Στα ελληνοτουρκικά και στη συνολική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος αναφέρεται το δημοσιογραφικό δίκτυο RND της Γερμανίας.
Με τίτλο: «Διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;», το δημοσίευμα εξηγεί, παραθέτοντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.
- Διαβάστε επίσης: Πώς η Τουρκία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ελλάδα
Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει:
«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή» έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Γκίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.
Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος. Ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία. «Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας» απειλεί ο Μπαχτσελί».
Πώς απαντά η Αθήνα
Για τις τουρκικές απειλές μίλησαν στο MEGA ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, και ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος.
Ο κ. Σέρμπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και για την προσπάθεια της Ελλάδας να «ανατρέψει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Οι σχέσεις που έχουμε σφυρηλατήσει με την Αίγυπτο είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα έχουν αντοχή στον χρόνο. Η Αίγυπτος είναι ο παράγοντας εξισορρόπησης των φιλοδοξιών που έχει η Τουρκία, όσον αφορά στα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος έχει και συμφέροντα στη Λιβύη και έχει ρόλο να διαδραματίσει και στα θέματα της ενέργειας εμπλέκεται και η ίδια», είπε αρχικά.
«Αναφορικά με το τουρκολιβυκό, ήταν θέμα χρόνου να το ενεργοποιήσει η Τουρκία. Ασφαλώς και υπάρχουν νομικά εργαλεία για την Ελλάδα και ο τρόπος που στήθηκε ο διεθνής παράγοντας. Για την Τουρκία το ζήτημα της ενέργειας είναι υπαρξιακό γιατί θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και το Ιράν, απολαμβάνει και μεγαλύτερη αυτονομία, και είναι και μία χώρα που «διψάει» για ενέργεια λόγω των δικών της αναγκών. Το τουρκολιβυκό ξεκίνησε ως αντίδραση της Τουρκίας στο τουρκικό αφήγημα ότι «πάνε να τους αποκλείσουν από τις εξελίξεις». Η Τουρκία έβαλε και ένα διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι που υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να το πάρει και πίσω» συμπλήρωσε ο κ. Σέρμπος.
- Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Για ποιους λόγους θα επέλεγε πόλεμο με την Ελλάδα;
Από την πλευρά του, ο κ. Εγκολφόπουλος αναφέρθηκε στην επιθετική ρητορική των Τούρκων.
«Οι υπερπτήσεις γίνονται από το1974 που φύγαμε από το ΝΑΤΟ, και μετά Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων να κάνουμε αυτό που κάνουμε έως τώρα έχει αποδειχθεί σωστή εκ του αποτελέσματος. Από την εμπειρία μου και τα 38 χρόνια υπηρεσίας, έχω να σημειώσω πως κανένας μέσα από του υπουργείο Άμυνας δεν έχει εκφράσει την άποψη να καταρρίψουμε. Κάνουμε τις αναχαιτήσεις, δείχνουμε στον δυτικό κόσμο την επιθετικότητα των συμμάχων και νατοϊκών συμμάχων τούρκων στη Δύση. Ως συνήθως, παίρνει χρόνο στους δυτικούς να μάθουν τι συμβαίνει στην περιοχή μας, τώρα όμως το κατάλαβαν. Η προχθεσινή Σύνοδος της Πράγας ανέδειξε αυτό το θέμα, ο κ. Ερντογάν έβαλε ένα τεράστιο αυτογκόλ γιατί ο ίδιος έδειξε τι επιζητά η Τουρκία», τόνισε διευκρινίζοντας σχετικά με τις υπερπτήσεις.
Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά των Τούρκων, ο κ. Εγκολφόπουλος υπογράμμισε ότι «συνεπώς, αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε για υπερπτήσεις έχοντας το πάνω χέρι. Δεν πάει για θερμό επεισόδιο. Δεν έχει τις δυνατότητες να το πάει. Οι στρατιωτικές μεταφορές από την Αμερική από το 2018 με τα επίσημα στοιχεία του Λογιστηρίου του αμερικανικού κράτους, έχουν πέσει στο 7% ο οποίο είναι υπολείμματα κάποιων συμβάσεων που υπήρχαν. Άρα, ανταλλακτικά εφόδια δεν έχει. Από την Ευρώπη και τη Γερμανία έχει υποστεί εμπάργκο, τα υποβρύχιά του δεν προχωράνε, τα περισσότερα σκάφη που φτιάχνει δεν προχωράνε, ο στρατός του στη Συρία έχει προβλήματα, ο κόσμος είναι κουρασμένος. Όλα αυτά ο κ. Ερντογάν δεν τα ρισκάρει για να κάνει ένα θερμό επεισόδιο, γιατί το ρίσκο που θα πάρει για να κινηθεί εναντίον της Ελλάδος, είναι τεράστιο και δεν ξέρει πού θα του βγει».
«Ο κ. Ερντογάν είναι «σιγουράκιας», θέλει να είναι 1000% σίγουρος, αυτό μας έχει αποδείξει η ιστορία του. Κάτω από την Κρήτη γιατί μνημονεύουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν μιλάμε για τη σύμβαση Ελλάδας – Αιγύπτου που το υπερκαλύπτει» πρόσθεσε.