Τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να συζητήσουν στις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέροντας ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας «είναι στο τραπέζι».
Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι «απαράδεκτη» τόνισε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια «νέα κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.
«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», συνέχισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.
Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».
Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.
Ανησυχία για την κλιμάκωση Πούτιν
Οι χώρες της ΕΕ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες από την ρητορική του Ρώσου προέδρου, καθώς και την προαναγγελία κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τις ρωσικές ανακοινώσεις για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.
Όλα αυτά, την ώρα που απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαφής μεταξύ Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρώτο να υποστηρίζει πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν ο Ρώσος πρόεδρος αποσύρει τις δυνάμεις του από το ουκρανικό έδαφος.