Σε συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ κατά της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα.
Αναμένονται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και αύριο, Τετάρτη, θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία.
Τι περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για το νέο πακέτο
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε την σχετική ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι το πακέτο έχει σχεδιαστεί «για να κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τις «εικονικές» ψηφοφορίες σε κατεχόμενα εδάφη.
Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα επιπλέον έσοδα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Περιλαμβάνει επίσης απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως αεροπορικά είδη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.
Η δέσμη κυρώσεων θα χαράξει τη νομική βάση για ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου και θα απαγορεύσει στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
«Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει γι’ αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Στη «μαύρη λίστα» και όσοι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις
Μιλώντας μαζί με τη φον ντερ Λάιεν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι τα άτομα που εμπλέκονται στη διοργάνωση των αυτοαποκαλούμενων «δημοψηφισμάτων» και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο κατάλογος των ατόμων που θα μπουν στη «μαύρη λίστα» θα περιλαμβάνει επίσης οποιονδήποτε βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει εφαρμόσει έξι γύρους κυρώσεων με στόχο ρωσικά πρόσωπα, οντότητες, εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας και τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς και εμπάργκο στις περισσότερες ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και άνθρακα.