Ένα ψηφιδωτό που παρουσιάζει την Ελλάδα ως «απάνθρωπη», «αναξιόπιστη» και «επιθετική» χώρα επιχειρεί να χτίσει η Τουρκία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να απειλεί την Αθήνα συντηρώντας ένα κλίμα έντασης που προβληματίζει τόσο για τη διάρκεια όσο και την κατάληξή του.
Η «απανθρωπιά» συναρτάται με όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε «νεκροταφείο προσφύγων». Το αφήγημα περί «αναξιοπιστίας» και «επιθετικότητας» χτίζεται μεθοδικά με μια σειρά «γεγονότων», πιο πρόσφατο εκ των οποίων αυτό της περασμένης Κυριακής. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, δημοσίευσε φωτογραφίες με τεθωρακισμένα να αποβιβάζονται σε Λέσβο και Σάμο.
Αφού τα τουρκικά μέσα προέβαλαν υπέρ το δέον το ζήτημα ως «σαφή παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών και επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις χρησιμοποιώντας την δύναμη της εικόνα, την επομένη η υπήρξε ενέργεια στο διπλωματικό πεδίο. Έτσι, χθες, ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε διάβημα για τη «στρατιωτικοποίηση των νήσων» και την «παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης».
Επιπλέον, η τουρκική πλευρά απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ με τίτλο «Νησιά του Αιγαίου», δεδομένου ότι τα οχήματα στις φωτογραφίες είναι τα αμερικανικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως τύπου Μ1117, τα οποία πριν τα νησιά στάθμευαν στην Αλεξανδρούπολη.
Η ελληνική πλευρά απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Λάζαρης τόνισε ότι η Αθήνα αφενός σέβεται απολύτως τις απορρέουσες υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη της Λωζάνης και αφετέρου ότι δεν απειλεί με πόλεμο ούτε παραβιάζει την κυριαρχία της γειτονικής της χώρας όπως πράττει εκείνη.
Νέες απειλές
Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, τόνισε χθες ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα για «προκλητικές ενέργειες και παραβιάσεις» ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά» με την χώρα του.
«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση» ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται, ότι, χθες η τουρκική αεροπορία προέβη σε 96 παραβιάσεις (βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο) του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), δύο εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις. Από τα 20 τουρκικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν παραβιάσεις τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, ενώ διεξήχθησαν και δύο εμπλοκές.
Μέσο και χρονισμός
Μετά το δημοσίευμα του «Anadolu», πολλοί εν Ελλάδι αναλώθηκαν στο πως η γειτονική χώρα τράβηξε τις φωτογραφίες, με τους περισσότερους να εστιάζουν στο ότι αυτό έγινε μέσω τουρκικού UAV (μη επανδρωμένο). Εντούτοις, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στο «Βήμα», η Άγκυρα διαθέτει δικό της στρατιωτικό δορυφόρο πληροφοριών και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει πλήρη εικόνα και δίχως το drone.
Όσον αφορά στα M1117, αυτά μεταφέρθηκαν στα δύο νησιά την περασμένη εβδομάδα, κάτι που όμως… δεν ήταν μυστικό. Στο πλαίσιο της ανανεωμένης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η Αθήνα έχει λάβει ήδη 450 Μ1117, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1000.
Επαγρύπνηση και «αποστρατιωτικοποίηση»
Όπως είναι λογικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ενώ οι ασκήσεις και οι συνεκπαιδεύσεις και στα τρία όπλα αυξάνονται.
Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επικείμενη αποστολή των BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ορισμένοι έχουν ανοίξει στο εσωτερικό της χώρας μια συζήτηση περί «μερικής αποστρατιωτικοποίησης» ή «αποδυνάμωσης» των αμυντικών δυνατοτήτων των νησιών, προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα (σοβιετικής κατασκευής) BMP-1 που προτίθεται να στείλει η Αθήνα στο Κίεβο, βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα, έχουν περάσει την τεχνική επιθεώρηση και μόλις παραλειφθούν τα γερμανικά Marder, θα σταλούν στην Ουκρανία.
Στα νησιά, στη θέση των BMP-1, βρίσκονται ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ113. Άλλωστε, όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, όταν παραλειφθούν τα Marder αναμένεται να τοποθετηθούν σε κρίσιμες μονάδες στην Θράκη -και όχι στα νησιά- προκειμένου «να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά με τον βέλτιστο τρόπο». Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στις μονάδες της Θράκης υπάρχουν άρματα μάχης Leopard και ο συνδυασμός τους με τα Marder, αμφότερα γερμανικής κατασκευής, εκτιμάται ως ιδανικός.