Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τόνισε το σαββατοκύριακο ότι η ενδεχόμενη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες για την ελευθεροτυπία και ίσως έχει «παραλυτικό» αντίκτυπο για την ερευνητική δημοσιογραφία.
Η κυρία Μπατσελέτ εξήγησε πως συναντήθηκε την Πέμπτη με τη σύζυγο και δικηγόρους του κ. Ασάνζ.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας να εγκρίνει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Ο Αυστραλός, 51 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης από το 2010 και μετά μέσω του ιστότοπου WikiLeaks 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου
Αν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.
«Είμαι ενήμερη για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο κ. Ασάνζ κατά τη διάρκεια της κράτησής του και παραμένω ανήσυχη για τη σωματική και ψυχική του κατάσταση», πρόσθεσε η κυρία Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.
«Η ενδεχόμενη έκδοση του κ. Ασάνζ και η πιθανή δίωξη σε βάρος του εγείρουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου και τις πιθανές παραλυτικές επιπτώσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία και τις δραστηριότητες των καταμηνυτών ατασθαλιών», εκτίμησε η κυρία Μπατσελέτ.
Υπογράμμισε τη «σημασία που έχει να εξασφαλιστεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Ασάνζ, ιδίως το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη» και διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Η εντολή της κυρίας Μπατσελέτ στο αξίωμα της Ύπατης Αρμοστή ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη.
Η επιτροπή υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ανέφερε ότι έγινε συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στην κυρία Μπατσελέτ, τη σύζυγο του κ. Ασάνζ, τη Στέλλα, και τους δικηγόρους του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν και Αϊτόρ Μαρτίνεθ, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα.
Οι συνήγοροι του ιδρυτή του WikiLeaks «επισήμαναν τις νομικές επιπτώσεις και τις συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ η Στέλλα Ασάνζ «αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολυετούς εγκλεισμού του στην υγεία του Τζούλιαν και στην οικογένειά του», σύμφωνα με την επιτροπή.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει επιτρέποντάς του να μείνει στην πρεσβεία της χώρας επτά χρόνια, και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