Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο OT FORUM στη ΔΕΘ απάντησε τα περί «τεράτογεννεσης» του πρωθυπουργού ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό ότι επιλέγει σκληρούς και τοξικούς όρους (όπως τσόγλανοι και τέρατα) και σημείωσε ότι «τερατώδη είναι αυτά που ζούμε. Τερατώδες ότι δύο μήνες τώρα δεν δίνουν απαντήσεις για τις υποκλοπές. Τερατώδης είναι η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, η ακρίβεια στα καύσιμα και η απάντηση του κ. Πέτσα είναι ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».
Η αγορά να υποταχθεί στις ανάγκες των ανθρώπων
Μάλιστα κάνοντας λόγο για κυνική δήλωση, θύμισε τις δηλώσεις των κ.κ. Σκυλακάκη και Γεωργιάδη που υπερασπίζονταν τη διατήρηση της υψηλής έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα στο όνομα ότι η μείωση ωφελεί τους πλούσιους. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Ζαχαριάδης στηλίτευσε την αντίφαση ότι την ίδια στιγμή, την ίδια επιδότηση έχει στο ρεύμα έχουν τα νοικοκυριά και αυτός με το καγιέν που πιθανόν έχει σπίτι με θερμαινόμενη πισίνα, αλλά και μια ΑΕ που μπορεί να έχει εκατομμύρια κέρδη.
Πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική της αγοράς ενέργειας και να υπάρξει παρέμβαση στην τιμή της χονδρομπορικής, υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για επιπόλαια διαχείριση καθώς βιάστηκε να φέρει την απολιγνιτοποίηση το 2023 φέρνοντας «αεριοποίηση». Αντίστοιχα θύμισε τις κυβερνητικές αντιδράσεις στην αρχή της κρίσης κατά του πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, αλλά και τις προβλέψεις του νόμου για κατάργηση το 2025 των καυστήρων πετρελαίου ενώ τώρα συστήνεται η επαναφορά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Ζαχαριάδης, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ οδηγούν στην εγκατάσταση εργοστασιακού μεγέθους ανεμογεννητριών χωρίς ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε ανήσυχος λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στην ενεργειακή κρίση και τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης μεγάλο μέρους της ενέργειας από το χρηματιστήριο ενέργειας κατά το πρότυπο Ισπανίας και Πορτογαλίας λέγοντας ότι «η αγορά πρέπει να υποταχθεί στις ανάγκες των ανθρώπων» και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το στόχο για ενεργειακή αυτονομία.
Τη δεύτερη φορά πιο αποτελεσματικοί
Σε ότι αφορά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι θα κάνει μια στοχευμένη ομιλία για τα προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα πει συγκεκριμένα πράγματα στα περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας αντλώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαικές χώρες. Είμαστε πιο ώριμοι, έχουμε κάνει αυτοκριτική για το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» πριν από δέκα χρόνια, ώστε τη δεύτερη φορά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
Μάλιστα στο θέμα αυτό ο κ. Ζαχαριάδης επανήλθε ερωτηθείς σχετικά για το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται με την ίδια ταχύτητα τη φθορά της κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό κέντρο.
Ήταν το θέλω μας, όχι το μπορώ μας
Το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτό το σαββατοκύριακο και την επόμενη περίοδο είναι αυτό, είπε ο κ. Ζαχαριάδης και εκτίμησε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη έχουν διαρραγεί όχι μόνο με το κέντρο αλλά και με τη δεξιά. Απορρίπτοντας δε τη λογική του ώριμου φρούτου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εντείνει την εξωστρέφεια του, να ξανασυστηθεί με την επιχειρηματικότητα. Εμείς είχαμε στο μυαλό μας μια αναδιανομή από τους πλούσιους στους φτωχούς που δεν έγινε. Έγινε μια αναγκαστική αναδιανομή λόγω μνημονίων από τη μεσαία τάξη προς τους φτωχούς. Αυτό ήταν αστοχία. Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Ήταν το θέλω μας όχι το μπορώ μας αυτά που είχαμε πει στη Θεσσαλονίκη. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κάνει αυτοκριτική σε χρόνο ενεστώτα».
Δεν είμαστε στη χούντα να λέμε ή δημοκρατία ή οικονομία
Σε ότι αφορά τη γραμμή με την οποία θα πάει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζαχαριάδης απέρριψε τη κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μονοθεματική αντιπολίτευση για τις υποκλοπές λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι είναι πρόβλημα για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, τη συνοχή και το κράτος δικαίου και έκανε λόγο για εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση στις εκλογές, για την πανδημία την οικονομία κλπ.
«Δεν είμαστε στη χούντα να λέμε ή δημοκρατία ή οικονομία. Και δημοκρατία και οικονομία. Μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα κρίσεις αν δεν ισχυροποίησει τους θεσμούς της;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.
Ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε ότι πρέπει η χώρα να πάει το ταχύτερο σε εκλογές και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ετημυγορία του ελληνικού λαού λέγοντας ότι «τη σταθερότητα ή την αστάθεια θα την επιλέξει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να δώσουμε στο λαό τη δυνατότητα να έχει ετυμηγορία» ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται ως «ιδιοκτήτης της χώρας» και απορρίπτει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με το «δεν γουστάρω» όπως στην περίπτωση της καταγγελίας Σπίρτζη για τις υποκλοπές.
«Τι είναι; ο Κάρολος;»
Μάλιστα αναρωτήθηκε ο κ. Ζαχαριάδης αν ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται «ελέω θεού μονάρχης. Τι είναι; ο Κάρολος;». Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις – απειλές κυβερνητικών στελεχών για δεκαετή φυλάκιση σε όσους σπάσουν το απόρρητο και αποκαλύψουν γιατί παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ο κ. Ζαχαριάδης διερωτήθηκε πως θα έρθει επενδυτής στη χώρα όταν θα φοβάται ότι τον παρακολουθούν.
«Ποτέ δεν γίνανε αυτά τα πράγματα. Είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο κ. Ανδρουλάκης; Ζούμε στην εποχή όπου όποιος πει κάτι για τον κ. Μητσοτάκη βγαίνει και τον «κανονίζει». Μάλιστα με γλαφυρότητα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Αναγκάζουνε τον κ. Βενιζέλο να γράψει σε άρθρο του ότι δεν είναι συριζαίος. Αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν τη χώρα».
Τι θα γίνει;
«Τι θα γίνει ο κ. Μητσοτάκης αν χάσει τις εκλογές; Θα μείνει; θα φύγει; Το θέμα είναι πως φεύγει κανείς» διερωτήθηκε ο κ. Ζαχαριάδης και θυμίζοντας τις παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή, Παπανδρέου αλλά και του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τόνισε ότι για τις υποκλοπές «θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη του κ. Σαμαρά και του κ. Σημίτη».
Σε ότι αφορά τις υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι η παρακολούθηση Σαγιά και Πιτσιόρλα δεν ήταν άμεση ήταν έμμεση και ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνεχίστηκε από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μόλις ολοκληρώθηκε, ο Στέργιος Πιτσιόρλας διατηρήθηκε στη θέση του και αναβαθμίστηκε.