Μπαλάδες ψητοί

Ο μπαλάς μοιάζει με το λυθρίνι, τόσο στην κατασκευή όσο και στα χρώματα, αλλά διαθέτει τριπλάσιο σε μέγεθος μάτι. Τα ψάρια αυτά γίνονται ωραία στο φούρνο. Στην Ικαρία, από όπου έρχεται η συνταγή, λέγονται κεφαλάδες.

Προετοιμασία 10΄,  Ψήσιμο 15΄-20΄

 

ΥΛΙΚΑ για 2-4 μερίδες

1 κιλό μπαλάδες (4 ψάρια των 250 γρ. περίπου) – ζητάμε από τον ψαρά μας να τους καθαρίσει

4 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες  σε καρεδάκια

250 ml λευκό ξηρό κρασί

50 ml ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή (να μην πάρουν χρώμα καθώς θα μπουν έπειτα και στον φούρνο).  Προσθέτουμε τις ντομάτες και σβήνουμε με το κρασί.

Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  στους 160οC για 15-20 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί κάνοντας μια τομή σ’ ένα από τα ψάρια μέχρι το κεντρικό κόκκαλο. Αν η σάρκα ξεκολλά από το κόκαλο το ψάρι είναι έτοιμο, αν όχι το αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.