Στο Κίεβο αναμένεται να φτάσει απόψε η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα επισκεφθεί τον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην νότια Ουκρανία.

Η ομάδα των ειδικών αναχώρησε από την Βιέννη και θα επιχειρήσει να κατευθυνθεί προς τη γιγαντιαία πυρηνική εγκατάσταση μέσω της ουκρανική πρωτεύουσας.

«Αναμένεται ότι η αποστολή θα αρχίσει να εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τις επόμενες μέρες», έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Βομβαρδισμοί

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται έξι από τους 15 ουκρανικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου στον νότο.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την περιοχή του συγκροτήματος, κοντά στην πόλη Ενέρχονταρ, στον ποταμό Δνείπερο, θέτοντας σε κίνδυνο τον σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 27 Αυγούστου, η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια «λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς».

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου», ανέφερε η εθνική ουκρανική εταιρία. «Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών», είπε, κάνοντας λόγο για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς» στη Ζαπορίζια.

ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Χθες Κυριακή, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν ήθελε να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από τον σταθμό, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε από μόνη της να μπλοκάρει το τελικό κείμενο, στη λήξη της Δέκατης Συνόδου Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Η Ρωσία το έκανε αυτό για να αποτρέψει την υιοθέτηση της διατύπωσης που αποδεχόταν τον σοβαρό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας» στη Ζαπορίζια, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.