Με το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά να χτυπά «κόκκινο» και αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιούν κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι.
Πριν τη συνάντηση οι δύο άνδρες προέβησαν σε κοινές δηλώσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε φέτος το καλοκαίρι καθώς η Γαλλία αντιμετώπισε πολλές πυρκαγιές, αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες ένα χρόνο πριν.
«Βασιστήκαμε στις κοινές απόψεις, τις αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος. «Με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε και την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».
Στο σημείο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας».
Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και με φόντο τους καθημερινούς πλέον τουρκικούς λεονταρισμούς, υπογράμμισε πως «η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές».
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση «θα μοιραστώ σκέψεις για τη συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι «έχουμε με το μέρος τη δύναμη των επιχειρημάτων μας».
Και πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Όσοι λένε ότι θα έρθουν νύχτα στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».
Ο κ. Μητσοτάκης, δε, υπογράμμισε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις, αλλά όχι στον διάλογο», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντική η συγκυρία της παρουσίας του στο Παρίσι, λόγω της «ενεργειακής και πληθωριστικής απειλής που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «οι δύο χώρες συντονίζονται στο θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος». «Συντονιζόμαστε στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και δρομολογούμε κι εμείς τη μετρημένη κατανάλωση της ενέργειας από την κυβέρνηση και τους πολίτες», είπε.
Αναφερθείς στην Ουκρανία, επισήμανε ότι «ταχθήκαμε με το πλευρό του αμυνόμενου, με το πλευρό του διεθνούς δικαίου».