Λόγω του ήθους, του γλυκού χαρακτήρα και της σπάνιας σεμνότητά της, η σύζυγος του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, παραγωγός Ελένη Σμαραγδή που έφυγε προσφάτως από την ζωή σε ηλικία 73 ετών, υπήρξε μια ξεχωριστή γυναίκα, η οποία γνώρισε τιμές και βραβεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιβεβαίωση της δημοφιλίας και αγάπης που η Σμαραγδή γνώρισε όσο βρισκόταν στη ζωή, είναι ότι πρόσφατα, θανούσα ούσα, βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Επιστημόνων του Δήμου Χαλανδρίου, όπου κατοικούσε, για την «μεγάλη επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά της».
Επίσης, ο Δήμος Λοκρών αποφάσισε να δώσει το όνομά της σε έναν δρόμο στις παραθαλάσσιες Λιβανάτες, γενέθλιο τόπο της Ελένης Παπαδημητρίου Σμαραγδή – και εκεί όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Οι Λιβανάτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ζωή της, αφού εκτός άλλων ,εκεί, μαζί με τον σύζυγό της η Σμαραγδή πέρασε ατελείωτες ώρες «πάνω» στο σενάριο της ταινίας του «Καζαντζάκης» αλλά και σε εκείνο της νέας ταινίας του, «Καποδίστριας».
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας του 2010, η Ελένη Σμαραγδή ήταν που επιλέχθηκε να βραβευτεί ως γυναίκα της χρονιάς από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης, αφορμής δοθείσης της ταινίας «El Greco» αλλά και της δημιουργίας και επιμέλειας της μόνιμης έκθεσης «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η εν λόγω έκθεση υπήρξε προσωπικό δημιούργημα της Ελένης Σμαραγδή. Περιλαμβάνει εκθέματα και αναπαραγωγές από σπουδαίους ζωγράφους, των έργων του Ελ Γκρέκο, που δωρίσθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και εγκαταστάθηκαν ως μόνιμη έκθεση στην Πύλη Βηθλεέμ της πόλης, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bata Shoe Museum στο Τορόντο του Καναδά που γνώρισε τεράστια επιτυχία, παράλληλα με την προβολή της ταινίας «El Greco» στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης. Στη συνέχεια, η έκθεση ταξίδεψε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη και εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο, επί Δημαρχίας Γιάννη Κουράκη ο οποίος και την εγκαινίασε. Εξ’ αυτής της προσφοράς έγινε πρόταση στον Δήμο Ηρακλείου να δοθεί το όνομα της Σμαραγδή σε δρόμο χωρίς όνομα της πόλης που οδηγεί στον τάφο του Μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη που δίπλα του είναι θαμμένη η δική του Ελένη.