Τους άξονες μιας νέας αναπτυξιακής προσέγγισης του μοντέλου παραγωγής στην χώρα μας αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης προέταξε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Ο βασικός στόχος όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Στόχος όπως είπε να μπούμε και σε μια προοπτική ανάπτυξης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση γιατί με τις ιδεολογικές εμμονές κατάφερε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Αρνητικές πρωτιές
“Η χώρα μας τους τελευταίους 8 μήνες έχει πρωτιές σε όλη την ΕΕ. Διότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αλλά το να έχει κανείς πρωτιές σε όλα αρνητικές είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που από τον Μάη του 2021 έως τον Μάη του 2022 είναι στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%.” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα “στην ιδεολογική εμμονή της σημερινής κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να βάλει όρια και κανόνες στην αγορά. Θεωρούμε ότι αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα, όσο και να συζητάμε για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν συζητάμε για την ενίσχυση του εισοδήματος, όσο και να συζητάμε για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση.”
Το θέμα είναι πως θα δημιουργήσουμε βιώσιμη ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “Όταν πια για την μέση οικογένεια η ΔΕΗ κοστίζει πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματος τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, στα καύσιμα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.”
Αυτό δεν είναι βιώσιμο ανέφερε και γι αυτό θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις, να προστατευθεί η κοινωνία αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι λύση να επιδοτεί από τα δημόσια έσοδα που αυξάνονται από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ και “από το ένα χέρι παίρνεις από τους πολίτες και από το άλλο χέρι δίνεις για να κρατάς ανέπαφη την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων.”
Αναπτυξιακό άλμα με νέο παραγωγικό μοντέλο
Αναφερόμενος στο σχέδιο γαι την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε εμφατικά ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό το παραγωγικό μοντέλο.
“Πρέπει να κάνει στροφή στην οικονομία της γνώσης. Να επιχειρήσει αναπτυξιακό άλμα
να στραφεί στην παραγωγή. Να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Να προχωρήσει σε μια διαδικασία αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων και των δεδομένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, να προταχθεί η αειφόρος ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να δούμε το ζήτημα της αυτάρκειας σε μια σειρά προϊόντων, στην ενέργεια, στα φάρμακα. Είναι μια συζήτηση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες παρά το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται σε έκτακτες συνθήκες, δεν πρέπει να δούμε μόνο το σήμερα και το αύριο. Αλλά να δούμε και την επόμενη δεκαετία” επεσήμανε.
Ιδιαίτερο όμως βάρος όπως εξήγησε πρέπει να δοθεί και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα το υ δημογραφικού αλλά και του brain drain. Χαρακτήρισε μείζονα κρίση
την δημογραφική κρίση και σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε το brain drain αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει την δυνατότητα, την ικανότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας για τις επιχειρήσεις..
Ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε την Θεσσαλονίκη
Μιλώντας για την Θεσσαλονίκη αλλά και συνολικά για την βόρεια Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κ.Μητσοτάκη γιατί όπως είπε την εγκατέλειψε.
“Η Θεσσαλονίκη πνίγεται όχι μόνο κυριολεκτικά όταν βρέχει αλλά και μεταφορικά από την απουσία μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να αναδείξει τα μεγάλα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της πόλης. Πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να κάνει έναν τριετή απολογισμό του έργου της κυβέρνησης . Δεν είναι πια στην ευχάριστη θέση να ασκεί κριτική σε αυτούς που κυβερνάνε. Έχει κυβερνήσει τρία χρόνια . Και πιστεύω ότι αυτά τα τρία χρόνια έχει εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη. Υποτιμά τις ανάγκες της πόλης και τις δυνατότητές της. Την Θεσσαλονίκη που οραματιστήκαμε. Τη Θεσσαλονίκη ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τη Θεσσαλονίκη για την οποία δουλέψαμε ώστε να γίνει κέντρο διαμετακομιστικό, εμπορικό, οικονομικό, διπλωματικό” είπε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εμπαιγμού από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια και τις μεγάλες εξαγγελίες γιατί όπως τόνισε “η Θεσσαλονίκη απουσιάζει παντελώς από το ταμείο ανάκαμψης που προσεγγίζει τα 70 δις. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ”