Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ως προς το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν τα νοικοκυριά σε περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ερωτηθείς σχετικώς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Δεν υπάρχει πρόθεση της Ελλάδας να λάβει υποχρεωτικά μέτρα, όπως προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Σήμερα όπως ανταποκρίνεται η ελληνική κοινωνία με τη μείωση κατανάλωσης και με τον υποχρεωτικό προγραμματισμό για τη μείωση της ζήτησης ρεύματος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης στις ώρες αιχμής, δεν θα απαιτηθεί η επιβεβλημένη μείωση ρεύματος στα νοικοκυριά.»
Η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο αέριο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε επίσης και την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες:
«Προτείνουμε ένα ανώτατο μεταβαλλόμενο όριο το οποίο θα κινείται ανάλογα με τη διακύμανση των άλλων τιμών χρηματιστηρίων ενέργειας, όπως το Henry Hub (ΗΠΑ), το JKM (Ασιάτικη) και το χρηματιστήριο Αυστραλίας. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ένας σταθμισμένος όρος και η τιμή της Ευρώπης θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα απαγορεύεται σε κάποια εταιρεία να αγοράζει σε υψηλότερη τιμή εφόσον υπάρχει συμφωνία με τους προμηθευτές.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο κ. Σκρέκας, είπε πως θα υπάρχει συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών την ερχόμενη Τρίτη μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε.
Ανάκτηση υπερεσόδων από προμηθευτές
Εξάλλου, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την εφαρμογή έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ρεύματος: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί ε βάρος του καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε κάθε Νοέμβριο θα γίνεται έλεγχος στα έσοδα και τις ζημίες των εταιρειών για τους προηγούμενους 10 μήνες. Αν, σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτουν υπερέσοδα αυτά θα ανακτώνται υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η πρώτη εφαρμογή του μέτρου θα αφορά από την εφαρμογή του μέτρου για την προαναγγελία των τιμών ρεύματος, δηλαδή από τον Αύγουστο μέχρι και τον Νοέμβριο. Ο ίδιος απέφυγε να πει πως θα προσδιορίσει τα υπερέσοδα.
Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών διυλιστηρίων
Την επιβολή έκτακτης φορολόγησης και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ανακοίνωσε επίσης ο κ. Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον υπουργό θα επιβληθεί για τα κέρδη του 2022 έκτακτη φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δηλαδή στα κέρδη που ξεπερνούν το 20% έναντι της προηγούμενης τετραετίας.