Τη χαμηλότερη μηνιαία μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2019 σημείωσαν τον εφετινό Αύγουστο τα υπόλοιπα των νοικοκυριών στουςλογαριασμούς προθεσμίας, σηματοδοτώντας το τέλος των εκροών, τουλάχιστον προς ώρας, από τη συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, συνδέεται άμεσα με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς λόγω της ενεργειακής κρίσης και προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
«Το γεγονός αυτό έχει επιδράσει καταλυτικά στην ψυχολογία του μέσου καταθέτη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο απώλειας των κεφαλαίων του σε αυτή τη φάση» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
Ως εκ τούτου, εξηγούν, «οι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πελάτες μας ρευστοποιούν θέσεις και επιστρέφουν στο ασφαλές καταφύγιο των τραπεζικών καταθέσεων. Την ίδια στιγμή έχουν ελαχιστοποιηθεί οι αναλήψεις από λογαριασμούς προθεσμίας με σκοπό τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις».
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά των τάσεων αυτών.
Τον περασμένο Αύγουστο οι καθαρές εκροές από προϊόντα προκαθορισμένης διάρκειας περιορίστηκαν στα 109 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη χαμηλότερη μείωση που καταγράφεται τους τελευταίους 24 συνεχόμενους πτωτικούς μήνες.
Η μεγάλη εξασθένιση των εκροών ξεκίνησε από το Απρίλιο του 2022, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε, κατά μέσο όρο κινούνται στη ζώνη των 250 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Πρόκειται για μεταβολή πολύ χαμηλότερη της αμέσως προηγούμενης περιόδου. Ενδεικτικά, το 2021 τα υπόλοιπα της κατηγορίας μειώνονταν κατά 855 εκατ. ευρώ κάθε μήνα κατά μέσο όρο.
Η νέα μόδα
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δεν θα αργήσει η στιγμή που τα υπόλοιπα θα κινηθούν εκ νέου σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς εντός του φθινοπώρου η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ θα περάσει και στην εγχώρια αγορά καταθέσεων.
Το γεγονός αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεταφορά αποταμιεύσεων που είναι σήμερα παρκαρισμένες σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, στις προθεσμιακές καταθέσεις για την εξασφάλιση μίας μικρής έστω απόδοσης.
Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα δεν συμφέρει τις τράπεζες, καθώς θα αυξηθούν τα έξοδα για τόκους. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις προσανατολίζονται στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στα επενδυτικά προγράμματα ελεγχόμενου ή μηδενικού ρίσκου.
Με αυτά παρέχουν στον αποταμιευτή ασφάλεια ως προς το αρχικό του κεφάλαιο και του δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα υψηλότερο επιτόκιο ανάλογα με την πορεία ενός συνδεδεμένου με το προϊόν χρηματοοικονομικού δείκτη.
Έτσι, χωρίς κίνδυνο ο καταθέτης θα προσδοκά σε μία υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων απόδοση, ενώ οι τράπεζες θα προστατέψουν την οργανική τους κερδοφορία, μην καταβάλλοντας τόκους και κερδίζοντας προμήθειες από τη διάθεση αυτών των προγραμμάτων.
Επενδυτικά καλάθια
Εξάλλου, θα συνεχιστεί η διάθεση επενδυτικών καλαθιών που συνδυάζουν προθεσμιακές καταθέσεις με αποδόσεις έως και 0,40% και αμοιβαία κεφάλαια κυρίως.
Με τον τρόπο αυτό ο καταθέτης κλειδώνει μία ιδιαίτερα υψηλή απόδοση για τα χρήματα που τοποθετούνται στο λογαριασμό προθεσμίας και έχει την προοπτική περαιτέρω αύξησής της μέσω της επένδυσης στις αγορές.
Και σε αυτήν την περίπτωση το κόστος για την τράπεζα είναι περιορισμένο, δεδομένων των προμηθειών που λαμβάνει από την τοποθέτηση του πελάτη σε αμοιβαία κεφάλαια.