«Έχουμε ήδη καθυστερήσει στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στον κύκλο συζήτησης του συνεδρίου Economist, με τίτλο «Είναι στο σωστό δρόμο η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη; – Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κυκλική Οικονομία», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί πολύ έγκαιρα υπέρ ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας, αφού δεν αντιμετωπίζει την κυκλική οικονομία ως επιβάρυνση, αλλά αντίθετα «ως μια ευκαιρία ενίσχυσης και αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, μέσα από ανάλογες επενδύσεις».
Ενεργότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «βραδυπορεί» ακόμη, ενώ ήδη θα έπρεπε να βρίσκεται σε φάση υιοθέτησης ενός μοντέλου ανατροφοδοτικής ανάπτυξης, «με το οποίο θα ‘επιστρέψουμε’ στον πλανήτη περισσότερα από όσα του ‘αφαιρούμε’, προχωρώντας στη μείωση του αποτυπώματος της κατανάλωσης πόρων, στην απεξάρτησή μας από πρωτογενείς ύλες, αλλά και στον πολλαπλασιασμό του ποσοστού χρήσης κυκλικών υλικών».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως απαιτείται μεγαλύτερη μεταφορά πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενεργότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε σχέση με το πρώτο, υπενθύμισε πως, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα ποσά που θα κατευθυνθούν για την «Πράσινη Μετάβαση» (37% επί του συνόλου) είναι αισθητά χαμηλότερα από τα απαιτούμενα, ιδίως αν συγκριθούν με τα ποσά άλλων, ήδη περιβαλλοντικά προηγμένων χωρών, όπως π.χ. Γερμανία, Αυστρία και Δανία, που διαθέτουν το 42%, και το 59% των πόρων, αντιστοίχως.
Για την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως, τα χρόνια της διακυβέρνησης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην τριετία της ΝΔ, πολύ λίγες τομές βλέπουμε ότι έχουν γίνει σε αυτό τον σημαντικό θεσμό».
«Εάν και όταν, μάλιστα, η κυβέρνηση απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα των πόρων, όσο και της στελέχωσης της Αυτοδιοίκησης, αναπόφευκτα, θα πρέπει να μας παραθέσει και το σχέδιό της, για το πώς θα γίνει η μεταφορά στους ΟΤΑ περισσότερων αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, όπως είναι οι αρμοδιότητες της κυκλικής οικονομίας», κατέληξε χαρακτηριστικά.