Εξεταστική – Κατάθεση Ανδρουλάκη: Με παρακολουθούσατε γιατί ήμουν κίνδυνος για τους κομματικούς σας σχεδιασμούς

Ο κ. Ανδρουλάκης προσήλθε με πατερίτσες στην Βουλή, λόγω του πρόσφατου ατυχήματος που είχε, ενώ έξω από την αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Κοινοβουλίου, όπου συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή, δεν επιτρεπόταν να παρευρίσκονται δημοσιογράφοι.

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, το πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο των παρακολουθήσεων μέσω της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator και μέσω της «νόμιμης επισύνδεσης» που πραγματοποίησε η ΕΥΠ.

Ο κ. Ανδρουλάκης προσήλθε με πατερίτσες στην Βουλή, λόγω του πρόσφατου ατυχήματος που είχε, ενώ έξω από την αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Κοινοβουλίου, όπου συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή, δεν επιτρεπόταν να παρευρίσκονται δημοσιογράφοι.

«Ζήτημα δημοκρατίας»

Στην κατάθεσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα αλλά ζήτημα δημοκρατίας καθώς «αναδεικνύει μια κουλτούρα διακυβέρνησης, συγκεντρωτική, αλαζονική με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας», ενώ επιπλέον «στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ασυδοσίας ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων εις βάρος του λαού, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

«Έχουμε ένα διπλό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας: «Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή , κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην Πρωθυπουργούς και βουλευτές».

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα: «επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα με όλες μου τις δυνάμεις, και “βαπτίστηκα” εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ», σημείωσε.

«Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές»

Όσον αφορά την επίκληση της νομιμότητας της επισύνδεσης, ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε «αφού όπως λέτε δημοσίως όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη;», ενώ ήταν εξαιρετικά επικριτικός ως προς την στάση της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο συγκάλυψης».

«Πληροφορούμαι με θλίψη ότι η επιτροπή σας κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότισή της. Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές», ανέφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες, τονίζοντας: «Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Αυτή και αν είναι «καινοτομία».

«Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, που είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε. Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της επιτροπής σας. Δεν καλέσατε ούτε καν τον δημοσιογράφο -επίσης θύμα- Θανάση Κουκάκη», είπε.

«Αναξιόπιστη η κυβέρνηση»

Σχετικά με την ενημέρωσή του που του έχει προτείνει η κυβέρνηση, σημείωσε πως «θα δεχόμουν οποιαδήποτε στιγμή ενημέρωση – αλλά μόνο νόμιμα και εγγράφως», υποστηρίζοντας πως «είναι παντελώς αναξιόπιστη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε προφορική συνομιλία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πώς ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η παρακολούθηση είναι λάθος, όταν δεν ξέρει τους λόγους όπως ισχυρίζεται; Πως αξιολογεί ως λάθος μια παρακολούθηση όταν δεν ξέρει -όπως υποστηρίζει- για την υπόθεση; Γιατί τότε απέπεμψε τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του αφού δεν ήξερε; Πιστεύει Έλληνας πολίτης ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε και έπραξε όσα έπραξε;».

Κατά τον ίδιο «ο πρωθυπουργός και η παρέα του κοροϊδεύουν 11 εκατομμύρια πολίτες». Επίσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επίκληση του απορρήτου ενώ καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι λέει «όλα στο φως» αλλά «όπως κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ τη μέρα που υπέβαλα αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή, διατάχθηκε και καταστράφηκε το αρχείο της παρακολούθησής μου δηλαδή ξεκίνησε η συγκάλυψη».

«Δεν δέχομαι ως δημοκράτης πολίτης μια αναιμική δημοκρατία που είναι έτοιμη να θέσει σε ομηρεία πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό με τόσα που έχει περάσει και ανέμενε εκσυγχρονισμό λειτουργιών του κράτους», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας προς τα μέλη της Επιτροπής κατά την τοποθέτησή του πως «ό,τι είπα και ό,τι θα πω είναι δημόσιο, δεν θα κρυφτώ όπως άλλοι πίσω από το “φουστάνι” του απορρήτου».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.