Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας των συνεχών προκλήσεων από τούρκους αξιωματούχους καθώς και το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απειλεί τη χώρα μας.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, διεθνοποιώντας το ζήτημα και ταυτόχρονα στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα.
Διαβάστε ακόμη: Αποστολάκης: Δεν θα διαπραγματευτούμε με την Τουρκία για θέματα που αφορούν ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
«Ότι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές όσο και τη φιλική της διάθεση προς τον τουρκικό λαό » δήλωσε με νόημα ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού Συμβουλιου.
H άλλη όχθη, πρόσθεσε, «μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαΪτανάκι όμως έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του διεθνούς δικαίου, την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν με την συμμετοχή της ηγεσίας του τουρκικού στρατού.
Οι, κατά το τουρκικό αφήγημα, ελληνικές… προκλήσεις και η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών πρόκειται να τεθούν επί τάπητος, όπως και οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.
Το κεντρικό θέμα συζήτησης εκτιμάται πως θα είναι οι κινήσεις της Ελλάδας που «αυξάνουν την ένταση» – όπως προκλητικά αναφέρει η Άγκυρα – με τον τούρκο πρόεδρο να αναμένεται πως θα προχωρήσει σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.
Φίλοι ή εχθροί οι ΗΠΑ;
Η Άγκυρα έχει ακόμα τα μάτια της στραμμένα προς την Ουάσινγκτον και την απάντηση που θα λάβουν σχετικά με τα F-16 και τον ενδεχόμενο όρο για την μη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Χτες ο Ερντογάν, σε ένα ακόμη κρεσέντο επιθετικής ρητορικής, που δείχνει και τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, απευθυνόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη «δεν σας σώζουν».
Πρόσθεσε ότι τα όπλα «που συσσωρεύτηκαν στα νησιά και τη Δυτική Θράκη δεν είναι τίποτα. Είμαστε ισχυροί. Με τα όπλα αυτά κάνετε μόνο πατινάζ. Δεν φτάνετε πουθενά».
Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης, για πρώτη φορά μετά από καιρό ο Ερντογάν ανέφερε τη λέξη διάλογο, ενώ υπάρχει μπροστά η σύνοδος της Πράγας στιε 6 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, αυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Άγκυρα για την απόκτηση των αμερικανικών F-16. Και αυτό το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του κρίσιμου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στη συζήτηση θα πέσουν στο τραπέζι και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πώληση.
«Οι ΗΠΑ δε θα σας σώσουν»
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα και είπε χαρακτηριστικά: «Η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει».
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις όσων μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα και δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς», ανέφερε δίνοντας το στίγμα του για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.
Στο στόχαστρο Λέσβος και Σάμος
Εν τω μεταξύ, Λέσβος και Σάμος βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Μάλιστα, τουρκικά μέσα παρουσιάζουν χάρτες όπου τα νησιά εμφανίζονται ως απειλή για την Τουρκία.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδώ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας.
Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα.
Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς.
Aυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθηκης της Λωζάνης.
Κι εδώ είναι η Λέσβος, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.
Η Ελλάδα τα έφερε εδώ. Και αυτό το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».
Ο «αρουραίος» Ερντογάν
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το κάλεσμα του προέδρου της Τουρκίας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς παρά την έντονη ρητορική του εξέφρασε την άποψη πως «θέλουμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, με δίκαιο τρόπο, μέσω του διαλόγου».
Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αγκυρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος παρομοίασε τον πρόεδρο της Τουρκίας με «μικρό αρουραίο». «Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι για τον πρόεδρό μας σε ομιλία του στην προεκλογική εκστρατεία της Κάτω Σαξονίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς. Ο Κουμπίτσκι «στερείται παντελώς πολιτικής ηθικής και υπευθυνότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «τέτοιες απρεπείς δηλώσεις δίνουν μια ιδέα για το πολιτικό και το ηθικό επίπεδο του Κουμπίτσκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητά του».