Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ: Νέος δανεισμός με οδηγό το 2022

Στην άντληση έως 10 δισ. ευρώ στοχεύει το οικονομικό επιτελείο για τη νέα χρονιά • Η υψηλή αβεβαιότητα, τροχοπέδη για έξοδο στις αγορές φέτος

Νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους ετοιμάζουν το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ.

Στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προγραμματισμός του επόμενου έτους να είναι περιορισμένος και ο δανεισμός να κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε 7-10 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού «πράσινου» ομολόγου, η οποία αναβλήθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών.

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, οι υψηλές αποδόσεις στο 5% και η μεταβλητότητα στις αγορές βάζουν προς το παρόν «κόκκινο» στη σκέψη για μια νέα έξοδο στις αγορές. Στο στρατηγείο του υπουργείου Οικονομικών εξάλλου δεν βιάζονται για έξοδο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 39 δισ. ευρώ είναι ισχυρά, εξυπηρετώντας το χρέος ακόμα και χωρίς νέα έξοδο.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανά έτος κινούνται στα περίπου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ύψος των διαθεσίμων. Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους η Ελλάδα να επανεκδώσει τίτλο. Βασικός στόχος είναι η χώρα να στείλει μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία δίνει το «παρών» παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Ρευστότητα

Τα «ψιλά» γράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό σκιαγραφούν τα σχέδια για τη ρευστότητα του επόμενου έτους και το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου για το χρέος και τον νέο δανεισμό ενόψει συνθηκών μεγάλης αβεβαιότητας, υψηλών επιτοκίων και διακυμάνσεων στις αγορές ομολόγων.

Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, όπως αναφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός, και των αναμενόμενων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα (από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης), καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το έτος 2023, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό εκδόσεων θα είναι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022. Η δανειακή στρατηγική για το 2023 θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP.

Ακολουθώντας τον θετικό αντίκτυπο που είχε στις αγορές η τελευταία πρόωρη αποπληρωμή του συνολικού υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου του 2022, ύψους 1.186,7 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility (GLF), ύψους 2.645 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού θα έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.