Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρά στην προσάρτηση του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα, μετά τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων». Πρόκειται για μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου με τον ρώσο πρόεδρο να απευθύνει διάγγελμα από το Κρεμλίνο και να δίνει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας, καθώς ανακοίνωσε την επίσημη προσάρτηση των περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας. Η ενσωμάτωση αυτών των τεσσάρων περιοχών «είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων» και αποτελεί «αναπόσπαστο δικαίωμά τους», όπως αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος ενώ ξεκαθάρισε ότι για τη Μόσχα η απόφαση αυτή είναι «οριστική» και προειδοποίησε τη Δύση ότι «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και τη Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας, για πάντα».
Επανέλαβε τους ρωσικούς ισχυρισμούς για «γενοκτονία» του λαού του Ντονμπάς που «υπήρξε για χρόνια θύμα απάνθρωπων τρομοκρατικών επιθέσεων που διεξήγαγε το καθεστώς του Κιέβου».
Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημα για επανένωση των Ουκρανών με τη μητέρα Ρωσία, αλλά υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης, όσον αφορά τα σύνορα που είχε πριν το 1991. Ακόμα κάλεσε το Κίεβο και τη Δύση να σεβαστεί την «επιθυμία» των κατοίκων των προσαρτημένων περιοχών, ενώ δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με την Ουκρανία.
«Το Κίεβο πρέπει «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Αλλά οι ουκρανικές αρχές πρέπει να «σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού», λέει ο Πούτιν, αναφερόμενος στα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στα ουκρανικά εδάφη την περασμένη εβδομάδα. «Θα προστατεύσουμε τη γη μας χρησιμοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού», τόνισε.
«Η Δύση ψάχνει νέες ευκαιρίες για να μας χτυπήσει και πάντα ονειρευόταν να διασπάσει το κράτος μας σε μικρότερα κράτη που θα πολεμούν μεταξύ τους» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Μας κατηγορούν ότι θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά ενώ οι ίδιοι το έχουν πράξει δύο φορές».
Οι Αγγλοσάξονες πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream
«Η Δύση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλάει για δημοκρατία» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δυτικές χώρες δεν αναζητούν διέξοδο από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση».
Κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία (Αγγλοσάξονες) για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, καθώς «μόνο αυτοί θα κέρδιζαν από μία τέτοια πράξη».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε «πολιτισμικό» χάσμα ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση, την οποία κατηγόρησε μέχρι και για… σατανισμό, ενώ απευθυνόμενος στο ρωσικό λαό του ζήτησε να φανταστεί εάν θα ήθελε αντί για πατέρας και μητέρα να τον αποκαλούν γονέα Α και γονέα Β, ενώ ρώτησε το ακροατήριό του αν πραγματικά θέλει τα παιδιά του να «προσφέρονται για επεμβάσεις αλλαγής φύλου».
Στο τέλος της ομιλίας του ο Πούτιν μαζί με τους τέσσερις επικεφαλής των προσαρτημένων περιοχών υπέγραψαν το διάταγμα ενσωμάτωσης εν μέσω χειροκροτημάτων.