Με την υπογραφή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στάλθηκαν ηλεκτρονικές επιστολές, όπου εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές και επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας.
Οι επιστολές συνιστούν, πιθανότατα, απάντηση στην κίνηση της Αθήνας να διεθνοποιήσει το θέμα των πρωτοφανών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Αγκυρα είχε απειλήσει να στείλει στα ίδια φόρα το υποτιθέμενο «κλείδωμα» τουρκικών αεροσκαφών από τους ελληνικούς S-300.
Σημειώνεται, δε, πως έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που η Αγκυρα –με πρωτοστάτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– διατηρεί υψηλούς τους τόνους, επιμένοντας για δήθεν προκλήσεις της Αθήνας και απειλώντας ξανά ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Τι ισχυρίζεται η Αγκυρα
Μια εκ των επιστολών αναφέρει ότι υπάρχει σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.
Στην επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.
Στην επιστολή αναφέρεται, ακόμη, ότι η Τουρκία πιστεύει πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Τέλος, η επιστολή αναφέρει ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.