Ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη, Νίκος Κοτροκόης, μεταβαίνει σήμερα στην Τρίπολη για να αναλάβει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος». Η προ ημερών υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τρίπολης – Άγκυρας για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, επίσπευσε κατά λίγες μέρες νωρίτερα το ταξίδι του στη λιβυκή πρωτεύουσα.
Στις 10 Οκτωβρίου, ο Έλληνας πρεσβευτής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι, όπου θα επιδώσει αντίγραφο των διαπιστευτηρίων του, προκειμένου να εκκινήσει και επισήμως τη θητεία του. Οι διαδικασίες για την τοποθέτηση ενός πρέσβη σε μια τρίτη χώρα εμπεριέχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες έως ότου το κράτος φιλοξενίας δώσει τη συγκατάθεσή του. Η Λιβύη, εν προκειμένω, έδωσε τη συγκατάθεσή της στον ένα μήνα, χρονικό διάστημα που δεν θεωρείται μεγάλο δεδομένων τόσων των συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της όσο και της συνηθισμένης διάρκειας ανάλογων περιπτώσεων σε διεθνές πεδίο.
Οι κινήσεις της Αθήνας μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Τις προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Χάρης Λαλάκος, συνάντησαν τον κ. Κοτροκόη και συζήτησαν διεξοδικά μαζί του τις επόμενες ενέργειες της Αθήνας. Είναι γεγονός ότι ο κ. Δένδιας έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη κινητικότητα στο λιβυκό, όπως παραδέχονταν και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, και στο πλαίσιο αυτό, μεταβαίνει την προσεχή Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Κάιρο, όπου θα συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.
Η περίπλοκη εξίσωση στη Λιβύη
Το εσωτερικό σκηνικό στη Λιβύη με τις δύο παράλληλες κυβερνήσεις, τη διασπορά ισχύος και την καταφανή εμπλοκή τρίτων δρώντων -όπως η Άγκυρα- που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την χαοτική επί του πεδίου κατάσταση, συνιστά μια αρκούντως περίπλοκη εξίσωση.
Πέραν από την τοποθέτηση του πρεσβευτή, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζει την επιπλέον ενίσχυση της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, όπως επί παραδείγματι με την τοποθέτηση ενός ακόμα διπλωμάτη αλλά και, πιθανόν, ενός στελέχους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου, το ελληνικό Γενικό Προξενείο της Βεγγάζης (ανατολική Λιβύη) λειτουργεί υπό τον πρέσβη, Σταύρο Βενιζέλο.