Κεφαλοχώρι της Αρκαδίας, χτισμένο στους κατάφυτους πρόποδες του Πάρνωνα, ο Άγιος Πέτρος υπάγεται στο Δήμο Βόρειας Kυνουρίας, περιοχή με πολλές φυσικές ομορφιές και αξιόλογη πορεία στο διάβα του χρόνου.

Περί της Κυνουρίας

Η Κυνουρία, η λεγόμενη Θυρεάτις γη (κατά τον Θουκυδίδη βρισκόταν στα σύνορα της γης των Αργείων και της γης των Λακώνων και έφθανε έως τη θάλασσα), οφείλει την ονομασία της στον Κύνουρο (γιο του Περσέα και επικεφαλής Αργείων που αποίκισαν την Κυνουρία).

Η περιοχή της Κυνουρίας κατοικήθηκε τουλάχιστον από τους Νεολιθικούς Χρόνους, αποτέλεσε δε το μήλον της Έριδος για τους Σπαρτιάτες και τους Aργείους λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας της.

Ο Άγιος Πέτρος

Χωριό απλωμένο σε κατάφυτη τοποθεσία του ορεινού όγκου του Πάρνωνα, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και περίπου 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, ο Άγιος Πέτρος προσφέρεται για ταξιδιωτικές εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου χάρη και στην αξιόλογη τουριστική υποδομή του.

Ο οικισμός ιδρύθηκε σύμφωνα με μαρτυρίες το 15ο αιώνα, ενώ αναφέρεται πρώτη φορά ως ενετική κτήση στα τέλη του 17ου αιώνα.

Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (με μαρμάρινο τέμπλο), που στολίζει την πλατεία, η αποκατεστημένη πυργοκατοικία του Τρικαλίτη (τούρκου αγά) και το πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο.


Οι κάτοικοι του Αγίου Πέτρου έλαβαν μέρος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ενώ κατέβαλαν βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, καθώς οι κατακτητές προέβησαν σε εκτέλεση δεκάδων κατοίκων του χωριού.

Μονοπάτια που έχουν ως αφετηρία τους τον Άγιο Πέτρο οδηγούν τους περιπατητές και τους λάτρεις των ορειβατικών εξορμήσεων στις κορυφές του Πάρνωνα Μικρή και Μεγάλη Τούρλα.

Η μονή Μαλεβής

Ένα από τα πλέον γνωστά θρησκευτικά μνημεία ολόκληρης της Αρκαδίας, η μονή της Παναγίας της Μαλεβής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Άγιο Πέτρο, σε υψόμετρο 950.

Η ονομασία της γυναικείας μονής, που ιδρύθηκε πιθανώς κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Επανάσταση του 1821, σχετίζεται με την αρχική θέση της σε ψηλότερο σημείο του Μαλεβού (Πάρνωνα).


Η εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στη μονή Μαλεβής θεωρείται θαυματουργή.

Περιμετρικά της μονής Μαλεβής απλώνεται σπάνιο δάσος δενδρόκεδρου (κυρίαρχο είδος, το κωνοφόρο που ονομάζεται δρυπώδης άρκευθος ή δενδρόκεδρος), που αποτελεί χαρακτηριστικό δασικό είδος του Πάρνωνα και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πεζοπορική διαδρομή που συνδέει τη μονή Μαλεβής με τον Άγιο Πέτρο.

Το κάστρο της Ωριάς

Σε λόφο της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Πέτρου, στη διαδρομή προς το χωριό του Αγίου Ιωάννη (θέση «Ξηροκάμπι»), βρίσκονται τα λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου της Ωριάς (ερείπια του οχυρωματικού περιβόλου, των πυλών και ενός πύργου).

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το κάστρο ανήκε σε μια γενναία και όμορφη φράγκισσα αρχόντισσα, που πολεμούσε επί σειράν ετών μέσα από τα τείχη του τους Tούρκους.

Όταν οι τελευταίοι κατάφεραν τελικά να το καταλάβουν με δόλο, η αρχόντισσα πήδηξε από τα τείχη στο κενό, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια τους.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (discoverkynouria.gr).