Στην πρώτη σου συμμετοχή με την νέα σου ομάδα, μπροστά στο κοινό το οποίο περιμένει να δει τι ψάρια πιάνεις, το να πετυχαίνεις δύο τέρματα και να χαρίζεις το τρίποντο στην ομάδα σου, το λες και ιδανική αρχή.
Ο Σεντρίκ Μπακαμπού συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο κόσμο του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση κόντρα στον Ατρόμητο, δείχνοντας στον Μίτσελ πως στην δεύτερη θητεία του στο λιμάνι, μπορεί να υπολογίζει πάνω του, όσον αφορά το σκοράρισμα.
Και όμως το ταξίδι του Μπακαμπού, μέχρι εδώ δεν ήταν καθόλου εύκολο. Χρειάστηκε να κάνει υπομονή. Για την ακρίβεια… χρειάστηκε να κάνει τεράστια υπομονή, ώστε να φτάσει στο πικ της καριέρας του.
Η τρομερή χρονιά του στην Βιγιαρεάλ και τα εκατομμύρια της Κίνας
Τη σεζόν 2014/15 τα σάρωσε… όλα. Μέτρησε συνολικά 21 γκολ σε 40 ματς σε όλες τις διοργανώσεις ενώ είχε και επτά ασίστ, παίζοντας τα περισσότερα ματς ως εξτρέμ. Πως γίνεται αυτό το χαρισματικό εξτρέμ, να μην γίνει αντιληπτό από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης;
Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Βιγιαρεάλ, ώστε να δώσει απάντηση στο ερώτημα. Το «Κίτρινο Υποβρύχιο» έβγαλε από τα ταμεία του το πόσο των 7,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κάνει δικό του τον Μπακαμπού από την Μπούρσασπόρ… η εκτόξευση μόλις είχε ξεκινήσει.
Ακόμα και με τον τραυματισμό στη δεύτερη σεζόν, ο Αφρικανός φορ έφτασε τα 12 γκολ μέσα στη σεζόν (!) ενώ συνολικά στην Ισπανία, μέσα σε 2,5 χρόνια, «μάτωσε» 47 φορές τα αντίπαλα δίχτυα.
Οι προτάσεις στο γραφείο του ατζέντη του έφθαναν με τρελό ρυθμό. Ανάμεσα σε αυτές ήρθε να προστεθεί και η πρόταση της κινεζικής Γκουοάν Πεκίνου. Η ομάδα που έκανε τον Σεντρίκ Μπακαμπού να γίνει η ακριβότερη πώληση Αφρικανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το κόστος έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ, δίχως το συμβόλαιο του διεθνή παίκτη, με το συγκεκριμένο ποσό να «ταρακουνά» ολόκληρο το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της Ευρώπης.
Τα διπλάσια από όσα στοίχισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Ντιέγκο Φορλάν (2007), και κάτι παραπάνω από όσα ξόδεψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την απόκτηση του Ερίκ Μπεϊγί το καλοκαίρι του 2016. Δεν έπεσαν έξω οι Κινέζοι: Έβαλε για χάρη τους άλλα 58 και είχε και 23 ασίστ (!) σε μόλις 87 ματς. Δεν ήθελε όμως ο ίδιος με τίποτα να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο εκεί μετά τη λήξη του συμβολαίου του.
Από τα ραντάρ της Μαρσέιγ και την «μάχη» με τον Βρσάλικο στον Πειραιά για το restart
Με τον Σεντρίκ Μπακαμπού να ολοκληρώνει το συμβόλαιό του στη Κίνα, τα νέα μέτρα προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες από την κυβέρνηση της χώρας, έκαναν δύσκολη την ανανέωση. Έτσι, τον περασμένο Γενάρη, η Μπαρτσελόνα, με γνώμονα τα 58 γκολ σε 87 παιχνίδια, έκανε δυνατή κρούση για την απόκτησή του.
Ωστόσο ο ίδιος επέλεξε τον περασμένο Γενάρη να συνεχίσει την καριέρα του στη Μαρσέιγ. Βλέπετε ο Μπακαμπού τα είχε υπολογίσει όλα. Μπορεί το διαβατήριο του να λέει Κονγκό (40 φορές διεθνής) αλλά ο νέος σέντερ φορ του Ολυμπιακού είναι γεννημένος στη Γαλλία (11/4/1991) και φόρεσε το εθνόσημο σε όλες τις μικρές ομάδες των Τρικολόρ (38 συμ) πριν η ζωή (του) τα φέρει αλλιώς. Κέρδισε μάλιστα το U-19 πρωτάθλημα Ευρώπης με τους Τρικολόρ το 2010 επικρατώντας μεταξύ άλλων της Κροατίας του Σίμε Βρσάλικο στον ημιτελικό.
Με τους Μασσαλούς πρόλαβε να σκοράρει τέσσερις φορές σε 24 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να μην αργήσει να μπει στο στόχαστρο του Ολυμπιακού.
Οι ερυθρόλευκοι κινήθηκαν αστραπιαία και απέσπασαν την υπογραφή του, με τον ίδιο να «δένει» στο μεγάλο λιμάνι ως ελεύθερος από την Μαρσέιγ. Τα πρώτα θετικά στοιχεία τα είχε δείξει από τις πρώτες κιόλας μέρες στου Ρέντη, με τον Μίτσελ να το βλέπει και να του δίνει την ευκαιρία.
Πως την αξιοποίησε; Με δύο γκολ κόντρα στον Ατρόμητο, ένα σε κάθε ημίχρονο. Με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τον εαυτό ως «Bakagoal», με την ελπίδα όλων το συγκεκριμένα παρατσούκλι να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού.