Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.

Απολύτως απαράδεκτο

Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή».

«Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και θα επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ενερχοντάρ και στον πυρηνικό σταθμό», πρόσθεσε.

Σύγχυση

Εδώ και εβδομάδες, επικρατεί σύγχυση γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτήν.

«Οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν την πόλη καταστράφηκαν λόγω των βομβαρδισμών στο ύψος του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, προκαλώντας την πλήρη διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση», εξήγησε ο Γκρόσι, ο οποίος ενημερώθηκε από τους δύο εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ που βρίσκονται στη Ζαπορίζια.

Δραματικές συνθήκες

«Δεδομένης της έντασης των αδιάκοπων βομβαρδισμών, είναι ελάχιστα πιθανό να αποκατασταθεί με αξιόπιστο τρόπο η τροφοδοσία» του πυρηνικού σταθμού, συνέχισε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ουκρανική εταιρεία Energoatom «εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον μοναδικό αντιδραστήρα που λειτουργεί» και ο οποίος παράγει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα συστήματα του σταθμού θα πρέπει να στηριχθούν στις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες.

Επιπλέον, λόγω των «δραματικών συνθηκών που βιώνουν οι κάτοικοι του Ενερχοντάρ», μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο εξής το αναγκαίο προσωπικό για τη διατήρηση της ασφάλειας της μονάδας.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκρόσι επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου τον πυρηνικό σταθμό ο οποίος διαθέτει έξι αντιδραστήρες, δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Πριν από τον πόλεμο το εργοστάσιο της Ζαπορίζια κάλυπτε το 20% των αναγκών της Ουκρανίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