Αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν «περαστικός» από την τακτική Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έναν υπουργό από ένα «κράτος-παρία», σε πλήρη διεθνή απομόνωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την διενέργεια δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο στη Νέα Υόρκη ο Λαβρόφ βρήκε χρόνο για να συζητήσει θέματα «ενεργειακής συνεργασίας» με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία και το …Νότιο Σουδάν.
Όσο για τα δημοψηφίσματα, που αρχίζουν σήμερα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, ο Λαβρόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επέρριψε την ευθύνη στους …ίδιους τους Ουκρανούς και προσωπικά στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το απόγειο της ρωσοφοβίας εκδηλώθηκε στις 5 Αυγούστου του περασμένου χρόνου, όταν ο Ζελένσκι, σε μία συνέντευξή του, κάλεσε όλους όσους ‘αισθάνονται Ρώσοι’ να πάνε στη Ρωσία, για το καλό των παιδιών τους και των εγγονών τους, όπως είπε. Και πιστεύω ότι οι αποφάσεις για δημοψήφισμα που υλοποιούνται αυτές τις ημέρες, αποτελεί απάντηση σε εκείνες τις παραινέσεις».
«Ήττα του Πούτιν» βλέπει το Κίεβο
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντίμτρο Κουλέμπα, ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει όχι μόνο την εδαφική κυριαρχία της, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ζήτησε να λογοδοτήσει η ρωσική ηγεσία για τα «εγκλήματα» στην Ουκρανία. «Χθες ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση» υπενθύμισε ο Κουλέμπα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αλλά στην πραγματικότητα ανακοίνωσε σε ολόκληρο τον κόσμο την ήττα του. Μπορείς να στείλεις και 300.000 και 500.000 στο μέτωπο, αλλά δεν μπορείς να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, ο κάθε Ουκρανός είναι από μόνος του ένα όπλο που υπερασπίζεται τη χώρα του, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία θα κληθεί να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επιθετικής ενέργειας, καθώς και για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γενοκοτνία».
Προειδοποίηση Ισραήλ προς το Ιράν
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Με έμφαση ο Λαπίντ ανέφερε ότι «το Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη με όλους τους γείτονές του» και, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, εξέφρασε την προσήλωσή του στη «λύση των δύο κρατών». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μία συμφωνία με τους Παλαιστίνιους που θα βασίζεται στην αρχή των δύο κρατών είναι η κατάλληλη επιλογή για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ, για το μέλλον των παιδιών μας. Προϋπόθεση αποτελεί όμως ότι θα πρόκειται για ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος και όχι ένα ακόμη άνδρο τρομοκρατίας, που θα απειλεί την ευημερία, αλλά και την ύπαρξη του Ισραήλ».
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Γιαΐρ Λαπίντ άσκησε έντονη κριτική στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα αυτή «το μίσος αποτελεί τρόπο ζωής» και απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη: «Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε με κατεβασμένα τα χέρια απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν. Σήμερα οι Εβραίοι έχουν το δικό τους κράτος. Έχουμε στρατό, έχουμε και εξαιρετικές συμμαχίες -πρωτίστως με τις ΗΠΑ- έχουμε ικανότητες και δεν διστάζουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA)