Στην κυβέρνηση θεωρούν πλέον ότι ξεπέρασαν την κρίση των υποκλοπών, ότι ο Πρωθυπουργός αισθάνεται πια ότι όλα πήραν τον δρόμο τους και πως οι υπουργοί επιβάλλεται να αφοσιωθούν στο έργο τους. Κατά τις πληροφορίες μας, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν στον ίδιο τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν στους επόμενους έξι μήνες. Ηδη οι επιμελέστεροι αυτών άρχισαν να εμφανίζουν σχέδια, μικρά και μεγάλα. Τα περισσότερα βεβαίως κινούνται στη ζώνη της διευκόλυνσης της ζωής των πολιτών και εμφανώς στοχεύουν στην εκλογική πελατεία, καθώς πιθανώς πριν από το Πάσχα του 2023 θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Εξ ου και εξάμηνος προγραμματισμός.
Για παράδειγμα, οι υπουργοί Απασχόλησης και Ψηφιακής Πολιτικής κ.κ. Χατζηδάκης και Πιερρακάκης ετοιμάζουν και πρόκειται σύντομα να ανακοινώσουν διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα κατευθύνονται σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Ολα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τον ΕΦΚΑ για τη συνταξιοδότησή τους ή τη χορήγηση σχετικών επιδομάτων θα μπορούν να κατατίθενται ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν, ανήμποροι άνθρωποι, δώθε – κείθε και να ταλαιπωρούνται για τη συγκέντρωσή τους. Φυσική παρουσία των αναπήρων θα απαιτείται μόνο για την ιατρική επιβεβαίωση της αναπηρίας τους.
Ετερο ψηφιακό βήμα ετοιμάζει, μόνος του αυτή τη φορά, ο κ. Πιερρακάκης. Πρόκειται να παρουσιάσει προσεχώς πλήρες σχέδιο για την εξ αποστάσεως εξασφάλιση άδειας για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης. Και στην περίπτωση αυτή η συγκέντρωση του πλήθους των δικαιολογητικών θα γίνεται ψηφιακά, όπως και η κατάθεση του σχετικού φακέλου θα μπορεί να γίνεται από το σπίτι, από το γραφείο. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα διευκολυνθεί πλήθος επαγγελματιών, όπως μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί και άλλοι.
Επίσης προετοιμάζει ένα σχήμα επιδότησης των κάθετων καλωδιώσεων στις πολυκατοικίες ώστε να επιτυγχάνεται απρόσκοπτη εγκατάσταση και χρήση των οπτικών ινών. Και αυτό γιατί το κόστος για τις κάθετες καλωδιώσεις ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται δυσβάστακτο από τους ενοίκους και συνήθως δεν συμφωνούν στην καταβολή του. Με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται τα υπάρχοντα δίκτυα οπτικών ινών και να χάνονται οι υψηλές ταχύτητες στις συνδέσεις Internet. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει εντάξει το σχετικό έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει προβλέψει 160 εκατ. ευρώ για τις κάθετες καλωδιώσεις των πολυκατοικιών. Τέλος, τρέχει με ταχείς ρυθμούς την ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, ο οποίες ωστόσο θα μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο για τα πλήρως κτηματογραφημένα ακίνητα. Να σημειωθεί ότι η κτηματογράφηση έχει καλύψει σχεδόν το 50% των ακινήτων της χώρας. Αυτά επί του παρόντος…
Ξαφνικός έρωτας από όλους με τον Βενιζέλο
Σε πολύφερνο γαμπρό εξελίχθηκε, άθελά του μάλλον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Την αναγνώρισή τους προς το πρόσωπό του εξέφρασαν, κατά σειρά εμφανίσεως, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν στη ΔΕΘ. Είναι μάλιστα τέτοιος ο διαγκωνισμός των μνηστήρων ώστε να διαρρεύσει από άγνωστη προς τον ίδιο τον Βενιζέλο πηγή πως έμεινε δήθεν απολύτως ικανοποιημένος από όσα είπε γι’ αυτόν ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ο ξαφνικός έρωτας πάντως δεν είναι ανεξήγητος. Με δεδομένες τις θέσεις που έχει διατυπώσει για τις παρακολουθήσεις, οι της αντιπολίτευσης επενδύουν στο επιστημονικό του κύρος, ενώ το Μαξίμου επιδιώκει να επαναπροσεταιριστεί τον χώρο στο Κέντρο που εκφράζει ο Βενιζέλος και έχει «παγώσει» από την ιστορία των παρακολουθήσεων. Ως παλιά καραβάνα της πολιτικής, πάλι, ο Ευάγγελος δεν δείχνει να συγκινείται από αυτά. Εχοντας μετατρέψει το τρωθέν πολιτικό του κεφάλαιο σε εθνικό, απλώς επανήλθε από εκδήλωση του ΔΣΑ για να επισημάνει πως με την επίκληση του απορρήτου «οδηγούμαστε στο απόλυτο absurdum, δηλαδή στην εκμηδένιση της κοινοβουλευτικής ευθύνης και της λογοδοσίας και της δυνατότητας να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος».
