Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζουν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα ισχύσουν στο Δημόσιο.
Τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται δύο μήνες μετά τις ανακοινώσεις του καλοκαιριού που οι κ.κ Σκυλακάκης και Σκρέκας είχαν παρουσιάσει τις παρεμβάσεις και ένα οδικό χάρτη που όριζε τις προτεραιότητες και τις ευθύνες των δημόσιων λειτουργών.
Η μείωση των δαπανών
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τη δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη. Η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212 χιλιάδων κτιρίων του δημοσίου ανήλθε σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ για 4.450 γιγαβατώρες ενώ το 2021 αυξήθηκε στις 5.236 κιλοβατώρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ.
Για το 2022 αναμένεται να παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τον διορισμό από τους δημόσιους φορείς ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο για την παρακολούθηση του συνόλου κτιρίων και εγκαταστάσεων. Προβλέπει ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και ρύθμιση της θερμοκρασίας τους. Από τους εργαζόμενους του δημοσίου έχει ζητηθεί επιπρόσθετα, να μην κατασπαταλούν ενέργεια όπως για παράδειγμα να μη λειτουργούν κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα, και ανά 2 με 3 ώρες να γίνεται διάλειμμα 10 λεπτών που θα κλείνει ο κλιματισμός και θα ανοίγουν τα παράθυρα για αερισμό.
Η απενεργοποίηση της ψύξης και της θέρμανσης τις ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας εμπλουτίζουν τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης μαζί με την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, στοριών και κουρτινών.
Από 15% έως 35% μείωση κατανάλωσης εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό, οι οποίες επίσης συναντούν σοβαρές αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλους δήμους.