Οι «Μεγάλες Ωρες» του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, παρουσιάζονται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο (20:30). Πρόκειται για μουσική τριλογία όπου ο συνθέτης καταθέτει τη γνώση του από τη βυζαντινή και δυτική μουσική, από το δικό του πρίσμα. Κατανυκτική προσευχή με ερμηνευτές τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση, την Ελεάννα Βαρελά και τον κάτοχο 5 βραβείων Emmy, Αμερικανό μουσικό και ηθοποιό Jonathan Jackson μαζί με 100 χορωδούς από τρεις διαφορετικές χορωδίες. Αφηγητής ο Νικήτας Τσακίρογλου ενώ την ΚΟΑ διευθύνει ο μαέστρος Στάθης Σούλης. Το μουσικό ορατόριο «Μεγάλες Ωρες» αποτελείται από δύο ενότητες τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη. Από την δισκογραφική του δουλειά «Της Σιωπής ο Τόπος» και σε πρώτη εκτέλεση από τον ακυκλοφόρητο δίσκο του «ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ». Μέρος τῶν ἐσόδων θὰ διατεθοῦν στὴν Ἕνωση Πολυτέκνων Ἀθηνῶν.
Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, μιλά στο vima.gr για την παράσταση τα επόμενά του σχέδια και τη σχέση του με τη βυζαντινή μουσική.
«Ξέρετε πολλές φορές έχω και εγώ αυτή την απορία, αν τελικά ένα τέτοιο έργο μπορεί να συνομιλήσει με την κοινωνία. Η εμπειρία μου από τον πρώτο κύκλο των μεγάλων ωρών με τίτλο, Της Σιωπής ο Τόπος , μου έδωσε αισιόδοξα μηνύματα ,υπήρχαν άνθρωποι και μάλιστα διαφορετικών γενεών και ηλικιών που τον συγκίνησε κατάλαβε το κλίμα και την εσωτερική μου ανάγκη να εκφραστώ μέσα από την τέχνη που υπηρετώ για ένα τόσο θα έλεγα προσωπικό ζήτημα του καθενός αλλά ταυτόχρονα και εκείνο. Νομίζω ότι πάντοτε υπάρχει κοινό να ακροαστεί τέτοιου είδους μουσικά έργα που αφήνουν περιθώρια σκέψης και προβληματισμού», σημειώνει ο συνθέτης για την επαφή του έργου με το κοινό.
Για τον ίδιο «η βυζαντινή μουσική είναι μια υψηλή τέχνη, είναι μια τέχνη η οποία είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα του λαού μας και μια τέχνη που συνδυάζει την Ανατολή με την θρησκεία μας και με την παράδοση μας. Ήμουν τυχερός γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ακούγαμε όλα τα είδη μουσικής και έμαθα να σέβομαι το κάθε είδος, αλλά και να αγαπώ και την παράδοση του λαού μας. Έτσι λοιπόν όπως μελέτησα και μελετώ την μουσική του λαού μας, την εθνική μας μουσική έτσι μελέτησα και την βυζαντινή μουσική και είχα την τύχη να είμαι δίπλα σε πολύ σπουδαίους Δασκάλους τον Μανώλη Χατζημάρκο και τον Μιχάλη Μελέτη. Αν παρακολουθήσετε την μουσική μου, πάντοτε θα βρείτε τέτοια στοιχεία ακόμα και στο πιο δυτικότροπο κομμάτι μου.»
Στην διαδρομή του τη μουσική «πρώτα απ’ όλα οικογένεια μου η οποία σεβάστηκε, αυτό το πάθος μου για τη μουσική ,με υποστήριξε και με υποστηρίζει με κάθε τρόπο αλλά και άνθρωποι οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα στάθηκαν δίπλα μου, εννοώ μεγάλους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής που έτυχε να συνεργαστώ μαζί τους. Κάποιοι απ’ αυτούς έγιναν οικογένειά μου, όπως ο Γιώργος Νταλάρας ο οποίος στήριξε κι εμένα προσωπικά και με στηρίζει αλλά στήριξε και όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε πριν 25 χρόνια με την Εστουδιαντίνα, όλα αυτά τα χρόνια.»
Παράλληλα με το ρόλο του συνθέτη ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, έχει και αυτόν του δασκάλου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που οι νέοι μουσικοί έχουνε παιδεία και όταν εννοώ παιδεία, όχι μόνο μουσική παιδεία, γενικότερη παιδεία . Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα στην πρόοδο της μουσικής μας εκπαίδευσης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θυμάμαι ότι για μας που δεν προλάβουμε την δημιουργία των Μουσικών Σχολείων, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε πληροφορίες να μάθουμε τεχνικές, να έρθουμε σε επαφή με δασκάλους, κυρίως στο χώρο της λαϊκής μουσικής και της παράδοσης, που δεν ήταν τόσο οργανωμένη η έννοια της εκπαίδευσης, βέβαια αυτό μας θωράκισέ και μας ενθάρρυνε να μην τα παρατάμε και να ψάχνουμε συνεχώς, να μελετούμε συνεχώς και να εκτιμούμε το καθετί. Η νέα γενιά οφείλει να κάνει το δικό της δρόμο, να αφήσει το δικό της έργο αλλά να μην αγνοεί τον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενοι.»
Οσο για τους θεατές / ακροατές που θα έρθουν στο Ηρώδειο «θέλω να γεμίσουν συναισθήματα χαράς όχι με την έννοια της χαράς από τη διασκέδασης, αλλά αυτή την πληρότητα που δημιουργεί η μουσική , να προσέξουν το λόγο και ο καθένας να ταξιδέψει, ώστε αυτές οι μικρές στιγμές μιας συναυλίας να αποτελούν Μεγάλες ώρες για κάτι νέο που θα γεννηθεί μέσα τους.»
Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, «βλέπει», «ότι η μουσική είναι ένας κόσμος ανεξάντλητος, που μπορεί να σε οδηγήσει σε απίστευτες εικόνες, που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τέχνες και κυρίως που μπορεί να σου δώσει αυτή την μοναδική δυνατότητα, να επικοινωνείς με πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα και ο καθένας να προσλαμβάνει διαφορετικές αισθήσεις από αυτό που εσύ παράγεις και από αυτό που εσύ επιστρέφεις μέσα από αυτή τη συνομιλία και την διά δράση .»
Παράλληλα με την προσωπική του πορεία η «Εστουδιαντίνα θα συνεχίσει τα αφιερώματα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα από
ειδικά αφιερώματα που κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες σε όλη την Ελλάδα, θα ταξιδέψουμε και στο εξωτερικό. Ετοιμάζουμε ένα νέο άλμπουμ και κάποιες ξεχωριστές συνεργασίες όπως αυτή με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.»
Τέλος, ετοιμάζει «νέο soundtrack και μια περιοδεία με τις Μεγάλες Ώρες στην Κύπρο , την Αμερική και την Κεντρική Ευρώπη»
Πληροφορίες
Συμμετέχουν οι χορωδίες:
“Chorus Vivendi”, μαέστρος Ιωάννης Βρυζάκης
Χορωδία «Μελωδοί» Νέας Σμύρνης, μαέστρος Γεώργιος Ζιάκας
Χορωδία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαέστρος Νίκος Χιώτογλου
Σολίστες μουσικοί:
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, κλαρίνο
Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι
Μάρκος Arlan Oscar, πλήκτρα
Φίλιππος Ρέτσιος, πιάνο
Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρες
Νίκος Μέρμηγκας, πολίτικο λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι
Τάκης Βασιλείου, κρουστά
Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Μαθιόπουλος, Δημήτριος Σιάμπος, Απόστολος Τσιάρκας, Ανδρέας Κατσιγιάννης
Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/megales-ores/
Tηλ. 2107234567 και
Στο εκδοτήριο της Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Αθήνα