Είχαν μια ευκαιρία οι Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές να αναμετρηθούν επί του πεδίου με τους Έλληνες ελεύθερους σκοπευτές και την έχασαν. Κρίμα, γιατί θα βλέπαμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» κατά τη λαϊκή έκφραση. Δεν παρέμειναν να διαγωνισθούν οι Τούρκοι snipers στον διεθνή στρατιωτικό Διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022», και κάποια στιγμή αποχώρησαν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή πήραν μέρος για πρώτη φορά και Κύπριοι ελεύθεροι σκοπευτές. Ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και όμως επιζητεί την συγκατάθεσή της για να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ και έλαβε χώρα στο Hohenfels της Γερμανίας και οι Έλληνες σκοπευτές με τα όπλα τους SSG M1 Steyer διακρίθηκαν, ήρθαν πρώτοι ανάμεσα σε σκοπευτές από 18 χώρες. Οι βολές τους ήταν εκπληκτικές, όλες στο κέντρο σε όποια απόσταση κι αν έριχναν που εντυπωσίασαν τους πάντες και κυρίως τους Αμερικανούς που δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στους ελεύθερους σκοπευτές.
Χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απένειμε την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» σε έξι Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ που διακρίθηκαν. Να σημειώσω ότι η χώρα μας πήρε μέρος με 2 Ομάδες (ζεύγη) ελεύθερων σκοπευτών οι οποίες κατέκτησαν την 1η (ΕΤΑ) και την 4η θέση (Ζ΄ ΜΑΚ) μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία).
***
Ο Ερντογάν και οι απειλές του
Την ίδια ώρα τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, στηλιτεύοντας τη στάση του τούρκου προέδρου. Τελευταία -χρονικά- η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία τιτλοφορεί άρθρο «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», επικαλούμενη τις απειλές του Ερντογάν προέδρου ότι μπορεί ξαφνικά να έρθει το βράδυ στη χώρα μα;: «Ας έρθει όποια ώρα θέλει», απαντούν οι επιτελείς
***
Οι S-300, ο Πούτιν και το λοκάρισμα
Ωστόσο η Hurriyet γράφει πως Ο Πούτιν ο πλέον ικανοποιημένος με την κλιμάκωση της έντασης Τουρκίας – Ελλάδας: Το γεγονός, λέει ότι η Ελλάδα μπόρεσε να κλειδώσει στα ραντάρ των S-300 τουρκικά μαχητικά F-16 αποτελεί επιβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα» Τόσο η Hurriyet, όσο και η τουρκική κυβέρνηση λένε χοντρά ψέματα, αφού εκείνη την ημέρα το σύστημα S-300 δεν εγκλώβισε κανένα αεροσκάφος, βρισκόταν μάλιστα shelters και δεν είχε εξέλθει από αυτό. Πρόκειται για φαντασίωση της Τουρκίας, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κινούσε την προσοχή των Αμερικανών, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την απάντησή του.
***
Τετάρτη συνεδρίαση η Εξεταστική Επιτροπή
Πάμε τώρα στις υποκλοπές, με την Τετάρτη να συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή (σε μια πρώτη συνεδρίαση κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα). Η κυβέρνηση πάντως κινείται ήδη σε ρυθμούς ΔΕΘ και αναζητά εκείνο το κράμα πολιτικών και τομών που θα μεταβάλουν την ατζέντα. Αντιθέτως στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στην Κουμουνδούρου λένε πως όλη η υπόθεση αποτελεί μεγάλο πλήγμα στον Πρωθυπουργό στο επιτελικό κράτος αλλά και ως μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί ένα θέμα Δημοκρατίας και συνακόλουθα ένα μέτωπο που θα στοιχίζεται απέναντι από την κυβέρνηση.
***
Τι λέει ο Σαγιάς για τις παρακολουθήσεις
Η είδηση όμως έρχεται από έναν επίλεκτο στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ο επί… ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Πρόκειται για τον Σπύρο Σαγιά, ο οποίος όπως και ο κ. Πιτσιόρλας, αποφάσισε να μιλήσει. Έως τώρα ο κ. Σαγιάς θεωρούσε ότι είναι «βρώμικη» υπόθεση αυτή της παρακολουθήσεώς του, αλλά όταν άκουσε τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ ότι τον παρακολουθούσαν (οι προηγούμενοι) από τοι 2012 και ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την παρακολούθησή του δεν άντεξε και δήλωσε: «Είπαν ότι με παρακολουθούσαν από το 2012 και βρήκανε την παρακολούθηση και την κρατήσανε για να δουν υποτίθεται σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις. Μεγάλο ψέμα. Δηλαδή έμαθαν από την ΕΥΠ ότι με παρακολουθούσαν από το 2012 και το 2015 ο Τσίπρας με έκανε Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, στην πιο νευραλγική θέση; Και σταμάτησαν την παρακολούθηση όταν παραιτήθηκα από Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου; Βρωμερή ιστορία», αυτά μου είπε ο κ. Σαγιάς, ο οποίος να σημειώσω υπήρξε συνήγορος υπεράπσπισης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση Νοβάρτις.