Ο IGB μάς ενώνει
Την 1η Οκτωβρίου, μία μέρα πριν από τις (νέες) εθνικές εκλογές στη Βουλγαρία, πραγματοποιούνται τα δεύτερα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στη Σόφια, ενώ εκεί θα είναι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στα εγκαίνια θα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, η χώρα του οποίου τροφοδοτεί με αέριο τον αγωγό. Γιατί δεύτερα εγκαίνια; Διότι σας θυμίζω είχε γίνει κι άλλη τελετή, στην Κομοτηνή, παρουσία του πρώην, πλέον, πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Αλίεφ στο περιθώριο των εγκαινίων. Πέραν της ενεργειακής συνεργασίας, οι δύο ηγέτες λογικά θα εξετάσουν τις προοπτικές στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν περάσει από πολλές και δύσκολες φάσεις. Παρά τη στενή σχέση Μπακού – Αγκυρας, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν φωνές που υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα δεν πρέπει να παραμελεί τις διμερείς σχέσεις της ούτε να ετεροπροσδιορίζεται με γνώμονα τη γειτονική χώρα.
Κυκλική ανταλλαγή τεθωρακισμένων
Ανακοινώθηκε την Παρασκευή η συμφωνία μεταξύ ελληνικού και γερμανικού υπουργείου Αμυνας για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αθήνα και Βερολίνο συμφώνησαν να παραχωρήσει η πρώτη 40 τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 στο Κίεβο και η γερμανική πλευρά με τη σειρά της να δώσει 40 τεθωρακισμένα οχήματα MARDER στην Ελλάδα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η «κυκλική» ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε στάδια. Σημαντική πτυχή της συμφωνίας είναι ότι πρώτα η Αθήνα θα παραλαμβάνει γερμανικά τεθωρακισμένα και στη συνέχεια θα στέλνει ίδιο αριθμό BMP-1 στο Κίεβο. «Χέρι με χέρι» που λένε. Τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει καμία ενέργεια που θα αποδυναμώσει την αμυντική/αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Ο αμετανόητος κ. Ζεϊμπέκ
Για όσους ασχολούνται με τα της Θράκης, η πολιτική δράση, οι απόψεις και οι «παρέες» του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είναι γνωστές. Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη μιλώντας προ ημερών σε τουρκικό κανάλι χρησιμοποίησε μια αναφορά εναντίον του από ακροατή σε περιθωριακό περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό για να υποστηρίξει ότι η «τουρκική» (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα απειλείται. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να στηρίξει τις καταγγελίες Ζεϊμπέκ, ενώ η Αθήνα απάντησε αυστηρά, κατηγορώντας την Αγκυρα για απόπειρα εμπλοκής στις εσωτερικές της υποθέσεις.Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέφερε ότι έχει γίνει στον βουλευτή του κόμματος «πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας». Διερωτόμαστε πόσες παρατηρήσεις έχουν γίνει στον εν λόγω βουλευτή; Και αν γίνονται, τις λαμβάνει υπόψη; Ο Ζεϊμπέκ προσφάτως συμμετείχε στις «εκλογές» για ανάδειξη ψευδομουφτή, ο οποίος επιχειρεί να υποκαταστήσει τις νόμιμες θρησκευτικές αρχές. Παλαιότερα είχε αποκαλέσει την Τουρκία «κοσμικό κράτος» σε αντίθεση με την Ελλάδα. Ετσι θα συνεχίσει άραγε να πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη;
***
Κρατήστε ως πιθανό το πέρασμα – πολύ σύντομα – από την Αθήνα της Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν. Πληροφορούμαι κάτι για διά ζώσης παρουσία της επικεφαλής της Κομισιόν στο Athens Democracy Forum από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Εκεί βεβαίως είναι σίγουρο ότι θα μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας μάλιστα φρέσκες τις επαφές και τις παρεμβάσεις του της ερχόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη. Εχει προφανώς πολιτική σημασία η αναμενόμενη παρουσία της Φον ντερ Λάιεν και όσα προτίθεται να πει στο πλαίσιο του φόρουμ ή και στο περιθώριο, σε μια περίοδο που το – κατά τον Μητσοτάκη – «αργοκίνητο υπερωκεάνιο» της Ευρώπης επιτέλους κινείται σε ό,τι αφορά μια κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Η επικεφαλής της Κομισιόν αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση να έρθει στην Αθήνα (εάν τελικά δεν συμβεί κάτι απρόοπτο), αφού στο θέμα της ενέργειας η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις προτάσεις της. Για παράδειγμα, η ανάκτηση κερδών από άλλες μορφές ηλεκτρισμού πλην φυσικού αερίου, η φορολόγηση υπερκερδών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελληνικές προτάσεις, ενώ τώρα συζητείται η ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και κάτι ακόμα: μεσοπρόθεσμα συζητείται αν θα υπάρξει αλλαγή του λεγόμενου target model που συνδέει την τιμή ηλεκτρισμού με πιο ακριβή τιμή, δηλαδή την τιμή του φυσικού αερίου.