Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν γραμμές παραγωγής, αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.
Σοβαρές διαφωνίες καταγράφονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας.
Μία πρώτη διαφωνία αφορά την υποχρεωτικότητα της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος στο 15% για τα νοικοκυριά, με 5% στις ώρες αιχμής. Υπάρχουν χώρες, όπως είναι η Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι στο 3%, αλλιώς αν παραμείνει το 5% να είναι εθελοντικό. Υπέρ αυτής της πρότασης τίθενται η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, γενικά ο βορράς, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εκφράσει επιφύλαξη.
Το αντίθετο επιχείρημα σε αυτό είναι ότι εάν εφαρμοστεί οριζόντια αυτό το μέτρο, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά, προκύπτουν άλλα σημαντικά ζητήματα.
Σχετικά με τον φόρο που ζητάει η Κομισιόν στα υπερκέρδη των εταιρειών κι αυτό είναι υπό συζήτηση. Σε αυτό η Ελλάδα δεν λέει ούτε όχι ούτε ναι και περιμένει τις τεχνικές διευκρινίσεις του μέτρου.
Ο φωτισμός στους δήμους
Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι θα πρέπει όλοι οι δήμοι να προσέξουν ώστε ο φωτισμός να είναι επαρκής και ασφαλής, καθώς ο φωτισμός αποτελεί έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα εγκληματικότητας.
Μάλιστα ο κ. Κονδύλης ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να περικόψει κάποια έργα για να πετύχει εξοικονόμηση πόρων για την ενέργεια.