Γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου «και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό» προανήγγειλε από την 86η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος την παρέμβασης, μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.
«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρώτη εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά συνολικά στο TTF», όπως είπε. Σημείωσε ότι μέσω του πλαισίου που θεσπίστηκε το καλοκαίρι έχει ανακτηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ προς παρόμοιο μηχανισμό φαίνεται να κινείται και η Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι με τον ελληνικό μηχανισμό ανακτώνται τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από όπου και αντλούνται ως επιδοτήσεις και στοχευμένες ενισχύσεις προς του καταναλωτές.
Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι εξετάζεται τρόπος επιδότησης ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές, αλλά παράλληλα να δίνεται κίνητρο για εξοικονόμηση καθώς είναι επιβεβλημένο να μειωθεί η κατανάλωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «διαστροφή της πραγματικότητας» από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Προανήγγειλε δε παρέμβαση «στην αντλία» ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου. Το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ.