Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» του Πολεμικού Ναυτικού.
Λίγες μόλις ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου γινόταν λόγος εκ νέου για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, και τις νέες.. υποδείξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στην εμπρηστική ρητορική της γείτονος.
«Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τελικά τιμωρείται, δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα, δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί» δήλωσε εμφατικά ο έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν λαοί.
Σημείωσε, επίσης, ότι είναι λάθος κάποιοι να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη της χώρας τους ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε έκανε και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έτεινε χείρα φιλίας προς τον γειτονικό λαό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άγρυπνη ετοιμότητα και επιδεικνύουν ώριμη αποφασιστικότητα. «Δίνουμε ηχηρές απαντήσεις στα λόγια κάποιων».
Όπως είπε, «τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα», «τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα» και «η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται».
Παναγιωτόπουλος: «Απόλυτη εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας στη στρατιωτική»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τοποθέτησή του ανέφερε:
«Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Η υπερσύγχρονη αυτή μονάδα κρούσης αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και υψηλής σημασίας προσθήκη. Ολοκληρώνει ένα θεμελιώδους σημασίας πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας για ενίσχυση του ΠΝ με τεχνολογίες αιχμής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο προσωπικό που φέρνει εις πέρας την αποστολή του. Η πολιτική ηγεσία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία -όλη τη στρατιωτική ηγεσία. Η ηγεσία έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στα δύσκολα – ειδικά αυτές τις μέρες πρέπει όλοι να αγκαλιάσουν αυτή την ηγεσία.
Εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιείται κοσμογονία στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού -έχει γίνει πολύ δουλειά πίσω μας και έρχεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά μπροστά μας. Η δράση προκαλεί κριτική, πολλές φορές περισσότερη από την αδράνεια».
Διαβάστε επίσης: Δεσποτόπουλος στο MEGA: «Ο Ερντογάν προκαλεί για να πατήσουμε πρώτοι την σκανδάλη»
Τι επιχειρεί ο Ερντογάν
Με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο έτσι ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας.
Αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.
Όπως αναφέρουν σχετικά, το σοβαρό ενδεχόμενο ήττας στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον τούρκο πρόεδρο που αναζητά τρόπους να γυρίσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.
«Η Τουρκία ψάχνει για άλλοθι. Το κλωθογυρίζει το ζήτημα και έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει δήθεν τη διεθνή κοινότητα» υποστηρίζει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι κάποια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει επί του πεδίου. «Δηλαδή, θα μπορούσε να είναι μια ενέργεια μπλοκαρίσματος, παρεμπόδισης κάποιου πλοίου το οποίο την επόμενη φορά θα μπορούσε να μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό προς τα νησιά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά πάσα πιθανότητα αλλά και πάλι θα ήταν μια παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας».
«Συνεπώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο κι εμείς πρέπει να θωρακιστούμε διπλωματικά, νομικά και στρατιωτικά για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια ενέργεια. Το ερώτημα όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι ποιος θα επιλέξει να ρίξει την πρώτη σφαίρα αν κι εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο» επισημαίνει ο κ. Φίλης.