Πώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει την αντίδρασή του στην πρόκληση του Τούρκου Προέδρου; Μόλις λίγες ώρες μετά το δείπνο των 44 στην Πράγα και τις προκλήσεις Ερντογάν προς την χώρα μας ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσα στους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου: «Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» (κατάμουτρα), είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.

Η περιγραφή αυτή του Πρωθυπουργού έχει καταγραφεί και σε βίντεο σε ένα πηγαδάκι, το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των «27».

Το βίντεο που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Georg von Harrach, στο Twitter.


Μάλιστα έστειλε ένα νέο μήνυμα στον κ. Ερντογάν, στο απόηχο των όσων συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης: «Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως ουδέποτε η χώρα μας προκαλεί, αλλά απαντά στις προκλήσεις.,

***

Τυχαίο; Καμία παραβίαση χθες

Πείτε το τυχαίο, πείτε ότι επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και ριπαίοι άνεμοι αλλά χθες, ένα 24ωρο μετά την ένταση στην Πράγα, υπήρξε απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο. Καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, καμία εμπλοκή, παρά μόνον μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από ένα κατασκοπευτικό ελικοφόρο CN-235, από αυτά που στέλνουν συχνά οι Τούρκοι για να δουν εάν έχουμε μεταφέρει άρματα μάχης σε κάποιο νησί. Αλλά αυτή η «ησυχία» δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Μην νομίζετε όμως ότι οι Τούρκοι άλλαξαν τακτική. Αύριο, πιθανότατα, πάλι θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί με παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

***
Έξι ελληνικά F-16 και δύο γαλλικά Rafale πέταξαν στην Κύπρο

Με τσαμπουκά, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έξι μαχητικά F-16 (και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης) της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχαν μαζί με γαλλικά Rafale που είχαν τις βάσεις τους στην Ιορδανία στην άσκηση «Ευνομία» στην Κύπρο, αφήνοντας ισχυρότατο αποτύπωμα, για άλλη μια φορά, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση ήταν καλά σχεδιασμένη και σε αυτήν πήραν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία. Τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης πέταξαν φτερό με φτερό με τα γαλλικά Rafale, πραγματοποίησαν μαζί αποστολές κοντά στη Λεμεσό, ενώ φρεγάτες της Ιταλίας και της Ελλάδος περιπολούσαν στην περιοχή. Μαζί τους και ένα «αόρατο» υποβρύχιο τύπου Παπανικολής. Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης ήταν και ανακατάληψη πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Να σημειώσω τις ειδικές αποστολές που είχαν οι κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο στη διάρκεια της άσκησης.

***
Ένας υπουργός εξαιρετικός κολυμβητής

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι εξαιρετικός κολυμβητής. Είχε πάρει μέρος σε αγώνες, κέρδισε στο παρελθόν και μετάλλια. Ως δεινός κολυμβητής ( κυρίως στο ελεύθερο) το διασκεδάζει κάθε φορά που ακούει τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να προτρέπει τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι. Τη στιγμή μάλιστα που ο Έλληνας υπουργός άνετα μπορεί να παραβγεί πολλούς στην κολύμβηση. Όταν βρισκόταν πριν από λίγες εβδομάδες στο Καστελλόριζο, εκεί στο λιμάνι, μαζί με τον δήμαρχο του ακριτικού νησιού Γιώργο Σαμσάκο και τους βουλευτές της Δωδεκανήσου, τους είπε (αφήνοντάς τους όλους έκπληκτους) να πέσει στη θάλασσα και να πάει απέναντι κολυμπώντας. Βεβαίως το είπε για αστείο, αλλά σκεφτείτε προς στιγμή να το κάνει, να πάει δηλαδή απέναντι… κολυμπώντας;

***
Οι απαντήσεις στον Ακάρ

Και μια και ο λόγος για τον Ακάρ, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έμαθα ότι δεν πρόκειται να ασχολούνται συνεχώς μαζί του. Κάθε μέρα κάνει και μια εμπρηστική δήλωση που παίζει σε όλα σχεδόν τα κανάλια, σπαταλώντας αρκετό τηλεοπτικό χρόνο, περισσότερο απ΄ότι έχει ο εκάστοτε Έλληνας υπουργός Άμυνας. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η προσοχή των επιτελών προς τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Ας λέει, λένε, ότι θέλει. Την προσεχή εβδομάδα πραγματοποιείται σύνοδος των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ και θα έχουν ενδιαφέρον, τόσο οι συναντήσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του Ακάρ. Λέτε και πάλι να συναντηθούν στα όρθια;

***
Τα παιδιά των Σαμαρά και Αβραμόπουλου ορκίστηκαν σμηνίτες

Τι κοινό μπορεί να συνδέει τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκτός από την αρκαδική καταγωγή τους: Τους ένωσε η ορκωμοσία σμηνιτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Τρίπολη. Και οι δυο καμάρωσαν τα παιδιά τους (Κώστα Σαμαρά και Ιάσωνα Αβραμόπουλο) που ορκίστηκαν σμηνίτες κυρίως όταν τα άκουσαν να βροντοφωνάζουν το «μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μου» και εν συνεχεία τον εθνικό ύμνο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς πήγε στην πλατεία Άρεως (εκεί όπου βρίσκεται το άγαλμα και τα οστά του Κολοκοτρώνη) μαζί με τον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση και ήπιαν καφέ συνομιλώντας με τον κόσμο. Φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά και για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας και του Ερντογάν. Από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης ο κ. Σαμαράς (μαζί με τον κ. Βλάση) πήγαν στην μπουτίκ του συλλόγου «Αστέρας Τρίπολης, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να πάρουν την επετειακή (για τα 200 χρόνια της Επανάστασης) φανέλα της ομάδας που γράφει «Ελευθερία ή Θάνατος». Στο νούμερο 21 της φανέλας πιθανόν να γράψουν «Αντώνης Σαμαράς»

