Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Άγκυρα με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και με τις χώρες της ΕΕ είναι η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες με τη Λιβύη, κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα της Αφρικής.
Μια καθόλα παράτυπη και παράνομη συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».
***
Με όλα τα νόμιμα μέσα…
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη και συζήτησε σχετικά το συγκεκριμένο θέμα. Σας παραθέτω απλώς μια φράση από την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα»
***
Άσκηση «Αλέξανδρος 22»
Δεν πρόλαβε ωστόσο να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας και την χαρακτήρισε παράνομη ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ. Λίγη ώρα αργότερα στην Αθήνα (που παρακολουθεί προσεχτικά και με ψυχραιμία την όλη κατάσταση) και συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωνε τη διεξαγωγή άσκησης μεγάλης κλίμακας «Αλέξανδρος 22» με ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του πολιτικού τομέα. Ένας από τους κύριους σκοπούς της άσκησης είναι «η εξέταση και η αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρα μας»
***
Πώς γιορτάζει η ΝΔ τα γενέθλιά της
Σήμερα η ΝΔ έχει γενέθλια, κλείνει 48 έτη ζωής από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την ίδρυσε. Πώς θα τα γιορτάσει; Το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ στην οποία αναμένεται να βρεθούν μαζί όλα τα στελέχη, οι βουλευτές και οι γραμματείς του κόμματος, παρόντος του Πρωθυπουργού, με στόχο να σταλεί μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης. Έως τώρα έχουν γραφτεί για να μιλήσουν πάνω από 20 βουλευτές με διάρκεια τρία λεπτά ομιλίας ο καθένας. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πηγαδάκια και οι παρουσίες στο επίπεδο των κεντρικών στελεχών -αλλά και των πρώην Πρωθυπουργών- πάντα θα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.
***
Οι δημοσκοπήσεις κύριο θέμα στα πηγαδάκια των βουλευτών
Πάμε τώρα σε άλλα πηγαδάκια που στήθηκαν, την Δευτέρα το πρωί στην Βουλή με την ευκαιρία του αγιασμού της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί οι βουλευτές της ΝΔ μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και το θέμα που κυριαρχούσε ήταν οι… εκλογές. Πότε αυτές θα γίνουν; Με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη να επιμένει ότι θα διεξαχθούν στις 2 Απριλίου (λέγοντας ότι αυτή την ημερομηνία την προέβλεψε από καιρό) και με πολλούς άλλους να εκτιμούν ότι ο εκλογές θα γίνουν εντός του 2023, αλλά πολύ πιο σύντομα από τις αρχές καλοκαιριού. Ορισμένοι άλλοι βουλευτές φαίνεται πως τους απασχολούσαν οι δημοσκοπήσεις. Όχι οι γενικές δημοσκοπήσεις, δηλαδή ποιο κόμμα έρχεται πρώτο, ποια είναι η παράσταση νίκης κτλ., αλλά οι δημοσκοπήσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σας πληροφορώ ότι τα γκάλοπ δίνουν και παίρνουν στην περιφέρεια και σε αυτά γίνεται μέτρηση και για νέα πρόσωπα, που ουδείς ακόμα γνωρίζει εάν θα είναι η όχι υποψήφια.
***
Ποιος είπε πως έφυγε ποτέ ο Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τώρα εάν ρωτήσετε ποιες εικόνες έκλεψαν την παράσταση στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν η κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού και η επίσημη επάνοδος του Παναγιώτη Κουρουμπλή στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέω «επίσημη» γιατί ανεπίσημα ο κ. Κουρουμπλής ουδέποτε απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαγραφή του από την ΚΟ ήταν μάλλον για τα μάτια του κόσμου για να κατευνάσει την οργή από την δήλωση για «δολοφόνους της κυβέρνησης», ενώ παρέμενε συνεχώς στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους άλλους βουλευτές και πήρε μέρος (και μάλιστα με καλό ποσοστό επιτυχίας) στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς η επίσημη επάνοδός του έγινε και αυτή για τα μάτια του κόσμου και για να εξοργίσει τη ΝΔ που εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση…
***
Μητσοτάκης- Ερντογάν δύο ξένοι στην Πράγα
Ίσως το σημαντικότερο γεγονός αυτής της εβδομάδας θα είναι η Σύνοδο Κορυφής στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πράγα με τη συμμετοχή 44 συνολικά χωρών και του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αναφερθεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας που κλιμακώνεται ρητορικά μέρα με τη μέρα. Οπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα είναι ανοικτή απέναντι στην παρουσία του τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο της Πράγας. Αλλωστε αποτελεί πάγια γραμμή της εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία να εμπλέκεται όσο το δυνατόν περισσότερο με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς αυτό λειτουργεί προς όφελος της Ελλάδας. Δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη (η πρόθεση) για συνάντηση των κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ωστόσο «εάν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει κάποια συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
***
Λίστα ή σταυρός στις ευρωεκλογές
