Πολυσχιδές αφιέρωμα στον Ιταλό σκηνοθέτη, συγγραφέα, ποιητή και διανοούμενο Πιέρ Πάολο Παζολίνι διοργανώνουν από αυτή την εβδομάδα ως το τέλος του Νοεμβρίου η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τους φορείς ETP Books, Associazione CulturaleI MAGO, A.I.A.L., S.E.P.I., Società Filelleni caItaiana και το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του (5 Μαρτίου 1922, Μπολόνια).
Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του στο Ιταλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου θα ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 6.00 μ.μ. με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης που θα είναι ανοιχτή έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου (από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ). Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης ,επίσης την Πέμπτη 6/10, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο Παζολίνι και η Ελλάδα», στην οποία θα συμμετάσχουν ο καθ. Μάρκο Γκάλντι (Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας), η καθ. Iρένε Κίρικο (Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο), ο καθ. Μπρούνο Ντι Μαρίνο (Ιστορικός της κινούμενης εικόνας), ο καθ. Μάσιμο Φουσίλο (Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα) και ο καθ. Aλμπέρτο Γκρανέζε (πρώην Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο).
Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 6/10 στις 7.45 μ.μ., θα γίνει προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης του Παζολίνι «Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια» (Appunti per un’ Orestiade Africana, 1970). Πρόκειται για μια από τις πιο άγνωστες δουλειές του Ιταλού δημιουργού – στην πραγματικότητα είναι ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο βλέπουμε εικόνες από μια εκδοχή της Ορέστειας που ο Παζολίνι θα γύριζε στην Αφρική, ένα σχέδιο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Η προβολή θα γίνει με ελληνικούς υπότιτλους.
Προκλητικός διανοητής
Η ταυτότητά του Πιέρ Πάολο Παζολίνι ως «προκλητικού διανοητή της Ιταλίας» είχε επικυρωθεί με το πρώτο του μυθιστόρημά «Ragazzi di vita» που εκδόθηκε έξι χρόνια πριν από την ενασχόλησή του με την κινηματογραφική σκηνοθεσία. Και όπως ήταν πολύ φυσικό, με τα βιβλία, τα άρθρα και τις ταινίες του, ο Παζολίνι πυροδότησε τρομερές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, ενώ από ένα σημείο και μετά το δικαστήριο ήταν κάτι σαν δεύτερο σπίτι του.
Το 1964 οι αγνές αντιλήψεις του περί κομμουνισμού και θρησκευτικής πίστης, μακριά από δόγματα και φανατισμούς, τον οδήγησαν στην δημιουργία του αριστουργήματος «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», ίσως της κορυφαίας μεταφοράς στην μεγάλη οθόνη της ζωής και των παθών του Ιησού Χριστού.
Την αυγή της 2ης Νοεμβρίου του 1975, η σορός του Παζολίνι, πολίτη σε μία διεφθαρμένη Ιταλία όπου βασίλευε ο φόβος της αλήθειας και του πάθους, βρέθηκε στην παραλία της Οστια. Ηταν θύμα δολοφονίας. Παρότι ο εραστής του Πίνο Πελόζι καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τον φόνο, τα πραγματικά αίτια για την δολοφονία του Παζολίνι δεν έπαψαν ποτέ να απασχολούν τον ιταλικό Τύπο.
Προβολές έργων μεγάλης αξίας
Άπό την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου ως την Τρίτη 15 Νοεμβρίου το αφιέρωμα στον Π. Π. Παζολίνι θα παρουσιάσει τις εξής ταινίες του, επίσης στο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο:
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου – «Μήδεια» (Medea, 1969) με την Μαρία Κάλλας
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου – «Οιδίπους» (Edipo re, 1967) με τον Φράνκο Τσίτι και την Σιλβάνα Μανγκάνο
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου – «Ακατόνε» (Accattone, 1961) με τον Φράνκο Τσίτι
Τρίτη 15 Νοεμβρίου – «Mamma Roma» (1962) με την Άννα Μανιάνι
Τελος, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο Παζολίνι και η Ελλάδα». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο καθ. Γεράσιμος Ζώρας, ο καθ. Ιωάννης Τσόλκας, η καθ. Μαρία Χατζηκυριακίδου, η καθ. Μαρία Σγουρίδου, ο καθ. Διονύσης Αλεβίζος, η καθ. Ιωάννα Τύρου, η καθ. Βασιλική Μπάρμπα. Το στρογγυλό τραπέζι διοργανώνεται από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.