***
Στην Θάσο και στην Πύλο ο πρέσβης Τσούνης

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης, αυτή τη φορά, μαθαίνω πως θα ταξιδεύσει βόρεια και θα βρεθεί στις 18 Οκτωβρίου στην Θάσο. Και γιατί Θάσο; Θα πείτε. Πρώτον επειδή είναι η επέτειος της απελευθέρωσης και δεύτερον επειδή έως τώρα ο κ. Τσούνης ταξιδεύει και επισκέπτεται περιοχές μόνον νότια της χώρας. Την επομένη ημέρα όμως θα βρεθεί στην Πύλο, επίσημος προσκεκλημένος για τις εκδηλώσεις της επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

***
Τα Marder έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Στις 20 Οκτωβρίου όσοι βρεθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μην ξαφνιαστούν όταν θα δουν να ξεφορτώνονται άρματα μάχης. Θα είναι τα πρώτα (γερμανικά) άρματα μεταφοράς προσωπικού Marder που θα φθάσουν στην χώρα μας σε αντάλλαγμα με τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 που τα παραχωρούμε στην Ουκρανία. Με την παραλαβή τους θα τα βάψουν αμέσως στα χρώματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, θα τοποθετήσουν σε αυτά το εθνόσημο και θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε γιατί; Με τις οδηγίες του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου θα παρελάσουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. «Για να πεισθούν και οι δύσπιστοι», όπως λέει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έδωσε και μια άλλη διάσταση στο θέμα. Αναφέρθηκε στην προθυμία των Γερμανών να συνεργαστούν με τους Έλληνες στον αμυντικό τομέα.

Στην παρέλαση, όπως έμαθα θα υπάρξουν εκπλήξεις, αφού σε αυτήν πέραν των Marder, θα παρελάσουν και τα Rafale καθώς και το θρυλικό Spitfire, με Έλληνα πιλότο. Με την παραλαβή των πρώτων Marder θα παραδοθούν και τα ελληνικά BMP-1, από τα οποία εδώ και καιρό αφαιρέθηκαν τα εθνόσημα. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει παραδοθεί κανένα ελληνικό άρμα στους Ουκρανούς, γιατί, όπως ειπώθηκε, περιμένουν πρώτα να έρθουν τα γερμανικά που θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά και μετά να αρχίσει η παράδοση των BMP-1

***
Όταν ο Γεραπετρίτης συνάντησε τον Κυρανάκη

Ήταν μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη, όταν βγαίνοντας από την Ολομέλεια έπεσε σε μια… αγκαλιά. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλησίασε και τον αγκάλιασε. Ορισμένοι έμειναν έκπληκτοι, γιατί νόμιζαν πως αντί αγκαλιάς υπήρχε… κεφαλοκλείδωμα. Όλες όμως αυτές τις αμφιβολίες τις έλυσε πάραυτα ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος έσπευσε να τους πληροφορήσει πως αυτή η αγκαλιά δεν ήταν τίποτα άλλο από «την στοργική σχέση καθηγητή- φοιτητή που μένει πάντα αιώνια».

***
ΚΚΕ: Δεν υπάρχουν σωτήρες

Αν, αυτές τις μέρες, πέσετε πάνω σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τον Ριζοσπάστη, μην παραξενευτείτε. Στο ΚΚΕ έχουν αυτό που λένε με τη δική τους γλώσσα… “πανεξόρμηση” και αφορά στην «πλατιά διακίνηση» του καλέσματος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που κυκλοφορεί με την εφημερίδα του. Πρόκειται, όπως λένε, για ένα καλαίσθητο κείμενο οκτώ σελίδων, το οποίο – όπως γράφει- απευθύνεται στην εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία και έχει τίτλο: “Καμία αναμονή! Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής”. Από όλο το κείμενο που αφορά στις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις, τον πόλεμο, τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία αλλά και τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, ξεχωρίζω το εξής: “Δεν υπάρχουν “σωτήρες” για το λαό. Όποτε ο λαός ακούμπησε τις ελπίδες του στην αναμονή “λύσεων” από τα πάνω, στην πολυδοκιμασμένη και αδιέξοδη κυβερνητική εναλλαγή και στα σενάρια που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη, βρέθηκε χαμένος. Αντίθετα, όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστά. Όταν έγραψε ο ίδιος το δικό του σενάριο για τις δικές του ανάγκες.”. Εδώ που τα λέμε από σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, άλλο τίποτα.

***
Απόρρητη η Επιτροπή, απόρρητα τα συμπεράσματα

Τι θα γίνει με τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπες; Μου λένε επειδή η επιτροπή ήταν απόρρητη, έτσι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Δηλαδή δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν. Αυτό βεβαίως προκαλεί τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι η Εξεταστική Επιτροπή για να να πάρει μια απόφαση για το ζήτημα αυτό. Ίσως να δούμε και μια κλειστή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα αποτελέσματα της Εξεταστικής.