Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου διολισθαίνουν σε ύφεση, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η κρίση πληθωρισμού, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώνουν την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο για τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση των σπιτιών θα βυθίσει τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια μακρά περίοδο ύφεσης, αφού ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2023, από 2,8% που προέβλεπε τον Ιούνιο, γράφει η βρετανική εφημερίσα «The Guardian».
«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση»
Με την παγκόσμια οικονομία να χρειάζεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 4% για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα κατά κεφαλήν εισοδήματα θα είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Αλβάρο Περέιρα, δήλωσε ότι ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την πρόσβαση στις προμήθειες φυσικού αερίου και, μάλιστα, πιο σκληρά από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο.
Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου, για να βοηθήσουν να ξεπεραστεί ένας δύσκολος χειμώνας.
Ο Περέιρα υποστήριξε επίσης την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια. «Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν χέρι-χέρι για να το πετύχουν», όπως είπε.
Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 3,2% – το χαμηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του 1970 – προκαλώντας μεγάλη μείωση του εμπορίου με τις γειτονικές χώρες Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ιαπωνία, παρασύροντας και την ικανότητά τους να αναπτυχθούν.
Η ανάκαμψη στην Κίνα το επόμενο έτος στο 4,7% θα είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο ΟΟΣΑ, καθώς το Πεκίνο παλεύει με την αγορά ακινήτων και τον τραπεζικό τομέα που επιβαρύνεται από τεράστια χρέη.
Κινδυνεύει περισσότερη η Ευρώπη
Ωστόσο, το φόρουμ πολιτικής που εδρεύει στο Παρίσι θορυβήθηκε περισσότερο από τις προοπτικές στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο άμεσα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι αμετάβλητη το 2023. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο μίνι προϋπολογισμό του ΥΠΟΙΚ, Κουασί Κουάρτενγκ, την Παρασκευή.
Παράλληλα, ο Οργανισμός προέβλεψε πτώση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη από 3,1% φέτος σε μόλις 0,3% το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές χώρες του μπλοκ των 19 μελών θα περάσουν τουλάχιστον ένα μέρος του έτους σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.
Η Γαλλία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση αν αυξηθεί κατά 0,8% το επόμενο έτος, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ, αλλά θα υποφέρει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά την υποβάθμιση της αύξησης του ΑΕΠ από τον Ιούνιο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 5,5% φέτος και κατά 4,5% το 2023.
Η εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από την εισβολή σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το επόμενο έτος, από την εκτίμηση του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,7%.
Κίνδυνος ύφεσης όλο το 2023
Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι περαιτέρω διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, ιδίως στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσαν να μειώσουν τη δραστηριότητα κατά άλλες 1,25 ποσοστιαίες μονάδες και να αυξήσουν τον πληθωρισμό κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, ωθώντας πολλές χώρες σε ύφεση για ολόκληρο το 2023.
Η παγκόσμια παραγωγή το επόμενο έτος προβλέπεται να είναι 2,8 εκατ. δολάρια χαμηλότερη από την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία – μια απώλεια παγκόσμιου εισοδήματος, που ισοδυναμεί με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της μετά τον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η αύξηση του ΑΕΠ έχει σταματήσει σε πολλές οικονομίες και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια εκτεταμένη επιβράδυνση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mathias Cormann.
Ανάκαμψη για τις ΗΠΑ το 2024
Μια επισκόπηση των προοπτικών για τις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ είναι πιθανό να αναπτυχθούν αργά φέτος και να βρίσκονται σε ύφεση για ένα μέρος του 2023, εξαρτώνται λιγότερο από άλλες χώρες από την ενέργεια από την Ρωσία ή άλλες πηγές, επιτρέποντας μια ισχυρή ανάκαμψη το 2024.
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιβραδύνει την ανάπτυξη από 1,5% φέτος σε μόλις 0,5% το επόμενο έτος, από τις προβλέψεις του Ιουνίου για 2,5% το 2022 και 1,2% το 2023.
Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσαν τις κεντρικές τράπεζες να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές αυξήσεις των επιτοκίων, που θα ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και θα βλάψουν περισσότερο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι τα επιτόκια των περισσότερων μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα φθάσουν τουλάχιστον το 4% το επόμενο έτος.