Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ANT 1. O κ. Τσίπρας μίλησε για «κακή πορεία» της ελληνικής οικονομίας και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να «ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα» και να ενισχύσει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Αναφέρθηκε ακόμα στις επερχόμενες εκλογές διευκρινίζοντας για ακόμα μία φορά ότι διεκδικεί κυβέρνηση νικητών ενώ υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής.
Σε σχέση με της δημοσκοπήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι δεύτερος με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις είναι ο πρωθυπουργός. «Αν η ΝΔ βρισκόταν δέκα και 20 μονάδες μπροστά, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε ήδη πάει σε εκλογές για να καθαρίσει το τοπίο. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως κινείται θεσμικώς και γι’ αυτό το λόγο δεν στήνει κάλπες αυτός που παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Δε συγκρίνεται η μνημονιακή περίοδος με τη σημερινή
Ειδικότερα, σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσίπρας επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέδρια και ακολουθεί το δόγμα της αυτορρύθμισης των αγορών. «Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πολιτική που ακολουθείται σε μια σειρά χώρες αυτή τη στιγμή».
«Γνωρίζω ότι το πρόγραμμα που παρουσίασα στη Θεσσαλονίκη δεν το ακούν μόνο οι πολίτες, αλλά το ακούν και οι αγορές που δεν εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Την περίοδο της διακυβέρνησης μας μειώσαμε τις ανισότητες, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τη μεσαία τάξη φτωχή και τους φτωχούς απελπισμένους», και υπενθύμισε τη δέσμευσή του ότι όταν εκλεγεί θα ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα.
Ακόμα επεσήμανε ότι είναι αδόκιμη η σύγκριση της μνημονιακής περιόδου με τη σημερινή. «Αν είχα να μοιράσω 50 δισ. ευρώ κι όχι να μαζέψω 37 δισ. ευρώ θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ. Πού πήγαν τα 50 δισ. ευρώ που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση; Όχι, πάντως, στους μικρομεσαίους», είπε χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα
Σε σχέση με τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε σίγουρος ότι θα είναι ο νικητής του επόμενου γύρου αν και παραδέχτηκε πως αν αυτές γινόταν το περασμένο καλοκαίρι, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τις έχανε. Ωστόσο τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει μόνο τις ψήφους συμπάθειας αλλά και τις ψήφους αυτών που θέλουν να τελειώσει ο εφιάλτης Μητσοτάκη».
Υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής επισημαίνοντας ότι θα είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα. «Παράγοντας αστάθειας και αβεβαιότητας είναι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μπόνους 50 εδρών χωρίς την πλειοψηφία στην κοινωνία. Η μόνη πιθανότητα να κυβερνήσει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο , δηλαδή να ακολουθήσει το ιταλικό μοντέλο».
«Τόσο για πρακτικούς όσο και για ηθικούς λόγους δεν διεκδικώ κυβέρνηση των ηττημένων, αλλά των νικητών. Διεκδικώ ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά για να διαμορφώσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις κι όχι δεύτερες εκλογές».
Σε σχέση με το εάν θα δεχόταν κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού. Εάν η πρόταση κάποιου είναι να μην είναι ο αρχηγός ενός κόμματος που κατεβαίνει στις εκλογές θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα το τρίτο πρόσωπο από τώρα για να το ξέρει ο λαός και όχι να αποφασίζεται κάτι τόσο σοβαρά παρασκηνιακά.
Εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του τον απερχόμενο Μητσοτάκη, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. «Το εθνικό αρραγές μέτωπο δεν μας εμποδίζει να ασκούμε κριτική σε μια εξωτερική πολιτική που είναι επικίνδυνη», σημείωσε.
«Θέλω μια εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δεν φτάνει να δηλώνουμε τα αυτονόητα περί εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να μιλάμε και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε κατά της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και της επ’ αόριστον ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Υπενθύμισε τις κυρώσεις που είχε επιτύχει σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και το χαρτί του βέτο στην τελωνειακή σύνδεσή της με την ΕΕ.
Με αφορμή, εξάλλου, τα γεγονότα της Πολυτεχνειούπολης, τόνισε πως όπου γίνονται έκνομες πράξεις οφείλει να παρεμβαίνει η ΕΛΑΣ, όπως έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, το 2018.
«Τρία χρόνια το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα. Υπεύθυνος στο χώρο είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μια φούσκα. Ας μην απαξιώνουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για απαξίωση του ΕΣΥ, με αφορμή τη μελέτη Λύτρα, ενώ ως προς τις συντάξεις παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με το νόμο Κατρούγκαλου.
Δεσμεύτηκε, πάντως, για επιστροφή όλων των αναδρομικών και για επαναφορά της 13ης σύνταξης.