Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών», ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής στην Πράγα, καταθέτει μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να χαλιναγωγηθεί ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός.
«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, που δεν περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζονται σε ειδική χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, για να διασφαλίσουν ότι τα μεμονωμένα μέλη δεν θα υπερασπίσουν το ένα το άλλο για φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές και δεν θα αυξήσουν τις τιμές. Είπε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν «διάδρομο» τιμών για τις προμήθειες από αξιόπιστους προμηθευτές.
H «μάχη» της Πράγας
Σε μια σκληρή αναμέτρηση αναμένεται να επιδοθούν στην Πράγα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ζητούν απάντηση στην ενεργειακή κρίση.
Οι 27 αρχηγοί των κρατών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος, μετά το παράθυρο που άνοιξε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Αθήνα και αρχίζουν να συμφωνούν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν για εβδομάδες το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η πλειονότητα των μελών της ΕΕ υποστηρίζει κάποια μορφή ανώτατου ορίου για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.