Υπάρχει μια εκκρεμότητα, όσο αφορά τον εκλογικό νόμο. Λίστα ή σταυρός στις ευρωεκλογές; Το θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών βρίσκεται μεν στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου πλην όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση. Η συζήτηση για την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές έγινε μετά τη διαπίστωση ότι για το αξίωμα του ευρωβουλευτή, που θεωρείται σημαντικό, μπορεί εύκολα να εκλεγεί ένας που είναι δημοφιλής, χωρίς να έχει καμία σχέση με την πολιτική ή με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και ανησυχίες. Έχει απλώς εκλεγεί, επειδή τον αναγνωρίζει ο κόσμος, είτε από την τηλεόραση, είτε από το Θέατρο, ή από τον αθλητισμό ή ακόμα από το τραγούδι. Για να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών υπάρχουν δύο προτάσεις. Η πρώτη είναι να επανέλθει η λίστα την οποία βεβαίως καταρτίζει ο Πρόεδρος του κόμματος και η δεύτερη σε περίπτωση που παραμείνει ο σταυρός, να χωριστεί η ώρα σε εκλογικές περιφέρειες (όπως συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές), ώστε να περιορίζεται το εύρος της δημοφιλίας κάποιων επίδοξων ευρωβουλευτών. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μαθαίνω εν καιρώ…
***
Η κατά το ΚΚΕ «Φαρσοκωμωδία»
Μετά και την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, το μόνο που αναμένουμε από την Εξεταστική για τις υποκλοπές είναι οι «τίτλοι τέλους», που μάλλον θα είναι .. πολλοί και διάφοροι, αφού αναμένονται ξεχωριστά πορίσματα από τα κόμματα. Αυτό είναι βέβαιο για το ΚΚΕ, που καταγγέλλει μεθοδευμένο «θάψιμο» της αλήθειας από την Εξεταστική, ειδικά στην υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό του κέντρο. Μιλώντας για «προστασία» της ΕΥΠ αλλά και των ξένων μυστικών υπηρεσιών τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ «θυμάται» τις τοποθετήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, όταν, το 2016, είχε καταγγείλει το πρώτο κρούσμα «συνακροάσεων» στον Περισσό. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεσμευόταν πως θα εξαντλήσει «όλα τα επιχειρησιακά, νομικά και θεσμικά περιθώρια, για άμεση διαλεύκανση» της υπόθεσης. Η δε ΝΔ ανέφερε τότε πως «είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη».. Τραγική ειρωνεία, θα έλεγε κανείς. «Φαρσοκωμωδία», λέει το ΚΚΕ, και μάλιστα «κακοστημένη».
***
Ένα νέο κόμμα που το λένε «Βολτ
Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο πιο πολλά νέα κόμματα θα ιδρύονται. Κόμματα που σίγουρα «κόβουν» ψήφους από τα παραδοσιακά, αφού είναι νέα και οι ψηφοφόροι τους τα ψηφίζουν για πρώτη φορά. Έτσι μετά την ΠΑΤΡΙ.Δ.Α των Μπογδάνου-Λατινοπούλου, εμφανίστηκε το «Βολτ», ένα ελληνικό κόμμα- μέλος του Κινήματος Volt Europa, το οποίο όπως λένε τα μέλη του, στοχεύει σε μια «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ισότιμη και δίκαιη για όλους τους πολίτες της. Σύνθημα του νέου κόμματος «Για μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη». Ποιοι το απαρτίζουν; Το Βολτ πρόσφατα διεξήγαγε τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές του και εξέλεξε την πρώτη Εκτελεστική Γραμματεία του, η οποία αποτελείται από: Τους Συντονιστές Όλγα Δούρου και Νικόλα Φουρναράκη. Τους επόμενους μήνες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους συνέδριο και θα προσπαθήσουν, όπως λένε, να συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θέλουν ευρωπαϊκό αμυντικό στρατό, και ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και Πρόεδρο της Ευρώπης, εκλεγμένο από ευρωπαίους πολίτες. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα για το κόμμα αυτό, Πολλά μέλη του (ανάμεσά τους και ορισμένοι της ηγεσίας) δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπου εργάζονται εκεί. Να σημειώσω ακόμα ότι συνεργάζονται με πράσινα κόμματα της Ευρώπης, καθώς και με τα κόμματα που έχουν να κάνουν με προστασία τν ζώων. Επίσης η ηγεσία του κόμματος ήταν έτοιμη χθες να αναχωρήσει για την Πράγα στην σύνοδο της ΕΕ.
***
Και κόμμα για τα ζώα
Ένα άλλο (νέο) κόμμα που τα μέλη του δηλώνουν έτοιμοι για τις επόμενες εκλογές, είναι το «Κόμμα για τα Ζώα». Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής όλο και πιο πολλά κόμματα θα εμφανίζονται. «Κόμμα για τα Ζώα» ή «Κόμμα των Ζώων», λοιπόν που έκανε μάλιστα και παρουσίαση στην ΔΕΘ. Οι ιδρυτές του Νίκος Ράπτης (πρώην… «Ρηγάς», Ιδιοκτήτης σχολείου στη Λάρισα) και Μαρία Δαλαμάγκα (σύζυγος του κ. Ράπτη, καθηγήτρια χορού) κάνουν λόγο για ένα άλλο τρόπο ζωής που θα προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη και δεν θα δολοφονεί ή κακοποιεί κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ζώα. Θεωρούν ότι με τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής, σώζοντας αθώα ζώα που πέφτουν θύματα των αδηφάγων και παμφάγων διατροφικών μας αναγκών. Κάθε χρόνο, λένε στον πλανήτη «σκοτώνουμε» 80 δισεκατομμύρια ζώα για τις διατροφικές ανάγκες μας . Να σημειώσω εδώ και τούτα: Κόμματα για τα Ζώα λειτουργούν ήδη σε 20 χώρες, ανάμεσά τους και στην Κύπρο, που έως τώρα παίρνοντας μέρος σε εκλογές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κανένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό.