Προ ημερών, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό αποκάλεσε την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική». Αυτό δεν ήταν το πρώτο ατόπημα του βουλευτή Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου τον επέπληξε.
Στο «παλμαρέ» του Ζεϊμπέκ υπάρχουν διάφορα συμβάντα μεταξύ των οποίων η συμμετοχή του στις «εκλογές» για την ανάδειξη του «ψευδομουφτή» που θα αντικαθιστούσε τον Αχμέτ Μετέ, ενώ αλησμόνητη είναι και η δήλωση του ότι «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος» σε αντίθεση με την Ελλάδα.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται συμπεριφορές όπως του Ζεϊμπέκ; Πώς προσεγγίζει τη Θράκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Υπόθεση Σαμπιχά Σουλεϊμάν
Τις παραμονές των ευρωεκλογών του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ «δονείται» από την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Ο Γιώργος Αϋφαντής (τότε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα) πρότεινε στην τσιγγάνα ακτιβίστρια από το Δροσερό Ξάνθης να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Η Σουλεϊμάν αποδέχθηκε την πρόταση και η Κεντρική Επιτροπή την υπερψήφισε. Ωστόσο, χωρίς εξήγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την Σουλεϊμάν από το ψηφοδέλτιο του.
Δριμύ κατηγορώ
Τότε, αρκετοί, βοούσαν ότι η απομάκρυνση έγινε κατόπιν αξίωσης του τουρκικού προξενείου, το οποίο εδρεύει στην Κομοτηνή αλλά δραστηριοποιείται σε όλη την περιοχή της Θράκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενά στον Ερντογάν και κηρύσσει πίστη στα θέσφατα του προξενείου να την απολύσει από τους συνδυασμούς και την αντικατέστησε με έναν νεολαίο του ΣΥΡΙΖΑ, κοντινό συνεργάτη του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και έχει άριστες σχέσεις με το προξενείο» είχε δηλώσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο «Βήμα» (22 Απριλίου 2014).
Παραίτηση, καραμπόλες, μουρμούρα
Αναταραχή προκλήθηκε και τον περασμένο Μάιο, με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Mεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περιλαμβανόταν ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων τοπικών μέσων και αξιωματούχων βρίσκεται κοντά στο τουρκικό προξενείο.
Το πρόβλημα, πέραν της φερόμενης σχέσης με μια διπλωματική αρχή ξένης χώρας που δρα -τουλάχιστον- αμφιλεγόμενα εντός της ελληνικής επικράτειας, είναι ότι για να εκλεγεί έγινε μια ολόκληρη καραμπόλα.
Σύμφωνα με το «komotinipress» και άλλα τοπικά μέσα, η αρχική εικόνα ήταν ότι από την Ροδόπη εξελέγησαν οι Δημήτρης Χαρίτος και Αγγελική Κουγιουμουτζόγλου. Όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν επίσημα, στους εκλεγέντες μαζί με τους προαναφερθέντες περιλαμβάνονταν και ο Φερχάτ.
Το ζήτημα είναι ότι αναδύθηκε μια μικρή… «καραμπόλα», καθώς, αρχικά, μαζί με τους Χαρίτο και Κουγιουμουτζόγλου είχε εκλεγεί ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Τραιοφόρος. Ο τελευταίος, όμως, παραιτήθηκε και τη θέση του κατέλαβε ο Φερχάτ, ο οποίος βρέθηκε πρώτος επιλαχών με μια ψήφο παραπάνω από τον επόμενο στη λίστα, Σπύρο Δέδογλου. Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Σταυρούλα Μάρκου, είχε καταγγείλει τις διαδικασίες με μακροσκελή της ανακοίνωση.
Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείσες από το «Βήμα», είχαν σχολιάσει ως «προσωπικό το δικαίωμα του κ. Τραιοφόρου να παραιτηθεί», ενώ είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο Φερχάτ έχει σχέση με τον τουρκικό παράγοντα.
Όταν οι καραμπόλες και οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αύξηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά 5%.