Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο είναι λίγο πολύ γνωστά και πράγματι απευθύνονται σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει χτυπηθεί ανελέητα από την ακρίβεια είτε αυτή αφορά το ρεύμα, είτε το φυσικό αέριο, είτε τη βενζίνη και το πετρέλαιο, είτε τα είδη πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα σούπερ – μάρκετ.
Ωστόσο, κάτι λείπει από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για να μπορέσει να τα χαρακτηρίσει κανείς ολοκληρωμένα και απολύτως λειτουργικά ως προς το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την τόνωση της τσέπης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Έως και λίγες ημέρες προτού φθάσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το ρεπορτάζ από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έδειχνε ότι το τέλος επιτηδεύματος που επιβαρύνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίας και τις επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες) θα καταργηθεί πλήρως από 1.1.2023 και αν όχι μονομιάς τουλάχιστον μέσα σε μία διετία. Τελικά τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Ότι ναι μεν καταργείτε αλλά μόνο για εκείνους που θα κάνουν προσλήψεις. Πράγματι αυτό είναι ένα ουσιαστικό κίνητρο για μία επιχείρηση αλλά για τον ελεύθερο επαγγελματία ή εκείνον που αμείβεται με μπλοκάκι και πληρώνει πάνω από μία 10ετία 650 ευρώ κάθε χρόνο ανεξάρτητα αν έχει μικρό ή μεγάλο τζίρο και δουλεύει μόνος του πως θα ωφεληθεί; Η απάντηση είναι ότι το μέτρο που ανακοινώθηκε περισσότερο τον εξοργίζει παρά τον χαροποιεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι το μέτρο της πλήρους κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς αλλά τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε ώστε τα χρήματα που το αφορούν να δοθούν τελικά ώστε να προκύψει ακόμη υψηλότερο επίδομα θέρμανσης και να προχωρήσει η μείωση της τιμή στην κάνουλα κατά 25 λεπτά το λίτρο ανεξάρτητα αν κάποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης ή όχι.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την εισφορά αλληλεγγύης, όπου πράγματι αυτή η κυβέρνηση καταργεί έναν μνημονιακό νόμο που ισχύει πάνω από 10 χρόνια αλλά και εδώ τα πράγματα είναι λειψά καθώς για τα εισοδήματα του 2022, που θα πληρωθούν φόροι το 2023, δεν καταργείται για όσους έχουν εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα, είναι αγρότες, εισοδηματίες, εισπράττουν μερίσματα, ενοίκια κτλ.. Καταργείται για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2023 και θα δηλωθούν στην εφορία το 2024. Το ίδιο παράπονο βέβαια θα μπορούσαν να κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιβαρύνονται κανονικά με την εισφορά αλληλεγγύης χωρίς καμία εξαίρεση και θα πρέπει να περιμένουν τα τέλη του πρώτου μήνα του 2023 για να δουν μέσω της μειωμένης παρακράτησης φόρου την όποια ελάφρυνση εξασφαλίσουν από την κατάργηση της εν λόγω φορολογίας.
Από το νέος έτος καταργείται μόνιμα για όλους και ωφελούμενοι είναι οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.
Τέλος, πολλά παράπονα έχουν και οι συνταξιούχοι που ενώ τους δικαίωσε το ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές του 11μηνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) τελικά θα τα πάρουν μόνο όσοι προνόησαν και άσκησαν ένδικα μέσα. Οι υπόλοιποι, που μπορεί να άκουσαν και κυβερνητικούς παράγοντες που τους προέτρεπαν να μην κάνουν προσφυγές, τελικά δεν θα λάβουν τίποτα από τις εν λόγω αντισυνταγματικές περικοπές.
Επαναλαμβάνω: όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά θα μπορούσε με δύο τρεις προσθήκες να καλύψει και όλους εκείνους που τόσα χρόνια έχουν επωμιστεί το βάρος των μνημονίων και τον παράλογων μέτρων.