Διαβάστε στο «ΒΗΜΑgazino»: Ταξιδεύοντας με τον Μπέκαμ 

Στο “BHMAGAZINO” θα ανακαλύψετε και αυτή την Κυριακή πολλά ενδιαφέροντα θέματα για το περιβάλλον, την οικονομία, την τέχνη, τα βιβλία, την μουσική, ταξίδια σε μέρη που έχουν κάτι το μαγικό και ίσως δεν ξέρετε ότι υπάρχουν.

Ταξιδεύοντας με τον Μπέκαμ 

Ο 47χρονος Βρετανός σταρ συνεργάζεται με το Κατάρ για το επικείμενο Μουντιάλ και παραδίδει μαθήματα διαχρονικού στυλ. 

DPPI VIA AFP VISUALHELLAS

Το άστρο των περισσότερων ποδοσφαιριστών αρχίζει να λάμπει πιο θαμπά όταν σταματούν να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους μέσα στο γήπεδο. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ωστόσο, αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και εξακολουθεί να διαθέτει πολύ ανεβασμένες μετοχές στο χρηματιστήριο της βιομηχανίας του θεάματος. Απόδειξη οι «χρυσές» συνεργασίες του με μεγάλα διεθνή brands και το πρόσφατο μυθικό συμβόλαιό του με το κράτος του Κατάρ για να αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο της τουριστικής προώθησης της διοργανώτριας χώρας του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.

Στο ΒHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος γράφει για τη φιλανθρωπική δράση, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τις πανάκριβες συλλογές ακινήτων, αυτοκινήτων και έργων τέχνης και για το αψεγάδιαστο στυλ του γοητευτικού βετεράνου των γηπέδων, ο οποίος αναμένεται σύντομα να βρεθεί και στη χώρα μας.

***

Οι φυλές του κόσμου στον αγώνα για το κλίμα 

Μαχητικοί ιθαγενείς αντιδρούν στα συμφέροντα που καταστρέφουν τον πλανήτη. 

Η ιστορία των προγόνων τους είναι σκληρή και ενίοτε τραγική: Οι Ευρωπαίοι έποικοι τους πήραν τη γη τους. Κατέστρεψαν τα χωριά τους και τους έδιωξαν από αυτά. Τους ανάγκασαν να ξεκινήσουν από την αρχή της ζωές τους (όσοι άντεξαν, όσοι απέμειναν) χτίζοντας νέες πατρίδες σε περιοχές δυσπρόσιτες και εχθρικές. Τους αιχμαλώτισαν, τους φυλάκισαν και τους χρησιμοποιήσαν ακόμα και ως υπηρέτες και σκλάβους, υποβάλλοντάς τους σε ανείπωτα μαρτύρια. Οι ιθαγενείς της Αμερικής και της Αφρικής επέζησαν των κακουχιών και των διώξεων για να βρεθούν όμως σήμερα αντιμέτωποι με έναν νέο μεγάλο κίνδυνο.

Οπως περιγράφει ο Κοσμάς Βίδος στο ΒΗΜΑgazino, που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα δάση και τις εκτάσεις που καλλιεργούν και όπου βόσκουν τα ζώα τους. Μολύνει τις θάλασσες και τα ποτάμια όπου ψαρεύουν. Μετατρέπει τους μικρούς παραδείσους τους, τα χωριά και τους καταυλισμούς τους, τον κόσμο όπου ζουν σε επίγεια κόλαση. Και εκείνοι αρνούνται να μείνουν απλοί μάρτυρες της καταστροφής και ξεσηκώνονται, διεκδικώντας με τον δίκαιο αγώνα τους ένα βιώσιμο μέλλον.

***

Η Σφαγή του Μονάχου

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση που έπνιξε στο αίμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. 

DPA AFP VIA VISUALHELLAS

5 Σεπτεμβρίου 1972, Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου: Τα χαράματα κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα κουκουλοφόρων. Οι άνδρες εισβάλλουν στο κτίριο 31 όπου φιλοξενείτο η αποστολή του Ισραήλ. Οι δύο πρώτοι Ισραηλινοί που τους αντιλαμβάνονται και προσπαθούν να αντιδράσουν, ένας προπονητής και ένας αρσιβαρίστας, εκτελούνται επί τόπου. Δύο αθλητές καταφέρνουν να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι εννέα αιχμαλωτίζονται. Λίγο μετά, με ένα χαρτί που ρίχνεται από ένα μπαλκόνι, η Αστυνομία ειδοποιείται για τα γεγονότα και ενημερώνεται για το αίτημα των εισβολέων. Οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από φυλακές του Ισραήλ και των δύο επικεφαλής της RAF από φυλακές της Γερμανίας. Η διορία ήταν ασφυκτική, καθώς όλα έπρεπε να έχουν τελειώσει ως το πρωί. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, οι οποίες είχαν δυστυχώς δραματική κατάληξη.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο Κοσμάς Βίδος παρουσιάζει το τραγικό χρονικό της ομηρίας που πνίγηκε στο αίμα, σημάδεψε την κορυφαία αθλητική διοργάνωση και έμεινε στην ιστορίας ως «Η σφαγή του Μονάχου».

***

Οι προκλήσεις και οι απολαύσεις της φοιτητικής ζωής

 

Αρκετοί επιτυχόντες στις σχολές της χώρας καλούνται να βρουν σπίτι, να το εξοπλίσουν αλλά και να εντοπίσουν τα στέκια κάθε φοιτητούπολης. 

Οπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο, έτσι και αυτή τη χρονιά την αδημονία για την έναρξη του διδακτικού έτους συνοδεύει το άγχος των γονιών για τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται. Ιδιαιτέρως δε για τους γονείς φοιτητών που έχουν μόλις εισαχθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους και θα πρέπει να σηκώσουν το, για πολλούς δυσβάστακτο, οικονομικό βάρος ενός επιπλέον νοικοκυριού. Εφέτος ειδικά αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς την αποσταθεροποίηση που είχαν ήδη επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία της COVID-19 διαδέχεται η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, μαζί με την ακραία ακρίβεια σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη μάς ξεναγεί στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας και στα στέκια τους, συγκεντρώνει στοιχεία για τις δυσκολίες στην ανεύρεση οικονομικής στέγης και προτείνει συμφέρουσες λύσεις για τον εξοπλισμό του φοιτητικού δωματίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.