***
Η ΑΔΑΕ πάει ΕΥΠ
Σήμερα (εκτός απροόπτου) η ΑΔΑΕ θα κάνει μια επίσκεψη στην ΕΥΠ, κυρίως για να διαπιστώσει εάν έχουν καταστραφεί αρχεία υποκλοπών. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, δεν ξέρω εάν θα βγει κάτι σημαντικό, γιατί θα υπάρχει πάντοτε και η επίκληση του απορρήτου, αλλά διάφοροι κυβερνητικοί (και μάλιστα αυτοί που βρίσκονται κοντά στο Μαξίμου) επισημαίνουν με την πρώτη ευκαιρία, την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ, ότι «η ΑΔΑΕ έχει αναλάβει αυτοβούλως ρόλο τιμητή του απορρήτου» και κάτι που δεν γνώριζα (και εξακολουθώ να μην γνωρίζω εάν αληθεύει) ότι ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης απευθύνθηκαν στην ΑΔΑΕ ζητώντας να μάθουν εάν παρακολουθείται το τηλέφωνό τους.
***
Η πορεία του ΑΕΠ με πολύ υψηλές ταχύτητες
Αύριο (Τετάρτη) ανακοινώνεται επισήμως η πορεία του ΑΕΠ, η οποία φαίνεται να κινείται με υψηλότερες ταχύτητες και από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Γίνεται λόγος για ανάπτυξη γύρω στα 5%. Και το επόμενο τρίμηνο προβλέπεται η οικονομία να κινείται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω τουρισμού, ο οποίος καταγράφει σημαντικά ρεκόρ εφέτος και πλησιάζει στα επίπεδα της χρυσής χρονιάς του 19. Η καλή πορεία της Οικονομίας, παρά τις δυσκολίες στο ενεργειακό μέτωπο, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο ανοίγοντας παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις.
***
Αναζητούνται 350 εκατ. για επέκταση του φράκτη στον Έβρο
Στον Έβρο θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αφενός για την παραλαβή πέντε θωρακισμένων αυτοκινήτων της Αστυνομίας και αφετέρου για επιθεώρηση της περιοχής, αφού θα τον συνοδέψουν τόσο άνδρες της Αστυνομίας, όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε προσφάτως υπό τον Πρωθυπουργό αποφάσισε την επέκταση του φράκτη, όχι μόνον κατά 80 χιλιόμετρα αλλά κατά 140 χιλιόμετρα όπερ σημαίνει ότι θα καλύπτει όλο το μήκος των συνόρων. Και πόσο νομίζετε ότι θα στοιχίσει αυτό; Κάπου 350 εκατομμύρια ευρώ και τώρα αναζητούνται κονδύλια για την επέκταση του φράκτη. Αναμένεται να διεκδικηθούν ανάμεσα στα άλλα και κοινοτικά κονδύλια, όπως μου είπε ο υπουργός, αφού τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης,
***
Ορθάνοιχτο πλέον το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμουΟι υποκλοπές φέρνουν πάλι στο τραπέζι την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Τη στιγμή που απομακρύνεται (σχεδόν ακυρώνεται) η μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΠαΣοΚ για την δημιουργία μιας βιώσιμης κυβέρνησης, η κυβέρνηση εξετάζει άλλες δυνατότητες. Όπως μου είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης η τροποποίηση του εκλογικού νόμου ήταν μεν στο τραπέζι, πλην όμως δεν είχε συζητηθεί. Και τούτο γιατί μέχρι πρότινος ο Πρωθυπουργός δήλωνε δημοσίως ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Όλα όμως άλλαξαν με την υπόθεση των υποκλοπών και η ίδια η κυβέρνηση άλλαξε την φρασεολογία της λέγοντας ότι ο «εκλογικός νόμος θα πρέπει να οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις και ν α αποτρέπει την ακυβερνησία». Συνεπώς αφήνει ανοιχτό, θα έλεγα ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Πότε θα γίνει αυτό; Όταν ο Πρωθυπουργός το αποφασίσει, μου λέει ο κ. Γεραπετρίτης . Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση για να πει: «Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια”. Έφερε δε, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα», είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.
