πρόεδρος έχει απειλήσει και στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς ο στρατός του αντιμετωπίζει κλιμακούμενες δυσκολίες στην αιματηρή εισβολή του. Αλλά όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί ότι ο Πούτιν δεν αστειεύεται και συγκρίνει την τρέχουσα συγκυρία με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962, τότε συμβαίνει κάτι άλλο. Το ερώτημα είναι: τι;» αναφέρει η εφημερίδα.
Κατά μία εκδοχή, οι δηλώσεις Μπάιντεν θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μίας δημόσιας εκστρατείας που διεξάγει ο Λευκός Οίκος για να προειδοποιήσει τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν έχει αρχίσει να βλέπει την ήττα στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του, την οποία συνδέει με υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, δικαιολογώντας ενδεχομένως, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του, τη χρήση πυρηνικών όπλων.