Το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του The Caller από την Palmos Analysis.Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1027 ψηφοφόρων με αναλογική κατανομή στις 13 Περιφέρειες της Χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, με την απλή αναγωγή επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, με διάστημα εκτίμησης 33-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% με διάστημα εκτίμησης 22-28% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14%, με διάστημα εκτίμησης 12-16%.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι εξακολουθεί να δίνει δυναμική στο κόμμα, ενώ το το δίλημμα των μετεκλογικών συμμαχιών (με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει να τριχοτομεί τη σημερινή βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ερώτημα σχετικά με τους λόγους της παρακολούθησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία που φτάνει στο 62% εκτιμά  οτι ήταν πολιτικοί  όπως και οτι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την παρακολούθηση (66%).

Ενδιαφέροντα είναι και στοιχεία των συσπειρώσεων των κομμάτων. Προηγείται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 66%, η ΝΔ βρίσκεται στο 61% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 54%.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία για τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με αυτά οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Αυτοδυναμία ή συνεργασίες;

Οι απαντήσεις των ερωτώμενων για την επιθυμητή Κυβέρνηση, με­τά τις επόμενες εκλογές, δείχνουν και την «ψυχολογία» της εκλογικής βάσης κά­­θε κόμματος: οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν στοιχηθεί σχεδόν απόλυτα στην προοπτική της αυτοδυναμίας του κόμματός τους, γυρίζοντας την πλάτη σε Κυ­βερ­νήσεις συνεργασίας.

Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν αυτοδυναμία του κόμματός τους, ενώ περίπου αντί­στοιχο ποσοστό θα ήθελε να δει μια κεντροαριστερή Κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή του κόμματός τους και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, όσον αφορά τους ψη­φο­φόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: το 36% επιθυμεί αυτοδύναμη Κυβέρ­νηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται μεταξύ της προοπτικής συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ ή τη συμμετοχή σε μια «οικουμε­νι­κού» τύπου Κυβέρνηση με σύμπραξη τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων κομ­μάτων.

Ακρίβεια

6 στους 10 πολίτες αναφέρουν την ακρίβεια ανάμεσα στα σημαντικό­τε­ρα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και 1 στους 3 αναφέρει τους χα­μηλούς μισθούς, ενώ τα Ελληνοτουρκικά, που κυριαρχούν στη μιντιακή α­τζέντα, αναφέρονται από 1 στους 5, όπως και τα θέματα υγείας.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ανακούφισης των νοικο­κυ­ρι­ών, το 24% θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει γίνει με βάση τις δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ενώ αθροιστικά 7 στους 10 περίπου θεωρούν ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση στήριξης των νοικοκυριών με βάση τις δυνατότητες της χώρας ή και υπερβαίνοντας τις δυνατότητες αυτές.

Ωστόσο, μόνο 1 στους 3 αποδίδουν το κύμα ακρίβειας σε εσωτερικούς παρά­γο­­­ντες και παθογένειες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά, είτε ότι το φαι­νό­μενο είναι παγκόσμιο (28%), είτε ότι ο συνδυασμός εσωτερικών παθογενειών και παγκοσμίων συνθηκών προκαλεί την έκρηξη τιμών (39%).