Με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο και Κύθηρα. Στο νησί της Λέσβου οι αρχές ενημέρωσαν για τη δάσωση τριών ακόμα μεταναστών από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων να ανέρχεται στους 28. Οι έρευνες διάσωσης γίνονται υπό αντίξοες συνθήκες καθώς οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι – 16 νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα αγόρι και ένας άνδρας- έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Διασωθείσες αφρικανικής καταγωγής μεταφέρθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι μετανάστες στις καταθέσεις τους μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι έξι κρατούσαν σαμπρέλα ενώ οι άλλοι είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι είπαν πως είδαν τον χειριστή του σκάφους να πέφτει στη θάλασσα και κατάλαβαν ότι το ναυάγιο ήταν αναπόφευκτο.

Κύθηρα

Στα Κύθηρα αγνοούνται 10 άνθρωποι μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου μαζί με 80 ακόμα ανθρώπους που διασώθηκαν. Όπως αναφέρει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, οι έρευνες στα Κύθηρα έχουν σταματήσει καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες

Από τους 80 διασωθέντες 55 είναι άνδρες, επτά γυναίκες και 18 παιδιά. Πέντε σοροί εντοπίστηκαν άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους. Στην περιοχή οι άνεμοι πνέουν με ένταση έως 9 μποφόρ.

Το ριψοκίνδυνο ταξίδια από Τουρκία προς Ιταλία

Τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με προσφυγικές λέμβους στη Λέσβο και στα Κύθηρα ήταν χθες μία από τις κορυφαίες ειδήσεις στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων. Η Die Welt παρατηρεί ότι «πολλοί μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες οι διακινητές προτιμούν διαφορετικά δρομολόγια για να αποφύγουν τις αυστηρά επιτηρούμενες θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα ελληνικά νησιά και κοντά στα τουρκικά παράλια.

Τα Κύθηρα βρίσκονται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της Τουρκίας, σε ένα δρομολόγιο το οποίο οι διακινητές συχνά χρησιμοποιούν με σκοπό να παρακάμψουν την Ελλάδα, κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία».

Αλλαγή δρομολογίων

«Δύο σοβαρά ναυάγια με προσφυγικές λέμβους» είναι ο τίτλος του Spiegel Online που σημειώνει ότι «τους τελευταίους μήνες οι διακινητές αλλάζουν δρομολόγια, ώστε να αποφύγουν την αυστηρή επιτήρηση στα ύδατα του Αιγαίου, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες επιχειρούν να προσεγγίσουν τη νότια Ελλάδα. Τα Κύθηρα, για παράδειγμα, όπου σημειώθηκε το ένα από τα δύο ναυάγια, βρίσκονται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της Τουρκίας και σε ένα δρομολόγιο, το οποίο όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούν οι διακινητές. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι από τις αρχές της χρονιάς, ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο προσφυγικό δρομολόγιο της Μεσογείου ξεπερνά τους 1.100, εκ των οποίων 900 στην κεντρική Μεσόγειο».