Να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την μεσαία τάξη που υπερφορολογήθηκε επί των ημερών της διακυβέρνησής του επιχείρησε με την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας γέφυρες σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχει και παρεμβατική ικανότητα σε μεγάλο αριθμό πολιτών και επηρεάζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως φάνηκε τόσο από την ομιλία του στη ΔΕθ όσο και στην συνέντευξη τύπου, εκτός από τα μέτρα για τους νέους, θέλησε να κερδίσει και την συμπάθεια των συνταξιούχων με σαφείς αναφορές σε αποκατάσταση των αδικιών.
- Διαβάστε επίσης: H…κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και το μάθημα του Αλ. Τσίπρα
«Έχω ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσω τις αδικίες για τη μεσαία τάξη» είπε και αυτός είναι ο βασικός στόχος από εδώ και πέρα στο δρόμο προς τις εκλογές και μάλιστα έκανε αυτοκριτική, πιο προωθημένη σε σχέση με το παρελθόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βήματος.
Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι της παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να κερδίσει τις εκλογές της απλής αναλογικής έστω και μια ψήφο. Ουσιαστικά έβαλε στο…τραπέζι τη θεωρία της «χαμένης ψήφου».
Γι’ αυτό μίλησε για την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για να ψηφίσουν οι πολίτες, ειδικά η νέοι και χαρακτήρισε την μάχη των εκλογών όχι ως σύγκρουση, αλλά ως ειρηνική επανάσταση.
Το δίλημμα που έθεσε ήταν ξεκάθαρα, πέρα από το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού- Δικαιοσύνη στο Κράτος. Δικαιοσύνη στην Κοινωνία. Δικαιοσύνη στην Οικονομία»: η προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βασικό πυλώνα ή κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επιθετικός για τον κ. Μητσοτάκη, αν και χωρίς βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως παλαιότερα, και πλέον δεν μιλάει για «Μητσοτάκης gate» στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά για «ΝΔ gate» καθώς, πλην ελαχίστων στελεχών και βουλευτών, ουδείς άλλος διαφοροποιείται στο κυβερνών κόμμα.
«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας. Η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να λάβει χώρα εάν η λαϊκή ετυμηγορία ευλογήσει αυτή την αλλαγή, την επιδιώξει, την επιθυμεί» είπε χαρακτηριστικά και, αφού απέκλεισε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ με τρίτο πρόσωπο, συμπλήρωσε: «Αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Είναι σαφές».
«Δεν μας αφορούν τα σενάρια συνεργασίας και ο Πρωθυπουργός που θα βγει από δοκιμαστικό σωλήνα ή παρακάμαρες συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά.
Έδειξε πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κερδίσει τις εκλογές και, αν και δεν απαξίωσε τις δημοσκοπήσεις μίλησε για υποτίμηση των δυνάμεων του κόμματός του από τις εταιρείες που δεν κινούνται με δόλο, αλλά έχουν όμως συστημικό πρόβλημα.
Η ερώτηση του Βήματος.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Θα γυρίσω πάλι στα θέματα της οικονομίας, όπως ξεκίνησε η σημερινή συνέντευξη και θα εστιάσω στην περίφημη μεσαία τάξη. Δεν θα πάω στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε χθες θα οδηγήσουν σ’ ένα νέο μνημόνιο, θα μείνω στο επιχείρημα ότι μπορεί να πάμε σε τεράστια αύξηση φόρων για τη μεσαία τάξη.
Και ρωτώ το εξής: Οι πολίτες πολλές φορές ακούν υποσχέσεις που μένουν κενό γράμμα. Ειδική η περίφημη αυτή και πολυσυζητημένη μεσαία τάξη, που ακόμα και εντός του κόμματός σας υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν τη φορολογική πολιτική της διακυβέρνησής σας, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό αυτή την τάξη, είναι δύσπιστη.
Ποιες είναι οι εγγυήσεις του Αλέξη Τσίπρα από εδώ, από τη ΔΕΘ, από αυτή τη συνέντευξη, ότι αυτά τα μέτρα για τη μεσαία τάξη θα εφαρμοστούν; Γιατί να σας εμπιστευθεί η μεσαία τάξη; Και ένα κρίσιμο ερώτημα: Επειδή ακούμε 20 δισ., 25 δισ., υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική ανεξαρτησία και βαθμός οικονομικής ελευθερίας ή θα πέσει η κυβέρνησή σας, αν σας δώσει εντολή ο ελληνικός λαός, σ’ ένα τείχος από τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ και δεν ξέρω κι εγώ ποιους άλλους θεσμούς;
Και βεβαίως τίθεται κι ένα ερώτημα ευρύτερο, επειδή λέτε για μεσαία τάξη και μιλήσατε για ανισότητες: Μήπως ήρθε η ώρα για περαιτέρω φορολόγηση μεγάλου πλούτου; Περαιτέρω φορολόγηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Περαιτέρω από αυτά που είπα χθες, λέτε. Καταρχάς θέλω να πω ένα πράγμα -το έχω δηλώσει και επανειλημμένως σε συνεντεύξεις μου το προηγούμενο διάστημα- το λέω ξανά και τώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν, αν θέλετε, ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων.
Η μεσαία τάξη είχε τεράστιες απώλειες, ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2010 έως το 2015. Την περίοδο τη δική μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μια αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση και αδικήθηκε. Εγώ το έχω πει πρώτος. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, ιδίως με τον συνδυασμό φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών βαρών. Δεν ήταν όμως επιλογή μας.
Ξεχνάτε τι περάσαμε για να βγάλουμε τη χώρα όρθια; Ξεχνάτε όταν δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν «Γερούν γερά» και υποστήριζαν τους δανειστές; Ξεχνάτε; Δεν ήμασταν σε μνημόνια και σε αξιολογήσεις εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί οι οποίοι έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν δυο διαδοχικές κυβερνήσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τη διεθνή επιτροπεία;
Και είμαστε εμείς που το καταφέραμε και ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε το κεφάλι έξω απ’ το νερό. Ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε έναν καθαρό διάδρομο, δημιουργήσαμε 8 συνεχόμενα τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών, ενώ ήμασταν για πάρα πολλά χρόνια σε ύφεση. Αφήσαμε 38 δις στα Ταμεία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. Με δεδομένο αυτό, εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σήμερα μια επιπλέον ηθική υποχρέωση: τις όποιες αδικίες αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε για να εκπληρώσουμε αυτό τον εθνικό στόχο, να τις αποκαταστήσουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδατε τι επεφύλασσε στην πορεία για τη μεσαία τάξη όλα αυτά τα χρόνια. Τα λέγαμε και προεκλογικά εμείς, ότι μια ολιγαρχία θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα, διότι αυτό είναι το σχέδιό του.
Τώρα λοιπόν, κύριε Ραβανέ, εμείς καταθέσαμε χθες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοστολογημένο. Δεν μιλάμε για 20 και 25 δισ., σας είπα ότι είναι 5,6 δισεκατομμύρια. Και βεβαίως ένα σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική αναδιάταξη και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που αν αθροίσουμε σε αυτό τους πόρους του ΕΣΠΑ μέχρι το 2027, μιλάμε για κοντά στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και βλέπουμε ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης. Πού είναι η μεσαία τάξη σε αυτούς πόρους; Πού είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πουθενά. Τα πρώτα 450 εκατομμύρια από το κομμάτι των δανείων που εγκρίθηκαν, αφορούν 13 μόνο επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, που θα πάρουν δάνειο 0,8% για να κερδίσουν, αλλάζοντας τα δάνεια που έχουν στις συστημικές τράπεζες με μεγαλύτερο επιτόκιο. Περί αυτού πρόκειται. Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια.
Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να συγκρίνουν και να δουν ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που ευνοούν το δημόσιο συμφέρον και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που στο τέλος της ημέρας ευνοούν το ιδιωτικό συμφέρον, ιδιωτικά συμφέροντα.
Εξαγγείλαμε λοιπόν ένα σχέδιο, χτες, που έχει σημαντικές ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρχάς. Δεν μπορεί να υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα διαφορετικά μέτρα και σταθμά στη φορολόγηση, στα εισοδήματα από εργασία. Έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ορθώς αφορολόγητο, δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρέπει να έχουν, λέμε εμείς. Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα τέλος, ένας φόρος ο οποίος δεν έχει καμία λογική, καμία αρχή. “Σε φορολογώ γιατί υπάρχεις”.
Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν,με μια έγνοια από την πλευρά μας να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ που προβλέπουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προβλέπουμε να χτίζεται μέσα από αποδείξεις και πλαστικό χρήμα.
Έχουμε, κύριε Ραβανέ, πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε πια, είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει, αλλά έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον δρόμο της ραγδαίας ενίσχυσης των ανισοτήτων που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Και αυτόν τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε, αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει.
**********************
Η κοστολόγηση των προτάσεων του Αλ. Τσίπρα από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – Η δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό
Από την πλευρά των δαπανών
1. Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: 340 εκ.
2. Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτεροσυντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικόαέριο): 1,5 δις/ έτος
3. Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο :160 εκ./χρόνο
4. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα : 960 εκ./χρόνο
5. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούςδημοσίων υπαλλήλων: 1,3 δις για το 2023 με πληθωρισμο 8,9% για το 2022
6. Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δις σε 3 ετήσεις δόσεις: 830 εκ. για το 2023
7. 13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά)
8. Αναπροσαρμογή συντάξεων : 600 εκ. για το 2023
9. Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο :223 εκ / χρόνο
10. θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελ. Επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους :160 εκ./χρόνο
11. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκ/χρόνο
12. νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις )- 2 δις σε βάθος τετραετίας-
500 εκ για το 2023
13. Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ για το 2023
14. Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικούεπιδόματος 140 εκ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείοανάκαμψης)
15. Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο
16. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στιςαυτοαπασχολούμενες, ελεύθερεςεπαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο
17. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκ/χρόνο
18. Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα(επέκταση): 380 εκ./χρόνο
19. Στεγαστική πολιτική : επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος
Η τράπεζα στέγης χρηματοδοτείται από εσπα και ταμείο ανάκαμψης
Σύνολο από την πλευρά των δαπανών: 9,35δις.
Από την πλευρά των εσόδων:
1. Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών : 3,69 δις
– παραγωγής ενέργειας (2,2 δις το τελευταίο έτος)
– διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (1,6 διςεκτίμηση καθαρών υπερκερδών για σύνολο2022 βασισμένη σε καθαρά υπερκέρδη α’ εξαμήνου 2022)
– παροχής αερίου (300 εκ. εκτίμησηκαθαρών υπερκερδών τελευταίου έτους)
2. Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10% : 50 εκ./χρόνο
Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 3,74 δις
Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: -5,61 δις