Σήμερα λέω να ξεκινήσω με τη φράση «full operating capability» που ευρέως χρησιμοποιείται στην Πολεμική Αεροπορία, στο ΝΑΤΟ και γενικά στην αμυντική στρατηγική. Τι σημαίνει; «Πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα». Μια τέτοια σημαντική πιστοποίηση δόθηκε στα ελληνικά Rafale, μετά από εννέα μήνες συνεχώς εκπαίδευσης πιλότων στους ελληνικούς ουρανούς και δοκιμών του μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι από τη Δευτέρα τα Rafale μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε αποστολή κι αν τους ανατεθεί, «κλείνοντας την πόρτα κάθε απειλής», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Γενάρη, όταν προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα έξι. Μπορούν να ξεχυθούν στο Αιγαίο και όπου άλλου χρειαστεί, δείχνοντας την υπεροχή τους. Τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου έρχεται και το έβδομο Rafale ολοκαίνουργιο, που ίσως το υποδεχθεί στα σύνορα του FIR Αθηνών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταντίνος Φλώρος θα βρίσκονται την 1η Οκτωβρίου στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις στην επέτειο ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα παρακολουθήσουν την παρέλαση. Θα είναι η πρώτη παρέλαση μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

***

Ατμόσφαιρα… μπακαλόγατου στην Ένωση τέως Βουλευτών

Θα θυμάστε φυσικά την κορυφαία κωμωδία του παλαιού καλού ελληνικού κινηματογράφου με τον τίτλο «Της κακομοίρας» με τον Χατζηχρήστο στον ρόλο του μπακαλόγατου, όπου επικρατεί ένας πραγματικός χαμός. Κάπως έτσι είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ένωση τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών με αφορμή τις καταγγελίες για πλαστογραφία και νοθεία στις αρχαιρεσίες που έγιναν προ ημερών.

Οι καταγγελίες προέρχονται από την πρώην βουλευτή της ΝΔ το 2014 (προερχόμενης από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη) Τάνιας Ιακωβίδου, η οποία ψήφισε …χωρίς να έχει ψηφίσει. Πώς γίνεται αυτό; Η ίδια υποστήριξε ότι προσερχόμενη να ψηφίσει στις εκλογές της Ένωσης πληροφορήθηκε ότι είχε ψηφίσει για εκείνην άλλη συνάδελφός της (η Μαρία Καρρά) με εξουσιοδότηση που όμως ουδέποτε η κυρία Ιακωβίδου της είχε κάνει. Της υπεδείχθη η επίμαχη εξουσιοδότηση, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, ήταν πλαστογραφημένη και δεν έφερε επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής. Μάλιστα συνάντησε την κυρία Καρρά η οποία φέρεται να υπέδειξε άλλον πρώην «γαλάζιο» συνάδελφό τους (τον Κώστα Καραμπίνα) ότι της έδωσε την εξουσιοδότηση κι εκείνος με την σειρά του τα φόρτωσε σε άλλον (στον Αριστείδη Τσιπλάκο), σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η κυρία Ιακωβίδου. Μάλιστα η ίδια πήγε και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, οπότε η συνέχεια αναμένεται στα δικαστήρια…

***
Σαν της Σουργιάς το Κάστρο

Με μια βραδιά ιστορίας, μουσικής, και χορών της Καππαδοκίας υπό τον τίτλο «Σαν της Σουργιάς το κάστρον, κάστρος κι’ έτονε» εγκαινιάζει η Βουλή τον κύκλο παράλληλων εκδηλώσεων στο πάλκο της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.30, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων το οποίο προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία από κοινού με το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

***
Ποια χώρα μπορεί να διοργανώσει την καλύτερη όπερα;

Και μιας και ο λόγος για την μικρασιατική καταστροφή, να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας βρέθηκε προχθές ως τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσαν η Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και ο Δήμος Φυλής στο δημαρχείο Άνω Λιοσίων. Η εκδήλωση είχε τίτλο «1922 -2022 ένας αιώνας προσφοράς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας» και ο κ. Τασούλας ως γνήσιος «Αβερωφικός» αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό στιγμιότυπο που είχε ενδιαφέρον. Ήταν στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1957 όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τούρκο ομόλογό του Φατίν Ζορλού ο οποίος επικαλούμενος τη μικρασιατική εκστρατεία, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διατηρεί, το 1957,εδαφικές βλέψεις έναντι της Τουρκίας.

Η απάντηση του Αβέρωφ ήταν ότι πράγματι η Ελλάδα έχει μια Μεγάλη Ιδέα και ότι έχει δίκιο ο υπουργός της Τουρκίας. «Υπηρετούμε μια Μεγάλη Ιδέα. Και θα σας περιγράψω, κυρίες και κύριοι, είπε, πώς εννοούμε αυτή τη Μεγάλη Ιδέα». «Εάν σήμερα, το 1957, γινόταν ένας παγκόσμιος διαγωνισμός για το ποια χώρα θα μπορούσε να οργανώσει την καλύτερη όπερα, το πρώτο βραβείο πιθανότατα θα έπαιρνε η Ελλάδα γιατί σοπράνο θα ήταν η Μαρία Κάλλας, διευθυντής ορχήστρας θα ήταν ο περίφημος Δημήτρης Μητρόπουλος, βαθύφωνος θα ήταν Μοσχονάς της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και τενόρος θα ήταν ο Πασχάλης της Όπερας του Μιλάνο», είπε ο Αβέρωφ αφήνοντας εμβρόντητο το ακροατήριό του. Όπως σχολίασε ο κ. Τασούλας «αυτή είναι η σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδος. Η μεγάλη ιδέα της πολιτιστικής ακμής, η μεγάλη ιδέα της προκοπής, η μεγάλη ιδέα μιας παγκόσμιας ακτινοβολίας».

***
Σκιές στην Εξεταστική Επιτροπή

Προς το τέλος της οδηγείται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Τελευταίος μάρτυρας, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά εκκρεμεί το πότε καθώς οι «πράσινοι» βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή ζήτησαν να μετατεθεί η ημέρα της κατάθεσής του (ήταν κανονικά για την προσεχή Τρίτη). Βεβαίως εδώ και καιρό ο κ. Ανδρουλάκης δεχόταν εισηγήσεις να μην προσέλθει να καταθέσει διότι θα ήταν σα να νομιμοποιεί μια διαδικασία-«παρωδία», σύμφωνα με το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, από την οποία η πλειοψηφία απέκλεισε ουσιώδεις μάρτυρες μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα που είχε ζητήσει το κόμμα του. Σε κάθε περίπτωση ο κύκλος των καταθέσεων κλείνει καθώς η πλειοψηφία αντιτάσσεται στην κλήτευση και άλλων μαρτύρων μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης ή ο Γιώργος Γεραπετρίτης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι εισαγγελείς Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας. Άλλωστε η βούληση της πλειοψηφίας είναι να μην σέρνεται για καιρό αυτή η υπόθεση η οποία έχει επισκιάσει το πολιτικό σκηνικό. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα βγει κάτι και συγκεκριμένα αν θα χυθεί «άπλετο φως» στην πολύκροτη υπόθεση, όπως έχουν διακηρύξει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ή θα παραμείνουν «σκιές» οι οποίες θα σέρνονται ως τις εκλογές, όπως είναι και το πιθανότερο…

***
Το ΚΚΕ για την κατάθεση Ράμμου

Είναι γνωστό πως η κατάθεση του Προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές, γέννησε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Ειδικά για την υπόθεση Ανδρουλάκη και τις ενέργειες της ΕΥΠ, αλλιώς ερμήνευσαν την κατάθεση Ράμμου στη ΝΔ, αλλιώς στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μεγάλη απόσταση από τα τρία κόμματα παίρνει το ΚΚΕ, που μετά την κατάθεση Ράμμου μίλησε για στάση πλήρους συγκάλυψης της αλήθειας. Όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση στα ερωτήματα του για τις παρακολουθήσεις στην έδρα του στον Περισσό. Το ΚΚΕ επιμένει, ότι η ΑΔΑΕ γνωρίζει πολλά που σκόπιμα δεν αποκαλύπτει, αφού είχε και έχει βασικό ρόλο στις έρευνες, που κρατούν «στο σκοτάδι» τους υπαίτιους των υποκλοπών σε βάρος του.

***
Πέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες

Στον 4ο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου συμμετείχε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, οικογένειας και ισότητας των φύλων, κα. Μαρία Συρεγγέλα. Κατά την τοποθέτησή της παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες δράσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, το πρόγραμμα “Green Jobs Initiative” το οποίο τρέχει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και στόχο έχει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία επιδοτώντας 5.000 νέες θέσεις εργασίας με έμφαση στις άνεργες γυναίκες, την μελέτη για την ενδυνάμωση των γυναικών στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη και τις πράσινες θέσεις εργασίας (green jobs), η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και τέλος το Greek Innovation Lab for Women βασισμένο στο μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος αναφέρθηκε στις συνεργίες που δρομολογούνται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την διεύρυνση της παρουσίας των γυναικών στις θετικές επιστήμες, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεδομένων, στην έρευνα και την καινοτομία, άλλα και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

***
Η Παιδεία στον ΟΗΕ

Η Ελλάδα είχε την τιμητική της στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την εκπαίδευση. Ξεχωρίζω την ειδική αναφορά του καθηγητή του Colunbia Τζέφρι Σακς για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας στην Παιδεία.