***
Υποδοχή 7ου Rafale στον… αέρα
Είναι πολύ πιθανόν να συμβεί αυτό, προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Όταν πλησιάζει το FIR Αθηνών το 7o Rafale, του ετοιμάζεται θερμή υποδοχή στον… αέρα. Θα απογειωθούν από την 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα δύο άλλα Rafale, για να το υποδεχθούν στα σύνορα. Το ένα θα διθέσιο και σε αυτό θα επιβαίνει σημαντικό πολιτικό πρόσωπο. Το άλλο θα είναι μονοθέσιο και θα υποστηρίζει και το δύο αεροσκάφη. Γιατί, τι νομίζετε μόνον ο Ακάρ θα πετά με μαχητικά αεροσκάφη; Αλλά δυστυχώς κωλύομαι να σας πω περισσότερα. Προσεχώς όμως θα υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ.
***
Οι πιλότοι του Ακάρ;
Μια και έγινε λόγος για την πτήση Ακάρ πάνω από τα παράλια της Τουρκίας, δεν ξέρω εάν είχατε προσέξει τους Τούρκους πιλότους των F-16 που τον πέταξαν; Όπως μου επισημαίνει ανώτατη στρατιωτική πηγή που κάτι τέτοια τα παρατηρεί και τα προσέχει ήταν πιλότοι με παραπανίσια κιλά, «κάπως περασμένης ηλικίας», «παρωχημένοι πιλότοι», ωσάν να ήταν απόστρατοι και τους επιστράτευσαν σε ενεργό υπηρεσία. «Αυτοί είναι πιλότοι», ρωτά ο ανώτατος επιτελής, «που θα αντιμετωπίσουν τους δικούς μας στο Αιγαίο; Που θα έρθουν μάλιστα ξαφνικά νύχτα;». Κάθε μέρα εκεί στον γαλάζιο ουρανό του Αιγαίο, στα 22.000 πόδια, όταν οι Έλληνες πιλότοι «πιάνουν» την ουρά των τουρκικών F-16 και τους «λοκάρουν» με τα ραντάρ τους, συνήθως αυτούς τους πιλότους συναντούν. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε όταν ένα αεροσκάφος εισέρχεται παρανόμως (δηλαδή χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως) στο FIR Αθηνών και όταν «σηκώνονται» τα μαχητικά μας δεν πάνε μόνον για να τον αναγνωρίσουν, αλλά πάντοτε (και αυτό συμβαίνει για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ) το «λοκάρουν» για να είναι βέβαιοι ότι θα απομακρυνθεί πάραυτα.
***
Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών
Συνταγματική, σύμφωνα με το ΣτΕ, η υποχρέωση εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με Πρόεδρο τον Δ. Σκαλτσούνη και εισηγητή τον Β. Ανδρουλάκη, (Σύμβουλο Επικρατείας) αποφάσισε πως δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο η υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας. και απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως της ΠΟΕΔΗΝ. Ανάμεσα στους λόγους με τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ είναι, όπως αναφέρει το ΣτΕ και το γεγονός ότι «το δικαίωμα στην υγεία αναγνωρίζεται στο Σύνταγμα ως ατομικό και ως κοινωνικό δικαίωμα. Ως ατομικό, το δικαίωμα στην υγεία περιλαμβάνει την προστασία της ατομικής υγείας και σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας του ατόμου από προσβολές και διακινδυνεύσεις, καθώς και την ελευθερία του αυτοκαθορισμού του, ήτοι την ελευθερία του ατόμου να αποφασίζει το ίδιο για θέματα της υγείας του. Ως κοινωνικό, το δικαίωμα στην υγεία συνίσταται στην υποχρέωση του Κράτους προς παροχή στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου και, γενικώς, στην υποχρέωσή του προς λήψη των αναγκαίων εκάστοτε θετικών μέτρων που αποβλέπουν στην προστασία της υγείας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, υπό την έννοια της πρόληψης των νοσημάτων και της προαγωγής της υγείας των πολιτών, στους οποίους εξ άλλου παρέχεται δικαίωμα να απαιτήσουν από το Κράτος την πραγμάτωση της αντίστοιχης υποχρεώσεώς του».