Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 20΄-30΄

ΥΛΙΚΑ (για 16 μάφιν)

250 γρ. αλεύρι βρόμης (ή νιφάδες βρόμης που αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σαν σκόνη)

50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή απλό για όλες τις χρήσεις

1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. γεμάτες σταφίδα Κορίνθου

140 γρ. μήλο τριμμένο

130 γρ. μήλο σε μικρά καρέ

110 γρ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο + επιπλέον για τις φόρμες

160 ml πετιμέζι

2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

100 γρ. πουρές μήλου ή άλειμμα μήλου χωρίς ζάχαρη (στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα) . Μπορούμε  να φτιάξουμε σπιτικό άλειμμα μήλου: Βράζουμε δύο μικρά μήλα καθαρισμένα και όταν μαλακώσουν και κρυώσουν τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά ζουμιά.

Νιφάδες βρόμης, για διακόσμηση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το τριμμένο και το κομμένο μήλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο με το πετιμέζι. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε, και τέλος το γιαούρτι και τον πουρέ ή άλειμμα μήλου.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα των αβγών, το αδειάζουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αλεύρια ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι.

Λαδώνουμε 16 φόρμες για μάφιν και μοιράζουμε εκεί το μείγμα. Δεν γεμίζουμε εντελώς τις φόρμες, αλλά αφήνουμε ένα δάχτυλο περιθώριο γιατί φουσκώνουν τα μάφιν στο ψήσιμο. Τα πασπαλίζουμε με νιφάδες βρόμης και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά.