Η τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του ότι δεν μπλοφάρει σχετικά με τη χρησιμοποίηση κάθε όπλου που θα χρειαστεί για να υπερασπίσει ρωσικά εδάφη έχει προκαλέσει ξανά μεγάλη ανησυχία σχετικά με τα πυρηνικά.
Πολλά είναι τα διεθνή ΜΜΕ που επιχειρούν να… μπουν το μυαλό του Ρώσου προέδρου και να αποκωδικοποιήσουν την στρατηγική του. Ένα ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενεί το Grid, το οποίο προσπαθεί να απαντήσει στο «καυτό» ερώτημα τι κάνει μια πυρηνική δύναμη, όπως η Ρωσία του Πούτιν, όταν στριμώχνεται.
Η μοναδικότητα της τωρινής σύγκρουσης
Μπορεί μια πυρηνική δύναμη να ηττηθεί σε πόλεμο από μια μη πυρηνική δύναμη; Με την πρώτη ματιά, η απάντηση φαίνεται να είναι προφανώς ναι, τονίζεται. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ηττήθηκε στο Βιετνάμ. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση υποχώρησαν ατιμωτικά από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτές ήταν μονόπλευρες αντιεξεγέρσεις – «μικροί πόλεμοι σε μακρινά μέρη», σημειώνει ο αρθρογράφος του Grid, Τζόσουα Κίτινγκ χρησιμοποιώντας τη φράση ενός ιστορικού, στους οποίους το ισχυρότερο έθνος έχασε τελικά την πολιτική βούληση, παρά τη στρατιωτική ικανότητα, να συνεχίσει να πολεμά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κάτι διαφορετικό και χωρίς προηγούμενο, σημειώνεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Είναι μια σύγκρουση στην οποία μια πυρηνική δύναμη βρίσκεται σε έναν ολοκληρωτικό συμβατικό πόλεμο με μια μη πυρηνική δύναμη. Ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνησή του, υπενθυμίζει το Grid, έχουν συχνά χαρακτηρίσει τη σύγκρουση ως έναν αγώνα ζωής ή θανάτου κατά της δυτικής στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτιστικής κυριαρχίας.
Να ληφθούν σοβαρά
Όσο παραπλανητική κι αν είναι η περιγραφή της σύγκρουσης από τον Πούτιν, οι απειλές του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τονίζει ο αρθρογράφος, κυρίως επειδή η έκβαση του πολέμου μπορεί να αποτελέσει υπαρξιακό ζήτημα για το ίδιο το καθεστώς του.
Παρά την επιτυχία της πρόσφατης επίθεσης της Ουκρανίας γύρω από το Χάρκοβο, μπορεί να υπάρξουν ακόμη πολλές μάχες σε αυτόν τον πόλεμο και η ήττα της Ρωσίας δεν είναι ακόμη αναπόφευκτη. Αλλά σε πλήρη αντίθεση με πολλές προβλέψεις στην αρχή της σύγκρουσης, δεν φαίνεται επίσης αδιανόητη.
Αυτό εγείρει το δυσάρεστο ερώτημα αν ο Πούτιν θα επέτρεπε πραγματικά να ηττηθεί ο στρατός του στο πεδίο της μάχης χωρίς να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που έχει στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο.
Άλλωστε, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχώς τονίζει αυτό το ενδεχόμενο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, ενώ οι πυρηνικές απειλές έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Θα διαβεί τον πυρηνικό «Ρουβίκωνα»;
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να διαβεί τον πυρηνικό «Ρουβίκωνα». «Αλλά αν η ήττα φαινόταν πραγματικά επικείμενη, θα μπορούσε αυτό να αλλάξει;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος του Grid.
Η συζήτηση για «όλες τις δυνάμεις αυτοάμυνας» σε συνδυασμό με την προειδοποίηση του Πούτιν για «διάφορα μέσα καταστροφής», υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας ρωσικής πυρηνικής απάντησης είναι μεγαλύτερη από ό, τι ήταν από την αρχή του πολέμου.
Σε μια συνέντευξη στο «60 Minutes» το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το μήνυμά του προς τον Πούτιν σχετικά με αυτό το εφιαλτικό σενάριο.
«Μη. Μη. Μη», απάντησε ο πρόεδρος. «Θα άλλαζε το πρόσωπο του πολέμου σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί, ότι η απάντηση των ΗΠΑ στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν «επακόλουθη».
Η θεωρία του «στριμωγμένου αρουραίου»
Στο ίδιο άρθρο υπενθυμίζεται μια ιστορία από το παρελθόν του Ρώσου προέδρου, η οποία μπορεί να δίνει μια εικόνα από το μέλλον. Ο Ρώσος δημοσιογράφος Στάνισλαβ Κούτσερ είχε αναφέρει στο Grid μια γνωστή ιστορία από την παιδική ηλικία του Πούτιν, στην οποία ο μελλοντικός πρόεδρος στρίμωξε έναν αρουραίο με ένα ξύλο στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας του, μόνο που το ζώο άρχισε να τον κυνηγάει. Το μάθημα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάτε έναν αντίπαλο που δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντεπιτεθεί, τονίζει ο αρθρογράφος.
Ο φόβος τώρα είναι ότι με τις δυνάμεις του να καταρρέουν στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν μπορεί να αισθανθεί ότι έχει στριμωχτεί στη γωνία. Και δεδομένου του ιστορικού αυτού του προέδρου, είναι πολύ πιο πιθανό να κλιμακώσει σε ένα τέτοιο σενάριο, παρά να υποχωρήσει, υπογραμμίζει το Grid.